28953

Εκκλησία Αγίου Αρσενίου (Κυπερούντα)

03/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Για δεκαετίες, η ακμάζουσα κοινότητα της Κυπερούντας ζητούσε την κατασκευή μιας μεγάλης εκκλησίας στο χωριό. Το αποτέλεσμα ήταν ο μεγαλειώδης ναός που άρχισε να ανεγείρεται τον Μάρτιο του 2002 και αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα για τα δεδομένα της Κύπρου.

Ο ναός αναβιώνει τον ρυθμό της παλαιοχριστιανικής πεντάκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ, δείγματα του οποίου σώζονται σε αρχαίες πόλεις όπως η Σαλαμίνα, η Αμαθούντα, το Ακρωτήρι κ.α.

Πέρα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της εκκλησίας, πολλά διακοσμητικά στοιχεία του ναού είναι επίσης χαρακτηριστικά αρχαιότερων εκκλησιαστικών κτιρίων. Το μαρμάρινο δάπεδο αποτελεί πραγματικό στολίδι, ενώ η πανύψηλη στέγη του ναού (22 μέτρα) εξασφαλίζει άψογη ακουστική.

Τα παρεκκλήσια
Εντός του ναού υπάρχουν 2 παρεκκλήσια. Το βόρειο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Το νότιο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευτύχιο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.

Σχετικα

Ο Άγιος Αρσένιος
Γεννήθηκε το 1840 και έγινε μοναχός σε ηλικία 26 ετών. Η εκταφή των λειψάνων του Αγίου έγινε τον Οκτώβριο του 1958 από τον Άγιο Γέροντα Παϊσιο. Το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κυπερούντα από τον Μητροπολίτη Λεμεσού το 2001. 

Πηγή: Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Ιωάννου