Κάτω Πλάτρες

18/08/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Το χωριό Κάτω Πλάτρες βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Η διαδρομή περνά από τα χωριά Άλασα, Δωρός, Λάνια, Τριμίκλινη καθώς και την περιοχή Σαϊτά. Έπειτα, στα αριστερά εμφανίζονται διαδοχικά το Πέρα Πεδί, τα Μαντριά και τέλος οι Κάτω Πλάτρες. Καθ΄ οδόν προς το χωριό, ο περιηγητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τόσο την κοιλάδα όσο και το φράγμα του Κούρη, το μεγαλύτερο φράγμα σε ολόκληρο το νησί.

Το χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 920 μέτρα. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια, καθώς επίσης και διάφορα φρουτόδεντρα (κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές). Η μεγαλύτερη έκταση του χωριού είναι ακαλλιέργητη και σε αυτή φυτρώνει άγρια βλάστηση. Ο πληθυσμός της κοινότητας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 148 κάτοικοι. Οι  κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τον τουρισμό, την ξυλουργία, τη μελισσοκομία και κάποιοι εργάζονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στις Πάνω Πλάτρες. Παραδοσιακά προϊόντα τα οποία φημίζεται το χωριό είναι γλυκά του κουταλιού, παλουζέ, σουτζούκος, ροδόσταγμα, μέλι, κρασί και ζιβανία.

Ιστορία

Οι Κάτω Πλάτρες δεν αναφέρονται σε καμιά μεσαιωνική πηγή και φαίνεται ότι είναι χωριό νεώτερο των Μεσαιωνικών χρόνων. Ωστόσο οι Κάτω Πλάτρες είναι κατά πολύ αρχαιότερες των Πάνω Πλατρών. Οι Κάτω Πλάτρες ήταν αρχικά μικρός οικισμός αγροτών που ασχολούντων και με την κατασκευή αγγείων (εξ ου και η ονομασία Τορνάρηδες, από τον τόρνο, το τροχό του αγγειοπλάστη / τορνάρη).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη η οποία επεκτείνεται σε ακτίνα τριών περίπου χιλιομέτρων από τον πυρήνα του χωριού τόσο προς τα Μανδριά όσο και προς το Φοινί και της Πάνω Πλάτρες. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι που κτίζουν στο χωριό, βρήκαν στην περιοχή φυσική ομορφιά, πανοραμική θέα, δροσερό κλίμα, ήσυχο περιβάλλον όπου το κελάδημα των αηδονιών σε κάνουν να νιώθεις απέραντη γαλήνη και ηρεμία, όπως παρατηρεί και ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης.

swipe gallery

Το όνομα του χωριού έχει τις ρίζες του στη μεσαιωνική λέξη πλάτρια (πληθ. πλάτριες).  Η πλάτρια προέρχεται από τη λέξη πράτρια με μετατροπή του ρ σε λ (= πωλήτρια). Παλαιότερα το χωριό ήταν γνωστό με την ονομασία Τορνάρηδες. Η βασική ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν η επεξεργασία και η διακόσμηση του ξύλου και σπανιότερα των αγγείων με τόρνο. Ο τόρνος, το βασικό εργαλείο των ξυλογλυπτών αλλά και των αγγειοπλαστών ήταν χειροκίνητος. Το εργαλείο αυτό αποτελείτο από 2 χοντρές μορίνες, ή αλλιώς δοκάρια, με ορθογώνια διατομή, οι οποίες τοποθετούνταν παράλληλα στο δάπεδο. Τα συνηθέστερα διακοσμητικά μοτίβα πάνω σε ξύλα ήταν οι ρόδακες, τα κλαδιά, τα λουλούδια και πολλά γεωμετρικά σχέδια. Συχνά τα σχέδια γινόντουσαν ανάλογα με την παραγγελία.

