10529

Ο δρόμος με τις καμάρες, σημείο αναφοράς της Λεμεσού μέσα στους αιώνες!

03/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Κεντρικό σημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της πόλης εδώ και αιώνες, ο δρόμος αυτός έχει αποτυπωθεί σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Κύπρου του προηγούμενου αιώνα, ως ο δρόμος με τις καμάρες. Λίγα μόλις βήματα από την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, η οδός Δημήτρη Μητρόπουλου (όπως ονομάζεται σήμερα) ήταν πάντα ένα πέρασμα γεμάτο πωλητές, τεχνίτες, εργαστήρια και καφενεία.

Από την Τουρκοκρατία ακόμα, όταν λειτουργούσε στην περιοχή ένα μεγάλο παζάρι, η λεγόμενη «Τούρκικη αγορά», τόσο ο δρόμος αυτός, όσο και τα δρομάκια τριγύρω του, έσφυζαν από ζωντάνια και κίνηση, αφού πλήθος κόσμου σύχναζε εκεί για τα ψώνια του, αλλά και για κοινωνικές συναναστροφές. Με τον ερχομό των Άγγλων, οι συνήθειες των Λεμεσιανών δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Τόσο το χάνι, όσο και η πλατεία της Κουνναπιάς, που βρίσκονταν εκεί, παρέμειναν από τα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης.

Μέρος της γοητείας του δρόμου αυτού είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τις διάφορες ιστορικές φάσεις της Λεμεσού σε μια αρμονική συνέχεια. Από τις χαρακτηριστικές καμάρες (που εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν κατά τον Μεσαίωνα), μέχρι το τζαμί στο βάθος, τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας στη συμβολή με τη Γενεθλίου Μιτέλλα, αλλά και τα χαρακτηριστικά κτίρια από πέτρα (όπως είναι σήμερα το Θέατρο Ένα, πρώην Β’ Δημοτική Αγορά), η εικόνα και η ζωή αυτού του δρόμου ακολουθούν την πορεία της πόλης μέσα στους αιώνες.

Σχετικα

Κατά τη δεκαετία του ’30, η παλιά αγορά και το χάνι κατεδαφίστηκαν, ενώ η Β’ Δημοτική Αγορά πήρε τη θέση της πλατείας Κουνναπιάς. Σήμερα, έχοντας μετατραπεί πια σε πεζόδρομο, η περιοχή αυτή συνδέει το παραλιακό μέτωπο με την Πλατεία Κάστρου και το ιστορικό κέντρο, φιλοξενώντας καφενεία και ταβερνάκια. Οι καμάρες δεν υπάρχουν πια, αλλά δείγμα της εικόνας αυτής σώζεται στη γειτονική οδό Γενεθλίου Μιτέλλα.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.