Από το 1915 περίπου μέχρι και τις αρχές του 1950, για 4 περίπου δεκαετίες, ένα μοναστήρι του 11ου – 12ου αιώνα στην ορεινή Λεμεσό, είχε μετατραπεί σε παραθεριστικό θέρετρο. Αυτό ακριβώς έσωσε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Μέσα Ποταμό από την εγκατάλειψη.
Η αλλαγή στο μοναστήρι άρχισε να συντελείται το 1914, όταν ο Μητροπολίτης Κιτίου, Μελέτιος Μεταξάκης, έβαλε τον θεμέλιο λίθο για ένα νέο μοναστηριακό ξενώνα. Η μονή είχε μείνει για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς μοναχούς και το μέτρο λήφθηκε προκειμένου να γλιτώσει από την ερήμωση. Ο ξενώνας το ανέδειξε τελικά σε αγαπημένο προορισμό για όσους αναζητούσαν ένα καταφύγιο χαλάρωσης στο ειδυλλιακό του περιβάλλον.
Ο ξενώνας χτίστηκε με προσωπικά έξοδα του ίδιου του Μεταξάκη. Ως ξενοδοχειακή μονάδα αξιοποιήθηκε και από το διάδοχό του, το Νικόδημο Μυλωνά. Το πυκνό δάσος της περιοχής, τα πλούσια νερά, η γαλήνη του τοπίου, έκαναν τον ξενώνα αγαπημένο προορισμό διακοπών για κόσμο από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Όταν το μοναστήρι έπαψε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, ερήμωσε ξανά για περίπου 50 χρόνια, όμως ο ξενώνας εκείνος αξιοποιήθηκε ξανά μετά την ανακαίνιση του 2002, και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.