11765

Φράγμα Πολεμιδιών

05/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην περιοχή των Πολεμιδιών, καθ’ οδόν προς το Τρόοδος από τη Λεμεσό, δεσπόζει στην αριστερή πλευρά του δρόμου ο υδατοφράκτης που συλλέγει το νερό του ποταμού Γαρύλλη, ο οποίος διασχίζει την πόλη και εκβάλλει στη θάλασσα, λίγα μέτρα από το ιστορικό κέντρο.

Το φράγμα Πολεμιδιών κατασκευάστηκε το 1965 και αποτελείται από μια χωμάτινη δεξαμενή, με 45 μέτρα βάθος, η οποία μπορεί να χωρέσει έως και 3.400.000 κυβικά μέτρα. Το χωρίζει μικρή απόσταση από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού, έναν από τους μεγαλύτερους πράσινους πνεύμονες της επαρχίας.

Από το κιόσκι με τις κερκίδες στην ανατολική πλευρά του φράγματος αγναντεύει κανείς την εικόνα των λόφων που περιτριγυρίζουν τη δεξαμενή. Στο νοτιότερο άκρο του φράγματος, η μεγάλη γέφυρα επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πανοραμική θέα της δεξαμενής, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν υπερχειλίσει.

Το φράγμα υπερχείλισε μετα από έναν πολύ πλούσιο σε βροχές χειμώνα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2019.