Εκκλησία Αγίου Αρσενίου (Κυπερούντα)

11/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Για δεκαετίες, η ακμάζουσα κοινότητα της Κυπερούντας ζητούσε την κατασκευή μιας μεγάλης εκκλησίας στο χωριό. Το αποτέλεσμα ήταν ο μεγαλειώδης ναός που άρχισε να ανεγείρεται τον Μάρτιο του 2002 και αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα για τα δεδομένα της Κύπρου.

Ο ναός αναβιώνει τον ρυθμό της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής, που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ, δείγματα του οποίου σώζονται σε αρχαίες πόλεις όπως η Σαλαμίνα, η Αμαθούντα, το Ακρωτήρι κ.α. Σε ένα χώρο 1200 τ.μ. φιλοξενούνται 730 στασίδια για τους επισκέπτες της εκκλησίας. Ο ναός είναι τρίκλιτος και τα μέρη του χωρίζονται με 124 κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα, που σε συνδυασμό με τις σκαλιστές παραστάδες, δημιουργούν μια επιβλητική ατμόσφαιρα μέσα στον χώρο.

Πέρα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της εκκλησίας, πολλά και από τα διακοσμητικά στοιχεία του ναού είναι επίσης χαρακτηριστικά αρχαιότερων εκκλησιαστικών κτιρίων, όπως οι ανάγλυφες παραστάσεις και τα διακοσμητικά μοτίβα. Το μαρμάρινο δάπεδο της Εκκλησίας  αποτελεί πραγματικό στολίδι, με αποχρώσεις του λευκού, πράσινου και κόκκινου, όπου 7 εφαπτόμενοι ρόμβοι, συμβολίζουν τις 7 μέρες της Δημιουργίας, ενώ ο όγδοος ρόμβος τη μέρα της Δευτέρας Παρουσίας. Η πανύψηλη στέγη του Ναού (22 μέτρα), με τις περίτεχνες, ξύλινες διακοσμήσεις, προκαλεί δέος, ενώ εξασφαλίζει και άψογη ακουστική.

Σχετικα

Ο πανύψηλος πύργος του καμπαναριού, με 34 μέτρα ύψος από το έδαφος μέχρι την κορυφή, μοιάζει να φτάνει μέχρι τον ουρανό, έτσι όπως και η εκκλησία βρίσκεται σε ψηλό σημείο στην περιοχή. Στην πλατφόρμα της κορυφής με τις 5 καμπάνες οδηγούν 135 σκαλοπάτια. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις τον ορίζοντα της περιοχής, από την κορυφογραμμή της Μαδαρής μέχρι την Παπούτσα, μαζί με τα χωριά της περιοχής, που απλώνονται μέσα στην «αγκαλιά» των 2 αυτών οροσειρών.  

Βίντεο: Cyprus Aerial Photography

Τα παρεκκλήσια
Στην ανατολική πλευρά του 4ου και 5ου κλίτους, είναι ενσωματωμένα τα 2 παρεκκλήσια του ναού, που χρησιμοποιούνται για ακολουθίες με λίγο κόσμο. Το βόρειο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία, με δωρητές τις οικογένειες Σταύρου και Γεωργίας Νεάρχου, εις μνήμη του μικρού τους τέκνου Ανδρέα, και την οικογένεια του Πατρός Ιωάννη και Παναγιώτας Ιωάννου, προς τιμήν της προστάτιδας τους Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Το νότιο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευτύχιο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Τη δωρεά έκανε η οικογένεια του Ευτύχιου Γεωργίου.

Ο Άγιος Αρσένιος
Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε το 1840 και έγινε μοναχός σε ηλικία 26 ετών, μετά από μια θαυματουργική διάσωση του από βέβαιο πνιγμό. Έφθασε ως πρόσφυγας στον Πειραιά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και πέθανε εκεί. Η εκταφή των λειψάνων του Αγίου έγινε τον Οκτώβριο του 1958 από τον Άγιο Γέροντα Παϊσιο. Το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κυπερούντα από Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο το 2001. 

Πηγή: Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Ιωάννου

swipe gallery


23137