Το μοναστήρι της Λεμεσού, που συνδέθηκε με τη λέπρα στην Κύπρο

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

ΘρησκείαΚοινωνική ΖωήΎπαιθρος

Με την έναρξη της Αγγλοκρατίας, η Κύπρος απέκτησε επίσημη πολιτική για την καταπολέμηση της λέπρας και τη φροντίδα των λεπρών, που μέχρι τότε περιφέρονταν ως επαίτες, έχοντας περιθωριοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Τότε, ο επικεφαλής θεράπων ιατρός, Dr Heidenstam, παρουσίασε ένα έγγραφο με τις πρώτες του εκτιμήσεις για την έκταση της ασθένειας στο νησί.

Στο έγγραφο αυτό, με χρονολογία 1889, ο Dr Heidenstam διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε μέσω των προσκυνητών που έφθαναν στο νησί, σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του, που βρισκόταν στην ακμή του γύρω στο 16ο  αιώνα, το μοναστήρι της Παναγίας Τροοδίτισσας. Στην εκτίμηση αυτή οδηγήθηκε ο γιατρός, καθώς δεν είχε μπορέσει να βρει καμιά αναφορά στην ασθένεια σε βιβλία που προηγούνταν της περιόδου αυτής, ενώ σχετικές αναφορές υπήρχαν σε βιβλία που έπονται της εποχής.

Για την ακρίβεια, ο γιατρός εξέφρασε την άποψη ότι κανένα κρούσμα λέπρας δεν είχε σημειωθεί στην Κύπρο πριν τον 16ο αιώνα. Στο σχετικό έγγραφο, σημειώνει, επίσης, ότι οι πρώτοι φορείς της ασθένειας ήταν οι μοναχοί, οι συγγενείς και το ευρύτερο περιβάλλον τους, καθώς στα χωριά της ορεινής Λεμεσού εντοπίστηκαν τότε τα πρώτα περιστατικά, που εξαπλώθηκαν σταδιακά από χωριό σε χωριό, λόγω της τακτικής επικοινωνίας μεταξύ τους.

Δες περισσότερα για το μοναστήρι της Παναγίας Τροοδίτισσας εδώ.

Ιστορική φωτογραφία: Tales of Cyprus

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.

7884