14560

Φράγμα Πέρα Πεδί

25/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Για κάποιους είναι απλώς στάση, για άλλους είναι προορισμός και για μερικούς ακόμα και καταφύγιο. Σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, καθ’ οδόν προς τις Πλάτρες και το Τρόοδος, περικυκλωμένο από το καταπράσινο πευκοδάσος της περιοχής, συναντά κανείς ένα υπέροχο τοπίο, όπου φύση και άνθρωπος συνεργάστηκαν ιδανικά.

Πρόκειται για έναν από τους μικρούς υδατοφράκτες της Κύπρου, περίπου 1 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Πέρα Πεδί, ο οποίος όμως ξεχωρίζει χάριν στις όμορφες εικόνες που δημιουργεί. Το φράγμα σχηματίζει μια τεχνητή λίμνη ίση με 12.000 τετραγωνικά μέτρα, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει έως και 55.000 κυβικά μέτρα νερού. Στη νοτιότερη πλευρά του υδατοφράκτη, ένας υπερχειλιστής 30+ μέτρων δημιουργεί ένα ξεχωριστό σκηνικό, λόγω του τεχνητού καταρράκτη που σχηματίζεται μετά τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα.

Το φράγμα στο Πέρα Πεδί τροφοδοτείται από τα νερά του Κρυού Ποταμού, στην κοίτη του οποίου σχηματίζονται και 2 από τους πιο γνωστούς καταρράκτες της Κύπρου, των Καληδονίων και του Μιλλομέρη. Στην τεχνητή λίμνη που δημιουργεί το φράγμα βρίσκουν καταφύγιο διάφορα υδρόβια πουλιά, αλλά και ψάρια, καθιστώντας την τοποθεσία αυτή έναν προορισμό κατάλληλο για επαφή με τη μαγεία της ορεινής φύσης, για παρατήρηση πτηνών ή κα ψάρεμα ακόμα. Ο υδατοφράκτης είναι επίσης μέρος των ποδηλατικών διαδρομών που φτάνουν μέχρι τον Μέσα Ποταμό.

Για να φτάσει κανείς στο φράγμα, μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή βόρεια από το Πέρα Πέδι (στρίβοντας αριστερά μετά την Τριμίκλινη, στον δρόμο Λεμεσού - Τροόδους), ή να συνεχίσει την πορεία του νοτιότερα από τον καταρράκτη του Μιλλομέρη στις Πλάτρες.