Από το χωριό αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας  Κρίτων Τορναρίτης, και ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

Πλατεία

swipe gallery

Μέρος της κεντρικής πλατείας των χωριού έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Δίπλα από την μικρή πλατεία του χωριού έχει διαμορφωθεί ένα τεμάχιο το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν στην Κοινότητα από τον αείμνηστο Αντωνάκη Λ. Αντωνιάδη εις μνήμη της γυναίκας του Μυρούλλας και έχει κατασκευαστεί από την Κοινότητα πετρόκτιστο κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται ως καφενείο – cafe και θεωρείτε χώρος συνάντησης και ψυχαγωγίας, τόσο για την νεολαία όσο και για μεγάλους. Μέρος της κεντρικής πλατείας του χωριού περιλαμβάνει τα παραδοσιακά καφενεία της Κοινότητας, το Συνεργατικό Παντοπωλείο και ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι.

Για να γνωρίζεις...
Οι άνθρωποι στο χωριό είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πρόθυμοι να ξεναγήσουν τον επισκέπτη στις ομορφιές του τόπου τους. Αν τους χαιρετήσεις φιλικά, πολύ πιθανό να σου προσφέρουν καφέ ή γλυκό, να σε φιλοξενήσουν και να σου πιάσουν την κουβέντα. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις το χωριό, την ιστορία του, τα αρώματα και τις γεύσεις του, μέσα από τη γνησιότητα των κατοίκων του.

Στα βόρεια της πλατείας βρίσκεται η αφετηρία του δρόμου προς το Φοινί, ενώ στα ανατολικά προς τις Πάνω Πλάτρες. Στο δρόμο, λοιπόν, προς το Φοινί, υπάρχει το πετρόκτιστο καφενείο και πλακόστρωτο πάρκο της κοινότητας. Το πάρκο πλαισιώνουν τοίχοι επενδυμένοι με τοπική πέτρα, καθώς και ξύλινη περίφραξη. Το μικρό καφενείο στην περιοχή αυτή αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για παιδιά και μεγάλους. Από το ίδιο σημείο, λίγο πιο πάνω από την παλιά, πετρόκτιση βρύση, ξεκινούν διάφορα πλακόστρωτα μονοπάτια, που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να ξεναγούν τον επισκέπτη μέσα στις παραδοσιακές γειτονιές του χωριού.

swipe gallery

Σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής φτιαγμένα από πέτρα της περιοχής με ξύλινες πόρτες, εσωτερικές αυλές με ολάνθιστες γλάστρες καταφέρνουν να γοητεύσουν τον κάθε επισκέπτη. Τις γειτονιές ενώνουν κάπως στενά ανηφορικά δρομάκια, τα οποία εφάπτονται με τις προσόψεις των σπιτιών. Καθοδόν θα περάσει κάποιος από το παλιό γεφύρι απ’ όπου περνά ο ποταμός Γιαλίτσης. Στις 2 γειτονιές εντός του πυρήνα υπάρχουν 5 παραδοσιακές βρύσες, οι οποίες ήταν ενωμένες με το παλιό νερό της πηγής και ήταν σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της Κοινότητας.

Πλακόστρωτα μονοπάτια

swipe gallery

Οι κάτοικοι του χωριού, από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, δε χρησιμοποιούν αυτοκίνητα για τις βασικές τους μετακινήσεις. Οι διαδρομές που ενώνουν τις συνοικίες με την κεντρική πλατεία, έχουν διαμορφωθεί σε ήσυχα, πλακόστρωτα μονοπάτια, που ξεναγούν τον επισκέπτη στις γραφικές γειτονιές και την ιστορία του τόπου.

Κοίτα να δεις!
Διασχίζοντας κανείς τα δρομάκια αυτά. συναντά, εγκαταλελειμμένο πια σήμερα, το πατρικό σπίτι του γνωστού κωμικού ηθοποιού, που διέπρεψε στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και στο θέατρο, του Σωτήρη Μουστάκα. Ένα σπίτι με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με μια μικρή αυλή και παραδοσιακό ξυλόφουρνο και με υπέροχη θέα στο λόφο του Καστρόβουνου. Αν και ο ηθοποιός μεγάλωσε στην πόλη της Λεμεσού, οι ρίζες της οικογένειας είναι δεμένες με αυτό το παραδοσιακό σπίτι στο χωριό.

