22999

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού (Αρακαπάς)

11/04/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι, μέσα στις γεωργικές εκτάσεις λίγο έξω από το χωριό Αρακαπάς (προς το Καλό Xωριό) καταφέρνει να γοητεύσει όσους περνούν από εκεί. Αν και ξεχασμένο και έρημο, το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού είναι από τα μνημεία που αξίζουν μια δεύτερη ματιά.

Πρόκειται για μικρό, σταυροειδή ναό ο οποίος ανεγέρθηκε πιθανότατα κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Οι πετρόκτιστοι τοίχοι στις 2 πλευρές, νότια και δυτικά, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η οροφή έχει γκρεμιστεί, όμως διακρίνεται ακόμα ο τρούλος πάνω από το ιερό. Αν και είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, οι καλοφτιαγμένες αψίδες που στέκουν ακόμα και η εντυπωσιακή, πετρόκτιστη κατασκευή, συνεχίζουν να εμπνέουν θαυμασμό.

Το εκκλησάκι λειτούργησε ξανά, μετά από πολλά χρόνια το 2017. Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο ιερό του ναού, για τον εσπερινό την παραμονή της μεγάλης γιορτής του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Έτσι, το ξεχασμένο εκκλησάκι ξαναέγινε με κάποιο τρόπο κομμάτι της ζωής των κατοίκων του Αρακαπά.