4573

Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου (Βουνί)

27/05/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στον κύριο δρόμο που οδηγεί από τη Λεμεσό προς το χωριό Βουνί, συναντά κανείς ένα μικρό πετρόκτιστο ναό, αφιερωμένο σε έναν όχι και τόσο γνωστό Άγιο. Το μοναχικό παρεκκλήσι με σκεπή από κεραμίδια και τη μικρή αυλή του, δέχεται συχνά προσκυνητές, αφού ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος που τιμάται σε αυτό, θεωρείται θαυματουργός.

Η ιστορία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου γυρνά πίσω στα χρόνια του Ρωσσοτουρκικού πολέμου, το 1711, όταν αιχμαλωτίστηκε και πωλήθηκε στον Τούρκο Αγά σε σκλαβοπάζαρο. Μέχρι τον θάνατό του, το 1730, η δράση που ανέπτυξε όπου έζησε, είχε σαν αποτέλεσμα να πιστέψουν σε αυτόν τόσο Χριστιανοί, όσο και Μουσουλμάνοι. Το λείψανο του Αγίου θάφτηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού που τόσο πολύ αγαπούσε, στην πόλη Προκόπι της Μικράς Ασίας. Με την πάροδο 100 χρόνων, το 1832, ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να κάψει το λείψανο, το οποίο όμως παρέμεινε άθικτο. Αυτό θεωρήθηκε θαύμα και έκτοτε η φήμη του θαυματουργού Αγίου άρχισε να εξαπλώνεται.

Σήμερα, η μικρή αυτή εκκλησία, στη γαλήνια τοποθεσία, με θέα στις πλαγιές των λόφων γύρω από το χωριό Βουνί, περιβάλλεται μόνο από τους ήχους της φύσης, ώστε ο επισκέπτης να επωφελείται ακόμα και μόνο από την ηρεμία του σκηνικού αυτού. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 27 Μάη, με την τέλεση πανηγυρικής λειτουργίας, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό πιστών και προσκυνητών, που προσεύχονται για να ωφεληθούν από τα θαύματα του Αγίου.