20847

Το μοντέρνο αναψυκτήριο του Δημόσιου Κήπου Λεμεσού

17/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Το 1960 η πόλη της Λεμεσού σταματούσε πολύ πριν το σημείο στο οποίο ξεκινάει ο Δημόσιος Κήπος και η περιοχή εκείνη θεωρούνταν ακόμα προορισμός για εξοχικούς περιπάτους, μακριά από την πόλη. Την ίδια εποχή οι επιλογές για εξόδους και διασκέδαση ήταν περιορισμένες, έτσι η ιδέα για ένα μοντέρνο αναψυκτήριο στην καρδιά του κήπου, δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα διέξοδο για όλους.

Το αναψυκτήριο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Φοίβο Πολυδωρίδη, υπήρξε ένα πραγματικό στολίδι για τον Δημόσιο Κήπο, ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, συνδυάζοντας καμπύλες και τεθλασμένες γραμμές, σε ένα σχέδιο μοντέρνας σύλληψης, που δέθηκε αρμονικά με το γύρω περιβάλλον του κήπου. Το αναψυκτήριο αποτέλεσε ένα χώρο για οικογενειακές εξόδους για όλους τους Λεμεσιανούς, μέσα σε ένα περιβάλλον όμορφο και προσεγμένο, για όλα τα πορτοφόλια (σε μια εποχή που η πλειοψηφία του κόσμου δεν είχε ιδιαίτερη οικονομική άνεση).

Την ίδια στιγμή, το άνετο και μοντέρνο περιβάλλον του αναψυκτήριου ήταν κατάλληλο για να φιλοξενεί και συναντήσεις ξένων επιχειρηματιών, κυρίως εμπόρων κρασιού, που επισκέπτονταν τη Λεμεσό για να γνωρίσουν την ντόπια παραγωγή. Έτσι, ενώ μέχρι τότε η πόλη διέθετε μόνο τα λαϊκά καφενεία στην άκρη του παραθαλάσσιου μετώπου και κοσμικά κέντρα διασκέδασης με μουσική (όπως το «Κύμα», που βρισκόταν κοντά στο ξενοδοχείο The Royal Apollonia, σε μια απόσταση από την πόλη, όπου δεν ήταν εύκολο να φτάσει κανείς, ελλείψει αυτοκινήτων), το αναψυκτήριο του Δημόσιου Κήπου υπήρξε ένας χώρος που κατάφερε να καλύψει το κενό που έμενε ανάμεσα στα 2 αυτά άκρα.

Σήμερα, το βασικό κτίριο του αναψυκηρίου συνεχίζει να λειτουργεί, διατηρώντας εν μέρει την αρχική του μορφή. Βέβαια, με τον ίδιο τρόπο που ο Δημόσιος Κήπος δε διατηρεί την αίγλη που είχε παλαιότερα, ως «εξοχή» των Λεμεσιανών, έτσι και το ίδιο το αναψυκτήριο έχει πια διαφορετικό χαρακτήρα.

Ο αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης εργάστηκε αφιλοκερδώς για το έργο αυτό, θέλοντας να προσφέρει με το έργο του στην πόλη και στους ανθρώπους της.

Φωτογραφίες: Photo Varouj
Πληροφορίες: Φοίβος Πολυδωρίδης

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.