Μονή Παναγίας Ελεούσας Τρικουκκιώτισσας (Πρόδρομος)

11/05/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας βρίσκεται στο Τρόοδος, 2 χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο, στο δρόμο προς τις Πλάτρες, σ΄ ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Η εκκλησία είναι τρίκλητη, πετρόκτιστη, με ξύλινη στέγη με κεραμίδια. Το μοναστήρι αποτελείται από τα 5 παλαιά κελιά, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της εκκλησίας. Ακόμα 15 κελιά έχουν κτιστεί στα νεότερα χρόνια, ενώ είναι υπό ανέγερση νέα πτέρυγα με ακόμα 15 κελιά.

Το όνομα, λέγεται ότι προέρχεται από τις τρικουκκιές (μοσφιλιές, που είχαν καρπούς με 3 κουκούτσια). Άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα στο δέντρο κοκκονιά, από το οποίο φαίνεται να ονομάστηκε και το κοντινό Μοναστήρι του Κύκκου. Άλλη παράδοση, αναφέρει ότι το Μοναστήρι συντηρούνταν στην Τουρκοκρατία με το ένα τρίτο («τρικούτσι») από τη φορολογία του τσιφλικιού των Κουκλιών.

Η Μονή αυτή είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής της. Είναι, όμως, βέβαιο ότι λειτουργούσε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας – Ενετοκρατίας (1191 – 1571). Η Μονή συρρικνώθηκε κατά τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αν και οι Τούρκοι σεβάστηκαν το Μοναστήρι και δεν το κατέστρεψαν. Το 1761 ανακαινίσθηκε και εξακολουθούσε να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.

Αρχικά ήταν μία μεγάλη Μονή, με φήμη αντίστοιχη με εκείνη του Κύκκου, σύμφωνα με  τον Μπάρσκυ, το Ρώσο περιηγητή που επισκέφθηκε την Κύπρο και χαρτογράφησε τα θρησκευτικά της μνημεία κατά τον 19ο αιώνα. Στη Μονή υπήρχε παλαιότερα μια εικόνα της Παναγίας, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Από τον 16ο αιώνα η εικόνα της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας θεωρούνταν θαυματουργή για τους ντόπιους και ήταν γι’ αυτούς ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ανομβρίας.

swipe gallery

17782