27162

Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας

10/10/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας ξεχωρίζει και για τη φυσική ομορφιά που την περιβάλλει, αλλά και για την παλαιότητά της και τον πλούτο των εξαιρετικών εικόνων που φιλοξενεί. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μία βουνοκορφή μεταξύ Πλατρών και Προδρόμου, μέσα στο πευκοδάσος του Τροόδους, από το οποίο πήρε και το όνομά της.

Με εξαιρετική θέα στο πράσινο της οροσειράς, σε υψόμετρο περίπου 1370 μέτρων, η Μονή ιδρύθηκε στην περιοχή όπου υπήρχε αρχικά μόνο το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε ένας μοναχός κατά τη δύσκολη περίοδο της εικονομαχίας, έχοντας μαζί του την εικόνα της Παναγίας.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο μοναχός κατέφυγε στη Μονή του Αγίου Νικολάου, όπου έμεινε 25 περίπου χρόνια. Βρέθηκε τότε στο σπήλαιο της οροσειράς του Τροόδους, γνωστό ως «Σπήλαιο της Τροοδίτισσας».

Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά το έτος 990 περίπου, ένας βοσκός της περιοχής εντόπισε το σπήλαιο λόγω μιας μυστηριώδους λάμψης. Με τη διερεύνηση του φαινομένου, βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου ένα καντήλι να καίει μπροστά από την εικόνα της Παναγίας. Έτσι, αποφασίστηκε η ίδρυση μοναστηριού κοντά στο σπήλαιο αυτό.

Σχετικα

Ο ναός και το μοναστήρι ολόκληρο πυρπολήθηκαν από τους Οθωμανούς κατακτητές κατά το έτος 1585. Η Μονή ανοικοδομήθηκε πλήρως, όμως κάηκε ξανά από τυχαία πυρκαγιά το 1842. Μετά από εκείνη την καταστροφή, κτίστηκε ο σημερινός τρίκλιτος ναός.

Σχετικα

Τηλέφωνο: 25 421663