Το χωριό Κάτω Πλάτρες βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Καθ΄ οδόν προς το χωριό, ο περιηγητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τόσο την κοιλάδα, όσο και το φράγμα του Κούρη, το μεγαλύτερο φράγμα σε ολόκληρο το νησί.
Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 920 μέτρων. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια, καθώς επίσης και διάφορα φρουτόδεντρα. Παραδοσιακά προϊόντα τα οποία φημίζεται το χωριό είναι γλυκά του κουταλιού, παλουζέ, σουτζούκο, ροδόσταγμα, μέλι, κρασί και ζιβανία.
Οι Κάτω Πλάτρες είναι κατά πολύ αρχαιότερες των Πάνω Πλατρών και αρχικά ήταν μικρός οικισμός αγροτών που ασχολούντων και με την κατασκευή αγγείων.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, αφού οι κάτοικοι που κτίζουν στο χωριό, βρήκαν φυσική ομορφιά, πανοραμική θέα, δροσερό κλίμα, και ήσυχο περιβάλλον.
Παλαιότερα το χωριό ήταν γνωστό με την ονομασία Τορνάρηδες. Η βασική ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν η επεξεργασία και η διακόσμηση του ξύλου και σπανιότερα των αγγείων με τόρνο.
Τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, το Δημοτικό Σχολείο έκλεισε και το κτίριο παραχωρήθηκε από την Εκκλησία στην κοινότητα για περίοδο 30 χρόνων με σκοπό την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, χώρου διαλέξεων, ιατρείου και βιβλιοθήκης.
Οινοποιείο Παπαλουκά: Ένα οικογενειακό οινοποιείο, συνεχίζει να παράγει κρασί και προϊόντα αμπελιού με την ίδια αγάπη και φροντίδα που το έκαναν πάντα οι άνθρωποι αυτού του τόπου.
Οινοποιείο Λαμπούρη: Το μπαλκόνι του είναι περικυκλωμένο από ψηλά και καταπράσινα δέντρα, που δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό για γνωριμία με τις ξεχωριστές γεύσεις των προϊόντων του οινοποιείου.
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου: Θεωρείται χτίσμα του 18ου ή 19ου αιώνα, περιτριγυρισμένη από μεγάλο αυλόγυρο και αρχιτεκτονικά κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό.
Παλιά εκκλησία Αγίου Δημητρίου: Πρόκειται για ένα μικρό και απέριττο εκκλησάκι, κτισμένο με πέτρα, επιχρισμένο με άσπρο χρώμα. Η καμπάνα του στηριζόταν πάνω σε κοντινό δέντρο.
Ξωκλήσι Τιμίου Προδρόμου: Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του Ιερού και η Αγία Τράπεζα, πάνω από την οποία υπάρχει φυτρωμένο ένα πολύ παλιό και μεγάλο δέντρο. Οι κάτοικοι το αποκαλούσαν καλοκαιρινό ξωκλήσι, αφού οι τελετές που πραγματοποιούνταν σε αυτή ήταν πάντα υπαίθριες.
Εντύπωση προκαλεί ένας από τους λόφους που «αγκαλιάζουν» το χωριό, γνωστός ως Καστρόβουνο. Σ’ αυτόν, δημιουργήθηκε μονοπάτι της φύσης, το οποίο οδηγεί από το χωριό στην κορυφή του λόφου και αντίστροφα. Από την κορυφή του, απολαμβάνει κανείς πλούσια θέα με το ύψωμα Αφάμης στα νοτιοδυτικά και στα νοτιοανατολικά την Αγία Παρασκευή.
Οι καταπράσινες πλαγιές που απλώνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, φυτεμένες με αμπέλια ή άγρια βλάστηση, ο καθαρός αέρας, η απόλυτη ησυχία που διακόπτεται μόνο από το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών, αποτελούν εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την επίσκεψη στο σημείο αυτό μια μοναδική εμπειρία.
Ο πεζοπόρος μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο της κυπριακής φύσης, γνωρίζοντας ενδημικά και άλλα αυτοφυή είδη της χλωρίδας του τόπου. Στο συγκεκριμένο λόφο ευδοκιμούν διάφορα είδη βοτάνων, όπως μελισσόχορτο, λεβάντα, οδοντίτη, ρούδι, λασμαρί, αμάραντο, λιβανίτη, ακουκιά, μοσφιλιά, ανδρουκλιά, τρεμιθιά, λατζιά, περνιά.
Χαποτάμι: Το πέρασμα του ποταμού από τις Κάτω Πλάτρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό, αφού στην κοίτη του έχει δημιουργηθεί ένα πλούσιο οικοσύστημα, με ψηλά δέντρα, αλλά και θάμνους, που διατηρούν το ζωντανό, πράσινο χρώμα τους όλο το χρόνο.
Γιαλίτσης: Το ρέμα είναι γεμάτο κάθε είδους δέντρα, από καρυδιές και κερασιές μέχρι πλατάνια, δημιουργώντας μια μικρή Εδέμ, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς διασχίζοντας το μικρό μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κοίτη του ποταμού.
Παραδείση (99 633561)
Άγιος Δημήτριος (96 906045)
Gabriella's Cafe (96 035563)
Sophisticakes and Chocoholics (99 151867)
Nightingale Hotel (25 421202)
Five Star Villa with Forest Views (-)
Maro's Village House (-)
Riverside Cottage (-)
Κυριακή του Πάσχα: Πραγματοποιούνται παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή του δημοτικού σχολείου και πασχαλινή τόμπολα.
Δευτέρα του Πάσχα: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια.
Γιορτή του κερασιού (Ιούλιος): Η γιορτή διοργανώνετε συχνά και αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τις ξεχωριστές γεύσεις από επεξεργασμένο ή φρέσκο κεράσι.
Ετήσια Χοροεσπερίδα (Αύγουστος): Ο Όμιλος Φίλων Κάτω Πλατρών (Τορνάρηδες) σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, διοργανώνουν κάθε χρόνο παραδοσιακό γλέντι στο χωριό.
26η Οκτωβρίου: Διοργανώνεται μπροστά από την εκκλησία, μεγάλη πανήγυρης προς τιμή του Αγίου Δημητρίου προστάτη της κοινότητας.
Τηλέφωνο: 25 422219