Ανηφορίζοντας από την πλατεία του χωριού βρίσκουμε ευθεία μπροστά την παλαιότερη βρύση που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι. Πετρόκτιστη, με ένα μεγάλο ντεπόζιτο πίσω της, βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, ώστε να εξυπηρετεί όλο το χωριό. Συνεχίζοντας βορειοδυτικά, το μονοπάτι οδηγεί σε μια μεταγενέστερη βρύση, κατασκευασμένη από τσιμέντο και με την ημερομηνία 1943 αναγεγραμμένη πάνω της. Σε μικρή απόσταση, κατηφορίζοντας προς τον ποταμό, συναντά κανείς και το μνημείο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 — 1959, Δήμου Ηροδότου.

Χαρακτηριστικά δέντρα

swipe gallery

Κοντά στην πλατεία του χωριού ξεπροβάλουν 3 μεγάλοι αιωνόβιοι δρύες. Καθώς το Χα Ποτάμι περνά μέσα από την κοινότητα, στις όχθες του έχει δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός βιότοπος, όπου το πράσινο ευδοκιμεί όλο το χρόνο. Πέρα από τη σκιά και τη δροσιά που προσφέρουν τα πελώρια δέντρα, αφήνουν το στίγμα τους και στην εικόνα της περιοχής, αποτελώντας πραγματικά μνημεία της φύσης.

Πολιτιστικό Κέντρο

Τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ως Περιφερειακό, έκλεισε και το κτίριο παραχωρήθηκε από την Εκκλησία στην Κοινότητα για περίοδο 30 χρονών με σκοπό την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, χώρου διαλέξεων, Ιατρείου και βιβλιοθήκης.

Οινοποιεία

Οινοποιείο Παπαλουκά

swipe gallery

Ένα οικογενειακό οινοποιείο, συνεχίζει να παράγει κρασί και προϊόντα αμπελιού με την ίδια αγάπη και φροντίδα που το έκαναν πάντα οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Αν και πρόκειται για μια μικρή μονάδα, εγκαταστημένη μέσα στην καρδιά του χωριού, το οινοποιείο χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα για την παρασκευή και ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος. Το ίδιο οινοποιείο παράγει, εκτός από κρασί, και άλλα προϊόντα, όπως την παραδοσιακή ζιβανία, αλλά και λικέρ κερασιού.

Οινοποιείο Λαμπούρη

swipe gallery

Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία πάνω από το ρέμα του ποταμού. Το μπαλκόνι του είναι περικυκλωμένο από ψηλά και καταπράσινα δέντρα, που δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό για γνωριμία με τις ξεχωριστές γεύσεις των προϊόντων του οινοποιείου.

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της οικογένειας Λαμπούρη, το οινοποιείο παράγει εκλεκτά κρασιά, μεταξύ των οποίων μία από τις πιο διάσημες κουμανταρίες στον κόσμο, που πωλείται έως και €3000 στο εξωτερικό. Προσφέρει επίσης και άλλα οινικά προϊόντα, όπως τα σοκολατάκια με άρωμα κουμανταρίας. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για επισκέψεις, 9 π.μ. – 6 μ.μ., δίνοντάς σου την ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα από τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Για να γνωρίζεις...
Φρόντισε να επισκεφθείς το χωριό  σε ώρα που το οινοποιείο Λαμπούρη θα είναι ανοιχτό για επισκέπτες και μείνε λίγο παραπάνω, αφιερώνοντας χρόνο και στην ξενάγηση, αλλά και για να απολαύσεις ένα μυρωδάτο κρασί στο μπαλκόνι, με θέα το πράσινο της κοίτης του ποταμού.

Εκκλησίες

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου

swipe gallery

Πλησίον του Δημοτικού Σχολείου, ορθώνεται η κύρια εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Η εκκλησία θεωρείται χτίσμα του 18ου ή του 19ου αιώνα, περιτριγυρισμένη από μεγάλο αυλόγυρο και αρχιτεκτονικά κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό.

Μπαίνοντας θα συναντήσεις το πολύ παλιό πάτωμα, στρωμένο από τετραγωνισμένες πλάκες. Το πολύ παλιό και εξαίσια φιλοτεχνημένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, κατασκευάστηκε το 1898, αποτελώντας  θησαυρό για το ναό. Οι εικόνες των Αγίων είναι ενσωματωμένες σ' αυτό. Μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς. Το χωριό πανηγυρικά γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου, με λιτάνευση της Άγιας Εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Παλιά εκκλησία Αγίου Δημητρίου

swipe gallery

Λίγο πιο πέρα από την κεντρική εκκλησία, βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα μικρό και απέριττο εκκλησάκι, κτισμένο με πέτρα, επιχρισμένο με άσπρο χρώμα. Η καμπάνα του στηριζόταν πάνω σε κοντινό δέντρο. Αργότερα το δέντρο λύγισε και αναγκάστηκαν να κατασκευαστούν κτιστοί κίονες και να στηρίξουν την καμπάνα.

