A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού που έγινε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, τελεφερίκ και τελικά πάρκινγκ!

Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, η Λεμεσός άρχισε να αναπτύσσεται και να παίρνει άλλο αέρα. Τότε, ο Γεώργιος Β. Κυριακός, αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε στο εξωτερικό για να υλοποιήσει το όραμά του για ένα σύγχρονο, πολυτελές ξενοδοχείο. Έτσι, ανεγέρθηκε στη Λεμεσό το γνωστό ξενοδοχείο «Ευρώπη» το οποίο στεγάστηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Εναέριος. Όμως, ο κ.Κυριακού δεν είχε συνειδητοποιήσει, ότι η Λεμεσός, ένα χωριό με λίγες χιλιάδες κατοίκους τότε, ακόμα δε «σήκωνε» ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Του στοίχισε 2 χιλιάδες λίρες για να το ολοκληρώσει, ποσό πολύ μεγάλο το 1890, όταν άρχισε να κτίζεται. Τα έπιπλα τα έφερε από την Αγγλία και τα σκεύη από την Αίγυπτο. Όμως, το ευρωπαϊκό και αριστοκρατικό ξενοδοχείο του κ. Κυριακού, το οποίο τότε βρισκόταν εκτός της πόλης, έκλεισε πολύ σύντομα τελικά και στο κτίριο μεταφέρθηκε το νοσοκομείο της πόλης, το 1900. Εκεί παρέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού, υπήρξε και ο Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως νοσοκόμος. Στο χώρο του νοσοκομείου στεγάστηκε αργότερα το Δημοτικό Πτωχοκομείο και μετά, γύρω στο 1950, η Παιδική Στέγη, που λειτούργησε το 1945 στην οδό Σαλαμίνος.

Πιο άγνωστη είναι η χρήση του κτιρίου ως στέγη για 1 ομάδα προσκόπων, υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Μελά και με αρχηγό τον Ανδρέα Γαβριηλίδη (τέως Δήμαρχο Γερμασόγειας) κατά την περίοδο 1963 — 1964, συγκεντρώνοντας πολλά παιδιά της περιοχής Νεαπόλεως. Εξίσου άγνωστη είναι και η σχέση του κτιρίου με το ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» το οποίο εργάζεται για τη φροντίδα ατόμων με νοητική καθυστέρηση και φιλοξενήθηκε εκεί κατά την περίοδο 1969 — 1993.

Η περιοχή είναι βέβαια πιο γνωστή ως η κατάληξη του εναέριου σιδηροδρόμου που λειτούργησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, μεταφέροντας μεταλλεύματα από το ορυχείο αμιάντου στο Τρόοδος, μέχρι την αποβάθρα της Λεμεσού. Αυτή η κατασκευή, άλλωστε, έδωσε και το όνομά της στην περιοχή.

Ο εναέριος σιδηρόδρομος

Στη δεκαετία του 1990 η οικοδομή κατεδαφίστηκε, μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Έτσι, το πρώτο ξενοδοχείο της Λεμεσού πέρασε στην «αόρατη» ιστορία της πόλης, ενώ ο χώρος αποτελεί σήμερα σημείο κατατεθέν για υπαίθριες εκδηλώσεις, βόλτες για καφέ, σημείο συνάντησης με φίλους ή κλασική επιλογή για βουτιές το καλοκαίρι. Μάθε περισσότερα για τον Εναέριο εδώ

Πληροφορίες: Μίμης Σοφοκλέους, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;