19752

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου (Κάτω Πλάτρες)

24/10/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στην καρδιά του δάσους του Τροόδους, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι από τα κτίρια που συναντά κανείς στη διαδρομή του από το Πέρα Πεδί προς το Τρόοδος. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στις Κάτω Πλάτρες, σε απόσταση μισής περίπου ώρας με το αυτοκίνητο, από την πόλη της Λεμεσού.

Πρόκειται για την κύρια εκκλησία του χωριού, η οποία θεωρείται κτίσμα του 18ου ή του 19ου αιώνα, περιτριγυρισμένη από μεγάλο αυλόγυρο. Είναι η δεύτερη εκκλησία στο χωριό αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, αφού λίγο βορειότερα βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που φιλοξενούσε αρχικά τους λίγους κατοίκους του χωριού, μέχρι που μετατράπηκε σε σχολείο γύρω στο 1930. Εκεί έμαθαν και τα πρώτα τους γράμματα μερικοί από τους παλαιότερους κατοίκους του χωριού.

Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό, ενώ στην είσοδό της σε υποδέχεται ένα μεγάλο ψηφιδωτό σε έναν σε τοίχο κτισμένο με την χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής, αναπαριστώντας την εικόνα του Αγίου. Μπαίνοντας στο ναό, την προσοχή τραβάει το όμορφο, πλακόστρωτο δάπεδο, αλλά και το πολύ παλιό και εξαίσια φιλοτεχνημένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που κατασκευάστηκε το 1898 και αποτελεί θησαυρό για το ναό.

Σχετικα

Όλοι οι τοίχοι είναι όμορφα διακοσμημένοι, με τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα. Η εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο χωριό για τους εορτασμούς της εκκλησίας στις 26 Οκτωβρίου. Το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου δε λειτουργεί την ημέρα αυτή, αλλά συνεχίζει να υφίσταται ως παρεκκλήσι, λειτουργώντας 2 φορές το χρόνο: τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 26 του Δεκέμβρη.