5267

Ψάρεμα με καγιάκ

12/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το ψάρεμα με καγιάκ είναι μια δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά όλο και περισσότερους ακόλουθους, καθώς αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για όσους αγαπούν τη θαλάσσια ζωή. Το καγιάκ επιτρέπει στον ψαρά να βγει στην ανοιχτή θάλασσα, 2 – 3 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, όπου μπορεί να βρεθεί σε άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης, καθώς ψαρεύει.

Με σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, το ψάρεμα με καγιάκ επιτρέπει στον καθένα να γνωρίσει κάθε γωνιά και κάθε διαφορετική πτυχής της θαλάσσιας περιοχής που επισκέπτεται και έτσι να εκτιμήσει την αξία των στοιχείων της φύσης για τον άνθρωπο. Ο Άγγελος Κουριεύς, που άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενο αναζητώντας μια διέξοδο από τη ρουτίνα και εκτόνωση από την πίεση της καθημερινότητας εξηγεί: «Σκοπός δεν είναι να φέρω καθημερινά ψάρι στο σπίτι. Άλλωστε είναι 100% αληθινή η λαϊκή ρήση που λέει ότι «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, 10 φορές εν όφκερο και 1 φορά γεμάτο».

Αποτελώντας δραστήριο μέλος μιας κοινότητας εξειδικευμένων ψαράδων που μεγαλώνει συνέχεια, ο Άγγελος λέει: «Αποτελούμε μια νέα γενιά ψαράδων, που μας ενδιαφέρει να παρακολουθούμε και να μελετούμε και τη θαλάσσια ζωή, να ενημερωνόμαστε και από τα δελτία του Τμήματος Αλιείας και να ανατροφοδοτούμε και εμείς το Τμήμα με πληροφορίες από την εμπειρία μας».

Τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση την προσφέρει η αίσθηση ελευθερίας και η γαλήνη της θάλασσας όταν ψαρεύεις, αλλά και η ευκαιρία να παρατηρείς ό,τι βρίσκεται κάτω από το νερό.

Κάθε 3 μήνες περίπου – παράλληλα με την αλλαγή των εποχών – αλλάζουν και τα είδη των ψαριών που μπορεί να βρει κανείς στην ανοιχτή θάλασσα (από μινέρια και λίτσες, μέχρι τα νεοφερμένα λεοντόψαρα). Οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν αλλάξει σημαντικά με την εισβολή μεγάλων κοπαδιών λεοντόψαρων και λαγόψαρων. «Τα λεοντόψαρα ειδικά είναι επιθετικό είδος προς άλλα ψάρια, καθώς τρέφεται από αυτά. Βέβαια, σε αντίθεση με το λαγόψαρο, είναι ψάρι πολύ νόστιμο και θρεπτικό, φτάνει να προσέχει κανείς να μην τρυπηθεί από τα αγκάθια του, που είναι τοξικά και προκαλούν έντονο πόνο», διευκρινίζει ο Άγγελος.

Η επιστροφή ψαριών στο νερό μετά την αλίευση και πριν πεθάνουν, είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν όλο και πιο συχνά οι νέοι ψαράδες.

«Εφόσον ένας ψαράς μπορεί να αφαιρέσει προσεκτικά το αγκίστρι από το στόμα του ψαριού (οι πιο ικανοί μπορούν να το αφαιρέσουν ακόμα κι αν έχει τρυπήσει τον οισοφάγο του), τότε μπορεί το ψάρι να επιστρέψει στο νερό, η πληγή του να επουλωθεί και να συνεχίσει να ζει», σημειώνει ο Άγγελος, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που το εφαρμόζει ο ίδιος με ψάρια όπως οι λίτσες, που είναι μεγάλη πρόκληση να τα πιάσεις, λόγω του μεγάλου βάρους τους (ο ίδιος έχει πιάσει έως και 45 κιλά), αλλά και λόγω της μυϊκής τους δύναμης και της αντίστασης που προβάλλουν. «Οι λίτσες σαν φαγητό δεν είναι εύγεστες, γι’ αυτό και τις απελευθερώνω, όπως κάνω και όταν τύχει να πιάσω ψάρι που υπερβαίνει το όριο βάρους που προβλέπει η άδεια ερασιτέχνη ψαρά που έχω».

 «Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε εμείς το κέφι μας, μόνο, αλλά να συνεχίσουν να υπάρχουν και αύριο ψάρια, ώστε και η ισορροπία της θαλάσσιας ζωής να διατηρείται, και να γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές τα είδη αυτά».

«Με την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας, θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε όλη τη θάλασσα σε μέρες και να μη μείνει ούτε λέπι. Δεν είναι αυτό το στοίχημα όμως. Η απόλαυση που σου βγάζει η δραστηριότητα αυτή δεν είναι μόνο τη στιγμή που βγάζεις το ψάρι από το νερό, αλλά όλη η διαδικασία από την προετοιμασία του εξοπλισμού, στην πλεύση με το καγιάκ και την επαφή με τη θάλασσα», καταλήγει ο Άγγελος.

Ένα καγιάκ, χωρίς τον εξοπλισμό του, κυμαίνεται μεταξύ €1.300 - €3.300 και όλα έχουν ειδικό σχεδιασμό για να εξυπηρετούν ψαράδες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν κίνηση με μοτέρ ή με κουπιά.

Το μοτέρ διευκολύνει όσους δε διαθέτουν τη δύναμη για να κάνουν κουπί, ενώ ο θόρυβος του είναι ελάχιστος και δεν προκαλεί οχληρία. Ακόμα κι αν η ψαριά έχει μεγάλο βάρος, το καγιάκ μπορεί να τη μεταφέρει, αφού μπορεί να τα δέσει ο ψαράς στα πλάγια του σκάφους, χωρίς να κινδυνεύει να ανατραπεί, χάριν στον μηχανισμό και την κατασκευή του. Πέρα από το καγιάκ, ένας ψαράς θα χρειαστεί και σύστημα πλοήγησης, το οποίο πλέον συνδέεται και με ψηφιακό ρολόι, ώστε να έχει ο χρήστης του πλήρη έλεγχο διαδρομών, χιλιομέτρων, τοποθεσίας, αλλά και καιρικών συνθηκών. Ως επιπλέον εξοπλισμό μπορεί να επιλέξει κανείς και μια camera για την καταγραφή των εξορμήσεών του.

Σχετικα

Εξοπλισμός
Ocean Kayak: 99 681819
C. A. Petrides: 99 692928
A. Stylianides Hunting & Fishing: 77 772025

Facebook pages / groups: Ocean Kayak Cyprus, Ψαρεύοντας με καγιάκ / Fishing from kayak