Πλατεία Ηρώων: Το τετράγωνο όπου συναντιούνται πολιτισμοί και ιστορία

04/02/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η πλατεία αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυσύχναστα στέκια της Λεμεσού, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Κοντά σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, την οδό Ανεξαρτησίας, η πλατεία ήταν ανέκαθεν χώρος αναψυχής και χαλάρωσης, αλλά και συνάντησης των ανθρώπων στο κέντρο.

Η ιστορική Πλατεία Ηρώων δημιουργήθηκε το 1910, ενώ το ιστορικό μνημείο στο κέντρο της, αφιερωμένο σε όσους έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου καθώς και της Ελλάδας ενάντια στην τυραννία, δημιουργήθηκε το 1946, επί Δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Το Θέατρο Ριάλτο, που λειτούργησε αρχικά ως κινηματογράφος, χτίστηκε το 1933 και αποτελεί από τότε αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της πλατείας, φιλοξενώντας παραστάσεις, αλλά και χορούς, ομιλίες και παλιότερα ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Παλιότερα η περιοχή ήταν γνωστή και ως «Κκεσογλούδκια», λόγω του ονόματος της οικογένειας των Τουρκοκυπρίων ιδιοκτητών, των Κιοσέογλου. Η πλατεία αποτελεί σήμερα σημείο συνάντησης πολιτισμών, φιλοξενώντας από αραβικά καφενεία, ελληνικά ταχυφαγεία και ταβέρνες, μέχρι γκαλερί και μοντέρνα μπαρ και clubs.

Έχοντας αφήσει εδώ και χρόνια πίσω της την κακή φήμη της νύχτας που τη συνόδευε πριν δεκαετίες, η Πλατεία Ηρώων φιλοξενεί σήμερα ακόμα και εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ενώ αποτελεί και αγαπημένο φοιτητικό προορισμό. Επιπλέον, μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης, όπως το Rock Festival κάθε Σεπτέμβριο, αλλά και ο τερματισμός της πομπής του καρναβαλιού, για την ανακήρυξη του Βασιλιά Καρνάβαλου κάθε Τσικνοπέμπτη, πραγματοποιούνται εκεί. 

swipe gallery


16649