15408

Ο δρόμος με τις καμάρες, σημείο αναφοράς της Λεμεσού μέσα στους αιώνες!

21/11/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Κεντρικό σημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της πόλης εδώ και αιώνες, ο δρόμος αυτός έχει αποτυπωθεί σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Κύπρου του προηγούμενου αιώνα, ως ο δρόμος με τις καμάρες. Λίγα μόλις βήματα από την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, η οδός Δημήτρη Μητρόπουλου (όπως ονομάζεται σήμερα) ήταν πάντα ένα πέρασμα γεμάτο πωλητές, τεχνίτες, εργαστήρια και καφενεία.

Από την Τουρκοκρατία ακόμα, όταν λειτουργούσε στην περιοχή η «Τούρκικη αγορά», τόσο ο δρόμος αυτός, όσο και τα δρομάκια τριγύρω του, έσφυζαν από ζωντάνια και κίνηση, αφού πλήθος κόσμου σύχναζε εκεί για τα ψώνια του, αλλά και για κοινωνικές συναναστροφές.

Σχετικα

Μέρος της γοητείας του δρόμου αυτού είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τις διάφορες ιστορικές φάσεις της Λεμεσού σε μια αρμονική συνέχεια. Από τις χαρακτηριστικές καμάρες (που εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν κατά τον Μεσαίωνα), μέχρι το τζαμί στο βάθος και τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας, αλλά και τα πέτρινα κτίρια του 20ου αιώνα, η εικόνα και η ζωή αυτού του δρόμου ακολουθεί την πορεία της πόλης μέσα στους αιώνες.

Κατά τη δεκαετία του ’30, η παλιά αγορά και το χάνι κατεδαφίστηκαν, ενώ η Β’ Δημοτική Αγορά πήρε τη θέση της πλατείας Κουνναπιάς. Οι καμάρες δεν υπάρχουν πια, αλλά δείγμα της εικόνας αυτής σώζεται στη γειτονική οδό Γενεθλίου Μιτέλλα.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.