A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού (Αρακαπάς)

Ένα εκκλησάκι ξεχασμένο και μισογκρεμισμένο, μέσα στις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό Αρακαπάς (προς το Καλό χωριό) καταφέρνει να γοητεύσει όσους τύχει να περνούν από εκεί. Αν και βουβό και έρημο, το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού είναι από εκείνα τα μνημεία που αξίζουν μια δεύτερη ματιά.

Πρόκειται για μικρό, σταυροειδή ναό ο οποίος ανεγέρθηκε πιθανότατα κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Οι πετρόκτιστοι τοίχοι στις 2 πλευρές του, στα νότια και δυτικά, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει γκρεμιστεί και η οροφή, αν και διακρίνεται ακόμα ο τρούλος πάνω από το ιερό. Αν και είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, οι καλοφτιαγμένες αψίδες των κατεστραμμένων τρούλων που στέκουν ακόμα και η εντυπωσιακή, πετρόκτιστη κατασκευή του, συνεχίζουν να εμπνέουν θαυμασμό.

Πρόσφατα, το εκκλησάκι λειτούργησε ξανά, μετά από πολλά χρόνια. Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στον υπαίθριο χώρο, μπροστά στο ιερό του ναού, για τον εσπερινό την παραμονή της μεγάλης γιορτής του Τιμίου Σταυρού, στις 13/9/2017. Με την κίνηση αυτή, το ξεχασμένο εκκλησάκι έγινε με κάποιο τρόπο και πάλι κομμάτι της ζωής των κατοίκων του Αρακαπά.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;