23960

Μονή Παναγίας Ελεούσας Τρικουκκιώτισσας (Πρόδρομος)

16/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας βρίσκεται στο Τρόοδος, 2 χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο, στον δρόμο προς τις Πλάτρες και είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου.

Αρχικά ήταν μεγάλο μοναστήρι, με φήμη αντίστοιχη με του Κύκκου. Ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε τον 16ο αιώνα, καθώς η εικόνα της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας θεωρούνταν θαυματουργή για την αντιμετώπιση της ανομβρίας. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα, η οποία σήμερα δε σώζεται, είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Το όνομά της λέγεται ότι προέρχεται από τις τρικουκκιές (μοσφιλιές, που είχαν καρπούς με 3 κουκούτσια). Άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα στο δέντρο κοκκονιά, από το οποίο φαίνεται να ονομάστηκε και το Μοναστήρι του Κύκκου. Άλλη παράδοση, αναφέρει ότι το Μοναστήρι συντηρούνταν στην Τουρκοκρατία με το ένα τρίτο («τρικούτσι») από τη φορολογία του τσιφλικιού των Κουκλιών. Αν και στην Τουρκοκρατία η μονή συρρικνώθηκε, οι Τούρκοι δεν την κατέστρεψαν.

Το 1761 ανακαινίστηκε και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Σήμερα, στο κέντρο βρίσκεται η παλιά εκκλησία, που περιβάλλεται από τα 5 παλαιότερα κελιά, τα οποία έχουν συμπληρωθεί με ακόμα 30 μεταγενέστερα.