5655

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας (Κυπερούντα)

22/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οι εκκλησίες συνηθίζεται να έχουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των χωριών και αυτό συμβαίνει και με την κοινότητα της Κυπερούντας στην ορεινή Λεμεσό. Η γραφική πλατεία του χωριού έχει δημιουργηθεί γύρω από μια παμπάλαια, πετρόκτιστη εκκλησία, η οποία δεν ξεχωρίζει μόνο για την κεντρική της τοποθεσία, αλλά και για την προσεγμένη αρχιτεκτονική και διακόσμησή της.

Αυτή η τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική της Αγίας Μαρίνας, κτισμένη τον 13ο αιώνα, κατασκευάστηκε από ακατέργαστες, γκρίζες πέτρες της οροσειράς του Τροόδους, οι οποίες δίνουν έναν ιδιαίτερο και αρχοντικό χαρακτήρα στο κτίριο. Η πέτρα σε συνδυασμό με το ξύλο αποτελούν και τα κύρια στοιχεία της ταυτότητας της εκκλησίας. Έτσι, η εξωτερική εικόνα της συμπληρώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού, ενώ στο εσωτερικό της δημιουργεί μια ζεστή και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η δίφυλλη, ξύλινη πόρτα στην είσοδο, η περίτεχνη διακόσμηση γύρω από την πόρτα, το πάτωμα από πλάκες τερακότα, ο όμορφος, ξύλινος γυναικωνίτης και το καμπαναριό με λαξευτούς πωρόλιθους, υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη αισθητική αξία του ναού αυτού.