Εκκλησία Αγίου Μάμα (Λουβαράς)

11/10/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται στο χωριό Λουβαράς, σε απόσταση 27 περίπου χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Λεμεσού. Ο Λουβαράς διατηρεί σήμερα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα στενά δρομάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια με τους αυλόγυρους και τις κληματαριές, τα ξύλινα μπαλκόνια, τα γραφικά ανώγια και τα κόκκινα πιθάρια στις αυλές των σπιτιών.

Η εκκλησία, που χτίστηκε το 1455, είναι μικρών διαστάσεων, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ο ναός κτίστηκε με δαπάνες του Ιωάννου Κρομύδου και του Γεώργιου Πελεκάνου, προύχοντες του χωριού, οι οποίοι απεικονίζονται μετά των συζύγων τους Ειρήνης και Ελένης εκατέρωθεν της επιγραφής που αναγράφει τη χρονολογία, στο δυτικό τοίχο. Ως ζωγράφος του ναού αναφέρεται ο Φίλιππος Γουλ, που εκτός από τον συγκεκριμένο ναό τοιχογράφησε και το ναό του Σταυρού του Αγιασμάτι στη Πλατανιστάσα.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού ανήκει στην κατηγορία του ξυλόστεγου. Η εκκλησία έχει 2 εισόδους, μία στην νότια και μία στην δυτική πλευρά, ενώ απουσιάζουν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα παράθυρα. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι στρωμένο με πλίνθους. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι κατάγραφο. Οι τοιχογραφίες βάσει επιγραφής στον δυτικό τοίχο, χρονολογούνται στα 1495. Ένας μεγάλος αριθμός των τοιχογραφιών της έχει μικρογραφικό χαρακτήρα εξαιτίας των μικρών διαστάσεων του ναού, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Χαρακτηρίζονται από ένα συγκερασμό της δυτικής τέχνης με παλαιά πρότυπα της Μακεδονικής Σχολής. 

Ο ναός του Αγίου Μάμαντος αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους περιηγητές, που συνδυάζουν την επίσκεψή τους με μια βόλτα στις ομορφιές του χωριού, αλλά και του γειτονικού δάσους του Κακομάλλη. Ο ναός πανηγυρίζει στις 2 Σεπτεμβρίου ημέρα που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου.

Παρόλο που το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού έχει υποστεί μεγάλη φθορά, οι τοιχογραφίες που διασώθηκαν διατηρούν αρκετά από τα χαρακτηριστικά τους. Οι τοίχοι του ναού είναι διαιρεμένοι σε 3 ζώνες. Οι 2 ανώτερες αποτελούνται από πολυπρόσωπες σκηνές περιορισμένης έκτασης. Στην κάτω ζώνη απεικονίζονται όρθιες μορφές αγίων, σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

Πηγές: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Εκκλησία της Κύπρου – Δημήτριος Καππαής

swipe gallery






22260