26128

Εκκλησία Αγίου Αρσενίου (Κυπερούντα)

22/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Για δεκαετίες, η ακμάζουσα κοινότητα της Κυπερούντας ζητούσε την κατασκευή μιας μεγάλης εκκλησίας στο χωριό. Το αποτέλεσμα ήταν ο μεγαλειώδης ναός που άρχισε να ανεγείρεται τον Μάρτιο του 2002 και αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα για τα δεδομένα της Κύπρου.

Ο ναός αναβιώνει τον ρυθμό της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής, που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ, δείγματα του οποίου σώζονται σε αρχαίες πόλεις όπως η Σαλαμίνα, η Αμαθούντα, το Ακρωτήρι κ.α. Σε ένα χώρο 1200 τ.μ. φιλοξενούνται 730 στασίδια για τους επισκέπτες της εκκλησίας. Ο ναός είναι τρίκλιτος και τα μέρη του χωρίζονται με 124 κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα, που σε συνδυασμό με τις σκαλιστές παραστάδες, δημιουργούν μια επιβλητική ατμόσφαιρα μέσα στον χώρο.

Σχετικα

Πέρα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της εκκλησίας, πολλά διακοσμητικά στοιχεία του ναού είναι επίσης χαρακτηριστικά αρχαιότερων εκκλησιαστικών κτιρίων. Το μαρμάρινο δάπεδο της Εκκλησίας αποτελεί πραγματικό στολίδι, όπου 7 εφαπτόμενοι ρόμβοι, συμβολίζουν τις 7 μέρες της Δημιουργίας, ενώ ο όγδοος ρόμβος τη μέρα της Δευτέρας Παρουσίας. Η πανύψηλη στέγη του ναού (22 μέτρα) εξασφαλίζει άψογη ακουστική. Ο πύργος του καμπαναριού φτάνει τα 34 μέτρα ύψος, με 135 σκαλοπάτια να οδηγούν σε 5 καμπάνες.

Τα παρεκκλήσια
Εντός του ναού υπάρχουν 2 παρεκκλήσια. Το βόρειο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Το νότιο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευτύχιο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Αρσένιος
Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε το 1840 και έγινε μοναχός σε ηλικία 26 ετών. Έφθασε ως πρόσφυγας στον Πειραιά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και πέθανε εκεί. Η εκταφή των λειψάνων του Αγίου έγινε τον Οκτώβριο του 1958 από τον Άγιο Γέροντα Παϊσιο. Το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κυπερούντα από τον Μητροπολίτη Λεμεσού το 2001. 

Πηγή: Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Ιωάννου