21540

Παρεκκλήσι Παναγίας της Κυράς (Λουβαράς)

01/11/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς, λίγο έξω από το χωριό Λουβαράς, στον δρόμο προς το δάσος Κακομάλλη, είναι μία μικρή, όμορφη εκκλησία, με έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο να τη συντροφεύει στον αυλόγυρό της.

Η λαϊκή παράδοση ανάγει το κτίσιμό της στον 9ο αιώνα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρονολογία κατασκευής. Πρόκειται για κτίριο βυζαντινού ρυθμού, κατασκευασμένο με τοπική πέτρα και με ξύλινη, επικλινή στέγη. Αν και μικρού μεγέθους, η κομψότητα της εκκλησίας και οι λεπτομέρειες στα στηρίγματα της στέγης, είναι εντυπωσιακά.

Το παρεκκλήσι αναπαλαιώθηκε το 2002 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και έκτοτε τελεί υπό την επιτήρησή του. Στη βορειοδυτική γωνιά, λίγα μέτρα από το ναό έχει κατασκευαστεί ένα μικρό, ξύλινο καμπαναριό. Παλαιότερα, στην ίδια θέση υπήρχε ένα σήμαντρο το οποίο χάθηκε ή κλάπηκε τη δεκαετία του 1970.

Ονομάζεται και Παναγία Τσαμπίκκα από το πολύ καθαρό και ακτινοβόλο φως, που λέγεται ότι εξέπεμπε η εικόνα της Παναγίας.