Η πασίγνωστη παραλία της Λεμεσού πριν τα κρεβατάκια και τα beach bars!

03/07/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ύπαιθρος
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Μια ακτή μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων, δυτικά της πόλης της Λεμεσού, είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ένας δημοφιλής προορισμός για τους κολυμβητές. Τα ρηχά νερά και η λεπτή άμμος της παραλίας, ήταν πάντα σημαντικός παράγοντας για όσους έψαχναν στιγμές χαλάρωσης σε ασφαλείς συνθήκες για όλη την οικογένεια.

Οι ντόπιοι την ήξεραν από παλιά Απλώστρα και έτσι ήταν καταχωρημένη η περιοχή και στο κτηματολόγιο της Λεμεσού. Η παραλία που αρχίζει από το Λιμάνι Λεμεσού και απλώνεται σε μεγάλη απόσταση μέσα στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, δε θα μπορούσε, βέβαια, να έχει άλλο όνομα.

Καθώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της ακτής αυτής εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, η περιοχή είχε αποκτήσει τακτικούς επισκέπτες και μεταξύ των Βρετανών. Λέγεται ότι ένας από τους αξιωματικούς επέλεγε την ακτή για την προπόνηση του αλόγου του, το οποίο ονόμαζε Lady, έχοντας τη δυνατότητα να διανύσει απόσταση μιλίων σε αυτή (1 μίλι = 1.6 χλμ). Έτσι, μετά το 1960 άρχισε σιγά – σιγά να επικρατεί η ονομασία Lady’s Mile.

Αν και η παραλία της Απλώστρας σήμερα έχει αλλάξει αρκετά, με σωρούς από χώμα, χαλίκια και αλάτι να χωρίζουν το δρόμο από την ακτή, η παραλία δεν έχει πάψει να προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Παλιότερα, οι Λεμεσιανοί παρατάσσονταν με τα αυτοκίνητά τους στη σειρά, σχεδόν πάνω στο κύμα, απολαμβάνοντας μιας μορφής μονοήμερη «κατασκήνωση» στην ακτή με σάντουιτς και δροσερό καρπούζι. Σήμερα, αντιθέτως, είναι αρκετά τα bar και εστιατόρια που προσφέρουν πια τις υπηρεσίες τους στην περιοχή.

Φωτογραφία: Αντρέας Χατζηαντώνης

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.
11564