Όταν κτίστηκε η κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο εξοπλισμός από το εκκλησάκι μεταφέρθηκε εκεί και ο ναός έμεινε άδειος. Το εκκλησάκι λοιπόν, από το 1930 λειτουργούσε ως σχολείο με 3 τάξεις και 40 μαθητές. Αργότερα κτίστηκε σχολείο και το εκκλησάκι εγκαταλείφθηκε. Φιλοξενούσε ακόμα και ζώα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 1974 άρχισαν να το ξαναδημιουργούν εσωτερικά. Έφτιαξαν ένα απλό ξύλινο εικονοστάσι. Η τετραγωνισμένη στέγη του, εσωτερικά φέρει ξύλινες φαρδιές σανίδες, σαν διακοσμητικό στοιχείο. Τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά η στέγη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής τεχνική, με εξαιρετικής αισθητικής σκαλιστές λεπτομέρειες στα επικλινή ξύλα, πάνω στα οποία τοποθετούνταν τα κεραμίδια. Το εκκλησάκι λειτουργεί 2 φορές τον χρόνο: τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 26 του Δεκέμβρη.

Ξωκλήσι Τιμίου Προδρόμου

swipe gallery

Ανατολικά του χωριού ανάμεσα σε δάσος, που οδηγεί προς το χωριό Πάνω Πλάτρες, βρισκόταν το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του Ιερού και η Αγία Τράπεζα, πάνω από την οποία υπάρχει φυτρωμένο ένα πολύ παλιό και μεγάλο δέντρο. Οι κάτοικοι το αποκαλούσαν καλοκαιρινό ξωκλήσι, αφού οι τελετές που πραγματοποιούνταν σε αυτή ήταν πάντα υπαίθριες.

Το 1975 ακριβώς απέναντι από το ερειπωμένο ξωκλησάκι, κτίστηκε ένα καινούργιο. Είναι μικρό ασπρισμένο εξωτερικά, με τετραγωνισμένη κατασκευή. Διαθέτει ένα απλό ξύλινου μοντέρνου τύπου εικονοστάσι, όπου πλαισιώνονται οι εικόνες πάνω σε αυτό. Από την δυτική είσοδο του ξωκλησιού υπάρχει προσκυνητάρι, όπου βρίσκεται η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου. Φιλοξενεί γύρω στα 40 – 50 άτομα.

Το εξωκλήσι λειτουργεί 3 φορές το χρόνο: Τρίτη του Πάσχα, 24 Ιουνίου γενέθλια του Τιμίου Προδρόμου, και 29 Αυγούστου της Αποκεφάλισης του Προδρόμου. Η βυζαντινή παλιά εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, φυλάγεται στον κεντρικό ναό, της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.

Σημείο θέας στον Καστρόβουνο

swipe gallery

Εντύπωση προκαλεί ένας από τους λόφους που «αγκαλιάζουν» το χωριό, γνωστός ως Καστρόβουνο. Σ’ αυτόν, δημιουργήθηκε μονοπάτι της φύσης, το οποίο οδηγεί από το χωριό στην κορυφή το λόφου και αντίστροφα. Από την κορυφή του Καστρόβουνου, απολαμβάνει κανείς πλούσια θέα με το ύψωμα Αφάμης (υψόμ. 1153 μέτρα) στα νοτιοδυτικά και στα νοτιοανατολικά την Αγία Παρασκευή (υψόμ. 1050 μέτρα).

Οι καταπράσινες πλαγιές που απλώνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, φυτεμένες με αμπέλια ή άγρια βλάστηση, ο καθαρός αέρας, η απόλυτη ησυχία, που διακόπτεται μόνο από το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών, αποτελούν εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την επίσκεψη στο σημείο αυτό μια μοναδική εμπειρία.

