22143

Μονή Παναγίας Αμιρούς (Αψιού)

25/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Μονή Παναγίας Αμιρούς βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Κακομάλλη, ανατολικά της κοινότητας Αψιού. Η Μονή απέχει περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Λεμεσό. Φθάνει κανείς σε αυτή επιλέγοντας την έξοδο για Παλώδια, από το δρόμο Λεμεσού – Τροόδους, και ακολουθώντας τις πινακίδες προς την κοινότητα Αψιού.

Το έτος ίδρυσης της Μονής είναι άγνωστο, αλλά επιγραφές και κειμήλια μαρτυρούν ότι τον 16ο αιώνα ήταν ήδη σε λειτουργία. Ο μονόκλιτος ναός, αφιερωμένος στην Παναγία, ανακαινίστηκε το 1776. Η Μονή ερημώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και με την πάροδο του χρόνου όλα τα κτίριά της, εκτός από τον ναό, καταστράφηκαν.

Η Μονή αναβίωσε το 1997, χάριν στην κληρονομιά της προϊστάμενης Αδελφής Μαρίας. Γύρω από τον αρχαίο ναό δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα με κελιά, ξενώνα και βοηθητικούς χώρους. Σήμερα, στο νέο αυτό κτίριο λειτουργεί και ένας νέος ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 2013.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με το αυτοκίνητο από τον εκδρομικό χώρο Αγίας Παρασκευής.