14124

Εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά (Μέσα Ποταμός)

17/05/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην καρδιά της οροσειράς του Τροόδους, μόλις 7 χιλιόμετρα από τον Σαϊττά, προς το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, η περιοχή αποκαλύπτει στους επισκέπτες της μια πολύ ξεχωριστή τοποθεσία. Πλημμυρισμένος από πράσινο, με γάργαρα ρυάκια τριγύρω, ο εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά είναι ίσως ο ομορφότερος προορισμός για εξορμήσεις στο βουνό. 

Ιδιαίτερα δημοφιλής τοποθεσία σε παρέες και οικογένειες που αγαπούν τις βόλτες στη φύση, αποτελεί ένα φιλόξενο καταφύγιο σε υψόμετρο 800 μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δροσερή το καλοκαίρι. Με χωρητικότητα 700 ατόμων, ο χώρος διαθέτει τουαλέτες (με διευκολύνσεις και για άτομα με κινητικές δυσκολίες), ξύλινα τραπέζια - πάγκους και εστίες για άναμμα φωτιάς, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν μια ολόκληρη μέρα εκεί. Οι πάγκοι απλώνονται σε όλη την έκταση της πλαγιάς που διασχίζει ο Μέσα Ποταμός, με αποτέλεσμα ο εκδρομικός χώρος να μοιράζεται σε 2 μέρη, που επικοινωνούν με ξύλινα γεφυράκια.

Ο εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος, ιδανικός για να περάσει κανείς εκεί τη μέρα του, με τον καθαρό αέρα του βουνού στα πνευμόνια του και υπέροχες εικόνες και ήχους της φύσης να τον συντροφεύουν. Όσοι αγαπούν τις εξερευνήσεις, μπορούν να επισκεφθούν τον καταρράκτη του Μέσα Ποταμού, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο. Το μονοπάτι είναι σύντομο, αλλά με κάπως έντονη κλίση σε ορισμένα σημεία, όμως ο ήχος και το θέαμα του καταρράκτη αξίζουν τον κόπο.

Στον εκδρομικό χώρο μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας τον δρόμο μετά την Τριμίκλινη, προς Αμίαντο, ενώ ο δρόμος που περνά μέσα από το χωριό Κάτω Αμίαντος, είναι επίσης μια καλή εναλλακτική διαδρομή. Στον χώρο αυτό οδηγούν και χωματόδρομοι που ξεκινούν από τις Πάνω Πλάτρες (στην περιοχή του Ψηλού Δέντρου) και τον Μονιάτη. 

Οι επισκέπτες του εκδρομικού χώρου μπορούν να συνδυάζουν την εξόρμησή τους με μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από εκεί.