A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Εκκλησία Παναγίας και Χρυσοσωτήρος (Κυπερούντα)

Μέσα σε μια στενή κοιλάδα, στην κοινότητα της Κυπερούντας, κρυμμένη πίσω από ψηλά, φυλλοβόλα  δέντρα, βρίσκεται μια παλιά, αλλά πανέμορφη εκκλησία. Περιτριγυρισμένη από ένα όμορφο και φιλόξενο πάρκο, με πάγκους, βρύσες και γεφύρι, η εκκλησία της Παναγίας και του Χρυσοσώτηρος ξεχωρίζει και για την ειδυλλιακή της τοποθεσία, αλλά και για την ιδιαίτερη ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, η  εκκλησία λειτουργούσε ως δισυπόστατη, δηλαδή και ως ορθόδοξη και ως καθολική. Στη σημερινή της μορφή είναι ένας δίκλιτος ναός, με ξύλινη στέγη – όπως παραδοσιακά κατασκευάζονταν οι ναοί στις ορεινές περιοχές — που χρονολογείται στον 18ο αιώνα.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται ακόμα στοιχεία από προγενέστερες φάσεις του, όπως είναι το παλαιό τέμπλο, αλλά και η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, που χρονολογείται στο 1556 μ.Χ. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Κάθε καλοκαίρι, στις 6 Αυγούστου, τελείται πανηγυρικός στην εκκλησία.

Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού, η εκκλησία αυτή αποτελεί έναν όμορφο προορισμό για περιπάτους, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Τα παγκάκια που θα βρεις στο δρόμο, θα σε φιλοξενήσουν ακόμα κι αν κουραστείς στην πορεία.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;