Πως θα ήταν ο παραλιακός της Λεμεσού, αν ο εναέριος σιδηρόδρομος υπήρχε ακόμα;

19/05/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)
Αρχιτεκτονική

Η περιοχή Eναερίου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραπέμπει στην εποχή που ο εναέριος σιδηρόδρομος μετέφερε από το Τρόοδος και το μεταλλείο αμιάντου υλικό στην πόλη και συγκεκριμένα στην παραλία της Λεμεσού.

Καθώς, όμως, τίποτα στην περιοχή δε θυμίζει την εποχή εκείνη, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν για την προέλευση της ονομασίας «εναέριος» και το χαρακτήρα της περιοχής εκείνης πριν 1 αιώνα περίπου. Μέχρι να γίνει ο δημοφιλής προορισμός για βόλτες, που είναι σήμερα, ο χώρος άλλαξε ξανά και ξανά. Πως θα ήταν, όμως, αν ακόμα υπήρχε σήμερα ο εναέριος σιδηρόδρομος;

Αυτό αναρωτήθηκε ο φωτογράφος Ανδρέας Χατζηαντώνης, ο οποίος επιχείρησε να αποκαταστήσει στην αρχική τους θέση τις εγκαταστάσεις του σιδηροδρόμου, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Έτσι, το παλιό κτίριο κατάφερε να ενσωματωθεί στη σύγχρονη εικόνα του παραλιακού δρόμου στην περιοχή εναερίου, δίνοντας μια ιδέα για το πώς θα έμοιαζε σήμερα αν διατηρούνταν το κτίριο αυτό.

Δες εδώ τι ήταν ο εναέριος.

Δες εδώ την ιστορία την ιστορία του οικοπέδου του εναερίου, πριν και μετά το σιδηρόδρομο.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.




19122