25347

Εκκλησία Παναγίας και Χρυσοσωτήρος (Κυπερούντα)

22/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μέσα σε μια στενή κοιλάδα της Κυπερούντας, πίσω από ψηλά, φυλλοβόλα δέντρα, βρίσκεται μια πανέμορφη, παλιά εκκλησία. Περιτριγυρισμένη από ένα φιλόξενο πάρκο, με παγκάκια, βρύσες και ένα τεχνητό ρυάκι με γεφύρι, η εκκλησία της Παναγίας και του Χρυσοσώτηρος είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός προορισμός.

Πρόκειται για ένα δίκλιτο ναό, με την παραδοσιακή, ξύλινη στέγη των ορεινών εκκλησιών, του οποίου η σημερινή μορφή ανάγεται στον 18ο αιώνα. Η ιστορική ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, λειτουργούσε ως δισυπόστατη εκκλησία, δηλαδή και ορθόδοξη και καθολική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο εσωτερικό της εκκλησίας το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αλλά και οι εικόνες της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, που χρονολογείται στο 1556 μ.Χ., της Παναγίας της Οδηγήτριας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Αξίζει να περπατήσεις τη μικρή απόσταση από την πλατεία της Κυπερούντας προς την εκκλησία, για να χαρείς ειδυλλιακές εικόνες κάθε εποχή του χρόνου.