Το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού που έγινε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, τελεφερίκ και τελικά πάρκινγκ!

15/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, η Λεμεσός άρχισε να αναπτύσσεται και να παίρνει άλλο αέρα, πιο ευρωπαϊκό. Βλέποντας την αλλαγή αυτή, ο Γεώργιος Β. Κυριακός, αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό για να υλοποιήσει το όραμά του για ένα σύγχρονο, πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη. Έτσι, ανεγέρθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στη Λεμεσό με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη», το οποίο στεγάστηκε στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Εναέριος. Δυστυχώς και για τον ίδιο και για την πόλη, ο κ. Κυριακού δεν είχε συνειδητοποιήσει, ότι η Λεμεσός, τότε ένα χωριό με λίγες χιλιάδες κατοίκους, ακόμα δε «σήκωνε» ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Του στοίχισε 2.000 λίρες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή και επίπλωσή του, ποσό πολύ μεγάλο το 1890, όταν άρχισε να κτίζεται το ξενοδοχείο. Τα έπιπλα τα έφερε από την Αγγλία και τα σκεύη από την Αίγυπτο. Όμως, το ευρωπαϊκό και αριστοκρατικό ξενοδοχείο του κ. Κυριακού, το οποίο τότε βρισκόταν εκτός της πόλης, έκλεισε πολύ σύντομα, αφού δεν μπόρεσε να λειουργήσει ως βιώσιμη επιχείρηση. Στο κτίριο του ξενοδοχείου μεταφέρθηκε το νοσοκομείο της πόλης γύρω στο 1900. Εκεί παρέμεινε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν μεταφέρθηκε στο κτίριο που γνωρίζουμε ως έδρα της Επαρχιακής Διοίκησης, επί της οδού Ανεξαρτησίας. 

Στον χώρο του νοσοκομείου στεγάστηκε αργότερα το Δημοτικό Πτωχοκομείο και μετά, γύρω στο 1950, η Παιδική Στέγη, που και αυτή με την σειρά της λειτούργησε μετά το 1945 στην οδό Σαλαμίνος. Πιο άγνωστη είναι η χρήση του κτιρίου ως στέγη για 1 ομάδα προσκόπων, υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Μελά και με αρχηγό τον Ανδρέα Γαβριηλίδη (τέως Δήμαρχο Γερμασόγειας) κατά την περίοδο 1963 — 1964, συγκεντρώνοντας πολλά παιδιά της περιοχής Νεαπόλεως. Εξίσου άγνωστη είναι και η σχέση του κτιρίου με το ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» το οποίο εργάζεται για τη φροντίδα ατόμων με νοητική καθυστέρηση και φιλοξενήθηκε εκεί κατά την περίοδο 1969 — 1993.

Σχετικα

Η περιοχή είναι βέβαια πιο γνωστή ως η κατάληξη του εναέριου σιδηροδρόμου που λειτούργησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, μεταφέροντας μεταλλεύματα από το ορυχείο αμιάντου στο Τρόοδος, μέχρι την αποβάθρα της Λεμεσού. Αυτή η κατασκευή, άλλωστε, έδωσε και το όνομά της στην περιοχή.

Ο εναέριος σιδηρόδρομος.

Στη δεκαετία του 1990 η οικοδομή κατεδαφίστηκε, μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Έτσι, το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού πέρασε στην «αόρατη» ιστορία της πόλης, ενώ ο χώρος αποτελεί σήμερα σημείο κατατεθέν για υπαίθριες εκδηλώσεις, βόλτες για καφέ, σημείο συνάντησης με φίλους ή κλασική επιλογή για βουτιές το καλοκαίρι.

Πληροφορίες: Μίμης Σοφοκλέους, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery

10453