3598

Η Χαβούζα της Λεμεσού, ένα μνημείο της πορείας του νερού στην πόλη!

16/02/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική

Η Χαβούζα είναι το αρχαιότερο από τα 3 αξιόλογα κτίσματα της Λεμεσού που σχετίζονται με την υδροδότηση της πόλης, δηλαδή τη Νερομηχανή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας και τον Υδατόπυργο, τα οποία επίσης έχουν αποκατασταθεί.

Η Χαβούζα, κτισμένη περί τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελείται από 2 λιθόκτιστους στενόμακρους χώρους με θολωτές οροφές. Επειδή βρίσκεται σε ένα σημείο με αξιόλογη υψομετρική διαφορά με το ιστορικό κέντρο της πόλης, λειτουργούσε ως δεξαμενή νερού που συνέλεγε νερό από τα ορεινά και το διοχέτευε στην πόλη, μέσω σωλήνων από μαντέμι. Το νερό έφτανε αρχικά σε συνοικιακές βρύσες, από όπου το προμηθεύονταν οι κάτοικοι με κανάτες.

To 1996, το κτίριο ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε στην αποκατάσταση και την ανάδειξή του. Έτσι, η ιδιαίτερη αυτή κατασκευή είναι ένας χώρος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, ώστε να περιεργαστεί ένα κομμάτι της ιστορίας της υδροδότησης της πόλης.

Σχετικα

Η χρήση της Χαβούζας σταμάτησε όταν η υδροδότηση της πόλης ήταν πλέον ευθύνη του Υδατόπυργου και της νερομηχανής.

Πληροφορίες: Κρίστιαν Χρίστου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.