Για να γνωρίζεις…
Στο σημείο θέας μπορεί να φθάσει κανείς με αυτοκίνητο, ακολουθώντας τις ενδείξεις στον κύριο δρόμο του χωριού. Στρίβοντας αριστερά στο σημείο που υποδεικνύουν οι πινακίδες, η διαδρομή ακολουθεί χωματόδρομο, ο οποίος είναι προσβάσιμος από αυτοκίνητο κάθε τύπου.

Το μονοπάτι της φύσης «Καστρόβουνος»

swipe gallery

Με πιο χαμηλό υψόμετρο στα 920 μέτρα και το ψηλότερο στα 1020 μέτρα, το μονοπάτι καλύπτει μια διαδρομή 850 μέτρων, από την κορυφή του Καστρόβουνου μέχρι και τη ρίζα του. Από το σημείο εκκίνησης μέχρι την κορυφή του Καστρόβουνου το μονοπάτι ακολουθεί ανηφορική πορεία με ήπια κλίση και η διαδρομή είναι ελικοειδής.

Ο πεζοπόρος μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο της κυπριακής φύσης, γνωρίζοντας ενδημικά και άλλα αυτοφυή είδη της χλωρίδας του τόπου. Επίσης θα συναντήσει αξιόλογα είδη της πανίδας όπως θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, πεταλούδες κτλ. Στο συγκεκριμένο λόφο ευδοκιμούν διάφορα είδη βοτάνων, όπως μελισσόχορτο, λεβάντα, οδοντίτης, ρούδι, λασμαρί, αμάραντο, λιβανίτης, ακουκιά, μοσφιλιά, ανδρουκλιά, τρεμιθιά, λατζιά, περνιά.

Υπάρχουν αρκετά παγκάκια για ξεκούραση των πεζοπόρων. Επίσης, υπάρχει φωτισμός για όσους έχουν τη διάθεση να περπατήσουν τη νύχτα. Στο σημείο εκκίνησης υπάρχει ικανοποιητικός χώρος στάθμευσης.

Ποτάμια

Χαποτάμι

Το Χαποτάμι περνά μέσα από το χωριό και διατρέχει όλο το μήκος του κύριου δρόμου που συνδέει τις Κάτω Πλάτρες με τις γειτονικές κοινότητες. Το Χαποτάμι ακολουθεί δυτική πορεία, διασχίζοντας τις πλαγιές του Τροόδους, και εκβάλλει λίγο έξω από την Πάφο. Το πέρασμα του ποραμού από τις Κάτω Πλάτρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό, αφού στην κοίτη του έχει δημιουργηθεί ένα πλούσιο οικοσύστημα, με ψηλά δέντρα, αλλά και θάμνους, που διατηρούν το ζωντανό, πράσινο χρώμα τους όλο το χρόνο.

Γιαλίτσης

Το ποτάμι περνά μέσα από το χωριό δημιουργώντας έναν καταπράσινο πυρήνα γύρω από την κοίτη του. Το ρέμα είναι γεμάτο κάθε είδους δέντρα, από καρυδιές και κερασιές μέχρι πλατάνια, δημιουργώντας μια μικρή Εδέμ, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς διασχίζοντας το μικρό μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κοίτη του ποταμού. Το μονοπάτι καταλήγει σε ένα γραφικό, πετρόκτιστο γεφύρι, πάνω από το οποίο περνάει και ο σημερινός δρόμος του χωριού.

Φαγητό

- Ταβέρνα «Τα καμίνια»: Στον κύριο δρόμο μεταξύ Κάτω και Πάνω Πλατρών, το εστιατόριο βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την πλατεία του χωριού, στα αριστερά του δρόμου, με κατεύθυνση προς Πάνω Πλάτρες. Το καλό φαγητό συνδυάζεται με τη θερμή φιλοξενία και τη φιλική εξυπηρέτηση, ενώ προσφέρει θέα προς το πλούσιο πράσινο της κοίτης του ποταμού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 452608

- Εστιατόριο ΠαραδείσηΜέσα στην καρδιά του χωριού, το εστιατόριο βρίσκεται μολις λίγα μέτρα μετά τα πρώτα σπίτια, σε γωνιακή τοποθεσία, στα αριστερά του δρόμου, όπως ανηφορίζεις προς την πλατεία του χωριού. Τα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο βρίσκονται κάτω από την πλούσια σκιά των δέντρων, με θέα στην κοίτη του ποταμού. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 633561

