Το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού που έγινε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, τελεφερίκ και τελικά πάρκινγκ!

28/06/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, η Λεμεσός άρχισε να αναπτύσσεται και να παίρνει άλλο αέρα, πιο ευρωπαϊκό. Βλέποντας την αλλαγή αυτή, ο Γεώργιος Β. Κυριακός, αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό για να υλοποιήσει το όραμά του για ένα σύγχρονο, πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη.

Έτσι, ανεγέρθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στη Λεμεσό με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη», στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Εναέριος. Η ολοκλήρωσή του στοίχισε 2.000 λίρες, ποσό πολύ μεγάλο το 1890, όταν άρχισε να κτίζεται το ξενοδοχείο. Τα έπιπλα τα έφερε από την Αγγλία και τα σκεύη από την Αίγυπτο.

Δυστυχώς και για τον ίδιο και για την πόλη, ο κ. Κυριακού δεν είχε συνειδητοποιήσει, ότι η Λεμεσός, τότε ένα χωριό με λίγες χιλιάδες κατοίκους, ακόμα δε «σήκωνε» ξενοδοχείο 5 αστέρων. Καθώς δεν ήταν βιώσιμη επιχείρηση, έκλεισε σύντομα και το 1900 μεταφέρθηκε εκεί το νοσοκομείο της πόλης.

Σχετικα

 

Το 1920 το ξενοδοχείο μεταφέρθηκε στο κτίριο που γνωρίζουμε ως έδρα της Επαρχιακής Διοίκησης και στο κτίριο του ξενοδοχείου φιλοξένησε το Δημοτικό Πτωχοκομείο, και γύρω στο 1950 την Παιδική Στέγη. Πιο άγνωστη είναι η χρήση του κτιρίου ως στέγη για μία ομάδα προσκόπων, κατά την περίοδο 1963 — 1964.

Η περιοχή είναι πιο γνωστή ως η κατάληξη του εναέριου σιδηροδρόμου που λειτούργησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, μεταφέροντας αμίαντο από το Τρόοδος, μέχρι τη θάλασσα.

Εξίσου άγνωστη είναι και η σχέση του κτιρίου με το ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» το οποίο εργάζεται για τη φροντίδα ατόμων με νοητική καθυστέρηση και φιλοξενήθηκε εκεί κατά την περίοδο 1969 — 1993. Στη δεκαετία του 1990 η οικοδομή κατεδαφίστηκε, μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Έτσι, το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού πέρασε στην «αόρατη» ιστορία της πόλης.

Πληροφορίες: Μίμης Σοφοκλέους, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery


16742