12807

PHOTOS: Η Α Δημοτική Αγορά κέντρο ζωής και εμπορίου για πάνω από 1 αιώνα!

06/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Λεμεσιανοί συνήθιζαν να ψωνίζουν από τα διάφορα μαγαζιά που υπήρχαν διάσπαρτα στην πόλη και άλλοτε από πλανόδιους πωλητές που υπήρχαν στο δρόμο. Το σκηνικό αυτό άλλαξε τα πρώτα χρόνια της Αγγλικής κυριαρχίας, όταν η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανέγερση μιας Δημοτικής Αγοράς.

Η Δημοτική Αγορά, ή Παντοπωλείο, όπως είναι ευρέως γνωστή, έφερε ξεχωριστή ζωντάνια στην περιοχή. Η κίνηση στην Αγορά ξεκινούσε από νωρίς το πρωί, και πολλές φορές ακόμα πριν την αυγή. Εκείνη την ώρα οι μανάβηδες συγκεντρώνονταν στην Αγορά, περιμένοντας τους παραγωγούς να τους φέρουν τα λαχανικά και τα φαγώσιμα με τα γαϊδουράκια τους. Έτσι, ο κόσμος μπορούσε να βρει κάθε λογής φρούτα και λαχανικά και να ψωνίσει τα απαραίτητα για το σπιτικό του, πριν αρχίσει την εργασία του. Παράλληλα, η ίδια περιοχή αποδείχθηκε χώρος συνάντησης και συναναστροφής για τους ανθρώπους (όπως γινόταν και στις αρχαίες αγορές), με κουβέντα και καφέ. 

Η Αγορά εντυπωσίαζε με το επιβλητικό, μακρόστενο οικοδόμημα και τις 2 κεντρικές εισόδους με τις ψηλές θολωτές οροφές, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κόσμου. Με τον καιρό ολόκληρη η περιοχή αναπτύχθηκε και η Αγορά, σφύζοντας από ζωή, φιλοξενούσε στο εσωτερικό της μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μπακάλικα. Σιγά-σιγά παίρνοντας τη μορφή μιας πολυσύχναστης πλατείας, γέμισε γύρω της εστιατόρια, καφενεία, κουλουράδικα, μικροπωλητές και τεχνίτες.

Η ανέγερση της Α’ Δημοτικής Αγοράς αποφασίσθηκε το 1879, επί Δημαρχίας Χριστόδουλου Καρύδη. Εντούτοις, το κτίριο εγκαινιάστηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1917, αλλάζοντας για πάντα την ατμόσφαιρα αλλά και την εικόνα του κέντρου της πόλης. Η Αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται σταδιακά μέχρι το 1947, όταν πήρε τη σημερινή μορφή της, ενώ πολλές δεκαετίες αργότερα, το κτίριο αναπαλαιώθηκε, διατηρώντας την αρχική του μορφή.

Αν και σήμερα το Παντοπωλείο βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» με προσπάθειες για την αναβίωση και επαναλειτουργία του, η περιοχή δε στερείται από ζωή και έντονο παλμό. Η Πλατεία Σαριπόλου, που βρίσκεται δίπλα στην Αγορά, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην πόλη για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Μάθε περισσότερα για την Πλατεία Σαριπόλου εδώ.

Πηγή πληροφοριών: Limassolinhistory, Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Ιστορικές φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.