- Εστιατόριο «Άγιος Δημήτριος»Το εστιατόριο βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στα δεξιά του δρόμου, ανηφορίζοντας προς την πλατεία του χωριού. Πέρα από φαγητό, μπορεί να προσφέρει καφέ και ελαφριά γεύματα για μια μικρή στάση κατά την επίσκεψη στην περιοχή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 97 669791

- Ψησταριά «Αηδόνια»Στην πλατεία του χωριού θα βρεις την ψησταριά που ετοιμάζει είδη σχάρας και γύρο για όσους θέλουν να καθίσουν στο χώρο του καταστήματος, αλλά και όσους προτιμούν να πάρουν μαζί τους το φαγητό. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και καφενείο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 621691, 25 421322

swipe gallery

Καφές — Ποτό

- Καφενείο «Πι και Φι»Ένα παραδοσιακό, πετρόκτιστο κτίριο, που δωρίστηκε στην Κοινότητα από τον Αντωνάκη Αντωνιάδη και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα, αποτελεί σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Συνδυάζοντας μοντέρνα διακόσμηση με έντονα χρώματα και παραδοσιακή φιλοξενία και αρχιτεκτονική, αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό.

- Παραδοσιακά καφενείαΣτην πλατεία του χωριού, αριστερά από τον κύριο δρόμο που οδηγεί στις Πάνω Πλάτρες, θα βρεις τα καφενεία όπου παραδοσιακά συναντιούνται οι ντόπιοι για να πουν τα νέα της ημέρας, αλλά και οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν ότι το σημείο αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για στάση. Απολαμβάνεις μυρωδάτο, κυπριακό καφέ, μαθαίνεις τα νέα ή και την ιστορία του τόπου από τους ντόπιους, που είναι πάντα πρόθυμοι να πιάσουν κουβέντα, και απολαμβάνεις το μεγαλείο των τριών αιωνόβιων δρυών που περιβάλλουν την περιοχή.

Διαμονή

Ξενοδοχείο «Αηδόνια»: Στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθηκε το 2011, πάνω από τον ποταμό που διασχίζει τις Κάτω Πλάτρες, με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών του χωριού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25 421202

K.H.G. Stone Wood Cottages: Ένα όμορφο συγκρότημα από πετρόκτιστα, εξοχικά σπιτάκια, με μια μεγάλη πισίνα, με θέα στις πλαγιές του Τροόδους, μόλις 200 μέτρα από το κέντρο του χωριού Κάτω Πλάτρες (προς το χωριό Φοινί).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 490531

*Extra tip: Αν έχεις ξεμείνει από προμήθειες κατά το ταξίδι, το mini market δίπλα στα καφενεία μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Επίσης, λίγα μέτρα πιο κάτω, στα δεξιά του δρόμου, όπως ανηφορίζεις, το κρεοπωλείο του χωριού φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα που εμπορεύεται.

Φεστιβάλ - Γιορτές

Κυριακή του Πάσχα: Παραδοσιακά παιγνίδια στην αυλή του δημοτικού σχολείου (Γαϊδουροδρομίες, σακκουλοδρομίες, αυγοδρομίες, διαγωνισμός τρίποντων, κ.λ.π.) και πασχαλινή τόμπολα.  

Δευτέρα του Πάσχα: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια.

Γιορτή του κερασιού (Ιούλιος): Το χωριό γιορτάζει ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα που παράγει η γη του, το κεράσι. Η γιορτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τις ξεχωριστές γεύσεις από επεξεργασμένο ή φρέσκο κεράσι.

swipe gallery

Ετήσια Χοροεσπερίδα (Αύγουστος): Ο Όμιλος Φίλων Κάτω Πλατρών (Τορνάρηδες) σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργανώνουν κάθε χρόνο παραδοσιακό γλέντι στο χωριό.

26 Οκτωβρίου: Διοργανώνεται μπροστά από την εκκλησία, μεγάλη πανήγυρης προς τιμή του Αγίου Δημητρίου προστάτη της κοινότητας.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 25 422219
Φαξ: 25 421448
Email: [email protected]

swipe gallery

17964