Παρεκκλήσι Παναγίας της Κυράς (Λουβαράς)

01/11/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια μικρή εκκλησία, Βυζαντινού ρυθμού, με ξύλινη στέγη, το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς αποτελεί μια μακρόστενη κατασκευή, μήκους περίπου 11,5 μέτρων. Το παρεκκλήσι της Παναγίας της Κυράς βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Λουβαράς κοντά στο δάσος Κακομάλλη.

Η εκκλησία βρίσκεται εκεί εδώ και αιώνες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρονολογία κατασκευής της. Διατηρεί όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της μνημειακής αρχιτεκτονικής της εποχής της, κτισμένη με τοπική πέτρα, με την τεχνοτροπία που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην περιοχή του Τροόδους. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα με την καλαισθησία των απλών γραμμών της και την προσοχή στη λεπτομέρεια, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ξύλινα στηρίγματα της στέγης.

Το παρεκκλήσι αναπαλαιώθηκε το 2002 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και έκτοτε τελεί υπό την επιτήρηση του ίδιου του αρμόδιου κρατικού φορέα. Στη βορειοδυτική γωνιά, λίγα μέτρα από το ναό έχει κατασκευαστεί ένα μικρό, ξύλινο καμπαναριό. Παλαιότερα, στην ίδια θέση υπήρχε ένα σήμαντρο το οποίο χάθηκε ή κλάπηκε τη δεκαετία του 1970. Στη βόρεια πλευρά, περίπου 3 μέτρα από τον τοίχο, υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος, του οποίου η ηλικία ξεπερνά τα 100 χρόνια.

Οι παραδόσεις

Ονομάζεται και Παναγία Τσαμπίκκα από το πολύ καθαρό και ακτινοβόλο φως, που λέγεται ότι εξέπεμπε η εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία κτίστηκε αρχικά περίπου κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, από την κόρη ενός άρχοντα, ο οποίος την εξόρισε στην περιοχή, επειδή ερωτεύτηκε κάποιον που δεν ήταν της τάξης τους. Εκεί, δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός από τους δούλους και τη φρουρά της αρχοντοπούλας, που συντηρούνταν από τον ίδιο τον άρχοντα. Η αρχοντοπούλα ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στους υπηρέτες και φρουρούς της και αυτοί την ονόμασαν «η Κυρά μας». Έτσι, και η εκκλησία πήρε το όνομα «Παναγία της Κυράς». Μετά το θάνατο της αρχοντοπούλας, ο οικισμός είχε μεγαλώσει αρκετά κι επειδή η τοποθεσία δεν είχε πολύ νερό, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στη σημερινή θέση του χωριού Λουβαράς.

Ο αιωνόβιος πλάτανος, αλλά και γενικότερα το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθιστούν το εκκλησάκι μια εξαιρετική αφορμή για μια σύντομη εκδρομή στην ύπαιθρο της Λεμεσού, αφού πολύ κοντά σε αυτό βρίσκεται και ο εκδρομικός χώρος Κακομάλλη. Οι ώρες του πρωινού και του δειλινού είναι ιδανικές για να απολαύσεις τη θέα της εκκλησίας, καθώς τη λούζει απαλό φως. Δες περισσότερα για τον εκδρομικό χώρο εδώ.

swipe gallery

19278