12466

Μονοπάτι της Μηλιάς (Πλάτρες)

25/06/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το μονοπάτι της Μηλιάς είναι στην πραγματικότητα η πιο σύντομη διαδρομή προς το πιο δροσερό και παραμυθένιο σκηνικό στην ορεινή Λεμεσό, στην περιοχή των Πλατρών. Η διαδρομή μοιάζει με ένα μικρό περίπατο στη γειτονιά, με τη διαφορά ότι το μονοπάτι περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση, χάριν στο ποτάμι που ποτίζει τα πλατάνια, τους δρύες και τους αρωματικούς θάμνους που ευδοκιμούν εκεί.

Αν και σύντομο, το μονοπάτι σου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε εικόνες, αρώματα και αισθήσεις. Το σκηνικό θυμίζει κάτι από παραμύθι: με τον ήχο του νερού στα αυτιά και τις μυρωδιές του δάσους στη μύτη σου, περιμένεις ότι κάποια νεράιδα θα ξεπροβάλει από στιγμή σε στιγμή στο διάβα σου. Η απόσταση που διανύεις είναι μικρότερη του χιλιομέτρου, όμως επιφυλάσσει αμέτρητες εικόνες φυσικής ομορφιάς, που αλλάζουν από εποχή σε εποχή, μαζί με τα χρώματα των φύλλων.

Όταν πλησιάσεις το γεφύρι που ενώνει τις 2 κοίτες του Κρυού Ποταμού, ένα ρεύμα δροσερού αέρα σε κατακλύζει, εντείνοντας την ευφορία που προκαλεί ο περίπατος. Το πετρόκτιστο, ενετικό γεφύρι δίνει μια μυθική διάσταση στην τοποθεσία αυτή, υπενθυμίζοντας τις χιλιάδες των ανθρώπων που το έχουν διασχίσει εδώ και αιώνες, ταξιδεύοντας από τη μια άκρη της οροσειράς του Τροόδους στην άλλη.

Το μονοπάτι βρίσκεται στον δρόμο προς τον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σημειώνεται με πινακίδα λίγο μετά το στρίψιμο για τον καταρράκτη.

Η ομαλή πρόσβαση στην κοίτη του ποταμού, ιδίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν μικρότερος όγκος νερού ρέει στο ποτάμι, σου επιτρέπει να πλησιάσεις και να δροσιστείς. Οι κορμοί των δέντρων που γέρνουν πάνω από το ποτάμι, προσφέρουν πάντα ένα φιλόξενο κάθισμα για να χαλαρώσεις και να νιώσεις ότι γίνεσαι ένα με τη φύση.

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.