Στο χωριό Πελένδρι, σε μια περιοχή με ιστορία που ανάγεται στα μεσαιωνικά χρόνια, διατηρείται μέχρι σήμερα μια εκκλησία με σπάνια κειμήλια από τον 12ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας Καθολικής, ενός ναού που φιλοξενείται μέσα σε ένα περιποιημένο κήπο με δέντρα και βότανα της τοπικής χλωρίδας.
Ο ναός της Παναγίας της Καθολικής, μια κατασκευή του 16ου αιώνα με ορθογώνιο σχήμα και ξύλινη στέγη από αγκιστρωτά κεραμίδια πάνω σε ξύλινες δοκούς, αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο εκκλησίας στην οροσειρά του Τροόδους. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι από φυσική πέτρα της περιοχής και ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια με πέτρες, και ιδιαίτερα το μοτίβο «ψαροκόκαλο» πάνω από το παράθυρο του Ιερού.
Το μέγεθος και η ιστορική αξία του ναού, οδήγησαν τη Μητρόπολη Λεμεσού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την τοπική αρχή να μετατρέψουν τον εσωτερικό χώρο του σε εικονοφυλάκιο. Η συλλογή των εικόνων περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής τέχνης στη Κύπρο, ενώ σχεδόν όλες οι εικόνες που κοσμούν το εικονοστάσι, απεικονίζοντας την Παναγία με το Χριστό, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και τον Άγιο Μάμα, έχουν επιρροές από την Ιταλική τέχνη του 16ου αιώνα.
Από την κατεστραμμένη σήμερα αρχαία Μονή του Αγίου Μάμα του Κουρεμένου, στον Πάνω Αμίαντο προέρχεται η αμφιπρόσωπη λιτανευτική εικόνα, στην εμπρόσθια όψη της οποίας εικονίζεται η Παναγία, στο τύπο της Οδηγήτριας (1697), και στην άλλη πλευρά η Σταύρωση του Χριστού (13ος αιώνας).
Εξαιρετικό είναι και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι που φιλοξενεί τις εικόνες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Παναγίας, με το βλέμμα που μοιάζει να σε ακολουθεί.
Καθηλωτική είναι η σύνθετη τοιχογραφία που καλύπτει ολόκληρο το δυτικό μέρος του ναού, απεικονίζοντας τη «Μέλλουσα Κρίση», που χρονολογείται στον 16ον αιώνα και έχει έντονες επιρροές από τη δυτική τέχνη.