19538

Φράγμα Πέρα Πεδί

26/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Για κάποιους είναι απλώς στάση, για άλλους είναι προορισμός και για μερικούς ακόμα και καταφύγιο. Σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, περικυκλωμένο από το πευκοδάσος ανάμεσα στο Πέρα Πεδί και τις Πλάτρες, βρίσκεται ένα μικρό φράγμα, όπου δημιουργήθηκε ένας όμορφος βιότοπος.

Πρόκειται για έναν από τους μικρούς υδατοφράκτες της Κύπρου, έκτασης 12.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να συγκεντρώσει έως και 55.000 κυβικά μέτρα νερού. Στη νοτιότερη πλευρά του υδατοφράκτη, ένας υπερχειλιστής 30+ μέτρων δημιουργεί ένα ξεχωριστό σκηνικό, λόγω του τεχνητού καταρράκτη που σχηματίζεται μετά τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα.

 

Το φράγμα στο Πέρα Πεδί τροφοδοτείται από τα νερά του Κρυού Ποταμού, στην κοίτη του οποίου σχηματίζονται και οι καταρράκτες Καληδονίων και Μιλλομέρη.

Ο υδατοφράκτης είναι επίσης μέρος των ποδηλατικών διαδρομών που φτάνουν μέχρι τον Μέσα Ποταμό.