37216

Μονή Παναγίας Αμιρούς (Αψιού)

10/04/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Μονή Παναγίας Αμιρούς βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Κακομάλλη, περίπου μισή ώρα από τη Λεμεσό. Φθάνει κανείς εκεί ακολουθώντας τις πινακίδες προς την κοινότητα Αψιού.

Το έτος ίδρυσης της Μονής είναι άγνωστο, αλλά επιγραφές και κειμήλια μαρτυρούν ότι τον 16ο αιώνα ήταν ήδη σε λειτουργία. Ο μονόκλιτος ναός, αφιερωμένος στην Παναγία, ανακαινίστηκε το 1776. Η Μονή ερημώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και με την πάροδο του χρόνου όλα τα κτίριά της, εκτός από τον ναό, καταστράφηκαν.

Η Μονή αναβίωσε το 1997, χάριν στην κληρονομιά της προϊστάμενης Αδελφής Μαρίας. Γύρω από τον αρχαίο ναό δημιουργήθηκαν νέα κελιά, ξενώνας και βοηθητικοί χώροι. Σήμερα, στο νέο κτίριο λειτουργεί και ένας νέος ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη, που εγκαινιάστηκε το 2013.