10993

Μονοπάτι της Φύσης «Περσεφόνη» (Τρόοδος)

24/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μόλις 150 μέτρα νότια της Πλατείας Τροόδους (ανηφορίζοντας προς τον Αστυνομικό Σταθμό) βρίσκεται η εκκίνηση ενός από τα πιο μαγευτικά και φιλόξενα μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος. Σε υψόμετρο 1700 μέτρων, με μοναδική θέα στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο αμιάντου, το μονοπάτι είναι ένας ξεχωριστός προορισμός για ήρεμους περιπάτους, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το μονοπάτι, μήκους μόλις 3 χλμ., είναι από τα πιο ομαλά και βατά μονοπάτια που θα βρεις στο Τρόοδος, χωρίς να στερείται φυσικές ομορφιές και τα ξεχωριστά αρώματα της φύσης στη περιοχή αυτή. Έχοντας διανύσει το πρώτο χιλιόμετρο περίπου, ο περιπατητής φτάνει σε μια τοποθεσία όπου τα πυκνά και πανύψηλα πεύκα δεν επιτρέπουν σε καμία σχεδόν ακτίνα ήλιου να φτάσει στη γη. Εκεί σε εντυπωσιάζει η πλούσια βλάστηση, με ένα υπέροχο, πράσινο χαλί από θαμνώδη φυτά και πόες να καλύπτει τις γύρω πλαγιές.

Στο τέρμα, στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα, ένας μεγάλος βράχος και το παγκάκι που έχει τοποθετηθεί στην άκρη, πάνω από τον γκρεμό, είναι το κατάλληλο μέρος για να απολαύσεις μια συγκλονιστική θέα στα χωριά της ορεινής Λεμεσού, μέχρι και τη θάλασσα, που διακρίνεται όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Κατά τη διαδρομή, ιδίως στο πρώτο χιλιόμετρο, από πολλά σημεία απολαμβάνει κανείς και τη θέα στο μεταλλείο αμιάντου, που έχει αρχίσει πια να παίρνει νέα μορφή, με τη μεγάλη, τεχνητή λίμνη στο κέντρο.

Περίπου 500 μέτρα πριν τον τερματισμό, το μονοπάτι διασταυρώνεται με υφιστάμενο δασικό δρόμο, που επιτρέπει σε κάποιους να φτάσουν εκεί με κάποιο όχημα, ή να επιστρέψουν, χωρίς να κάνουν την ίδια διαδρομή περπατώντας.