9213

Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική ΖωήΉθη και έθιμα / ΠαράδοσηΑρχιτεκτονική

Περήφανο και επιβλητικό, μετρώντας στο ιστορικό του, αναρίθμητα περιστατικά που σημάδεψαν το παρελθόν της πόλης και του νησιού, το πετρόκτιστο φρούριο, βρίσκεται στην κοινότητα Κολοσσίου, δυτικά της Λεμεσού. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οχυρά της Μεσαιωνικής περιόδου και από τα σπουδαιότερα φέουδα της εποχής, αφού στην κοιλάδα του ευδοκιμούσαν απέραντες φυτείες από αμπέλια, ελαιώνες, χαρούπια και ζαχαροκάλαμο. 

Το κάστρο συνδέεται άμεσα με την παρουσία των ιπποτικών ταγμάτων, Ναϊτών και Ιωαννιτών, στο νησί, ενώ η ιστορία του ξεκινά από πολλούς αιώνες πριν, από τις αρχές του 13ου αιώνα. Συγκεκριμένα, χρονολογείται ότι το οικοδόμημα κτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όταν ο βασιλιάς Ούγος Α’, παραχώρησε τη γη, στο τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (Ιωαννίτες).   

Εκείνη την εποχή, Ιωαννίτες και Ναϊτες, μετέφεραν την έδρα τους στη Λεμεσό και έτσι το κάστρο περνούσε από τα χέρια τους διαδοχικά. Αργότερα, όμως, το 1310 μ.Χ., το κάστρο κατέληξε και πάλι στους Ιωαννίτες, οι οποίοι διατηρούσαν στο νησί την ανώτερη στρατιωτική δύναμη Commandarie, που είχε την έδρα της στο Κολόσσι. Μετά από τις καταστροφικές επιθέσεις που δέχθηκε, το κάστρο αναστηλώθηκε το 1454 μ.Χ., από το διοικητή Louis de Magnac, παίρνοντας τη σύγχρονη μορφή του. 

Σήμερα, το κάστρο διαθέτει ύψος 21 μέτρων και αποτελείται από 3 πατώματα. Γύρω από το κτίριο, διακρίνονται τα ερείπια του αρχικού οικοδομήματος, ενώ ανατολικά, βρίσκονται τα κατάλοιπα από το εργοστάσιο παραγωγής της ζάχαρης, που υπήρχε τότε. Ακόμα, από τα ερείπια, διακρίνεται ο νερόμυλος, το υδραγωγείο, αλλά και το σημείο απ’ όπου συνήθιζαν οι διάδοχοι του φρουρίου, να ρίχνουν καυτό λάδι ή νερό στον εχθρό (ζεματίστρα). 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, απόρθητο φρούριο για τόσους αιώνες στην περιοχή, αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, το οποίο πλέον ανήκει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

Πηγή πληροφοριών: Κοινοτικό Συμβούλιο Κολοσσίου, Τμήμα Αρχαιοτήτων
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.