13019

Η πασίγνωστη παραλία της Λεμεσού πριν τα κρεβατάκια και τα beach bars!

05/08/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ύπαιθρος
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Μια ακτή μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων, δυτικά της πόλης της Λεμεσού, είναι εδώ και δεκαετίες δημοφιλής προορισμός, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κρυστάλλινα νερά και η λεπτή άμμος ήταν πάντα σημαντικό πλεονέκτημα της ακτής αυτής και παραμένουν σημείο αναφοράς, αν και έχουν αλλάξει πολλά μέσα στα χρόνια.

Η ακτή που ξεκινά από την περιοχή του λιμανιού της Λεμεσού και φτάνει μέχρι και το χωριό Ακρωτήρι, ήταν γνωστή στους ντόπιους ως Απλώστρα και έτσι ήταν καταχωρημένη και στο κτηματολόγιο της Λεμεσού. Σήμερα έχει καθιερωθεί με την ονομασία Lady’s Mile, η οποία αποδίδεται στο όνομα του αλόγου ενός Βρετανού αξιωματικού, ο οποίος συνήθιζε να καλπάζει κατά μήκος της ακτής αυτής.

swipe gallery

Είτε με το ένα, είτε με το άλλο όνομα, οι κάτοικοι (και όχι μόνο) της Λεμεσού, συνήθιζαν εκδράμουν μαζικά εκεί. Σε παλαιότερες εποχές τα ποδήλατα ήταν το κύριο μέσο μετακίνησης (η σχετικά μικρή απόσταση από την πόλη τα επέτρεπε).

swipe gallery

Για τους λουόμενους τότε, η βόλτα στο Lady’s Mile ήταν σαν μονοήμερη «κατασκήνωση» στην ακτή.

Kατά τις δεκαετίες 1960 – 70 τα αυτοκίνητα έκαναν έντονη την παρουσία τους, σταθμεύοντας μάλιστα μόλις λίγα μέτρα από το κύμα. Τότε λειτουργούσαν εκεί πρόχειρα καλοκαιρινά περίπτερα, που εξυπηρετούσαν για να χρειώδη.

swipe gallery

Σήμερα λειτουργούν σε διάφορα σημεία μοντέρνα beach bars και εστιατόρια, που καλύπτουν πολύ περισσότερες ανάγκες. Και πάλι, όμως, μεγάλα τμήματα της τεράστιας ακτής παραμένουν χωρίς παρεμβάσεις, για όσους απλά θέλουν να απολαύσουν το ατελείωτο γαλάζιο.

swipe gallery

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Κάποτε στη Λεμεσό, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.