Το μοναστήρι της Λεμεσού που έγινε ξενοδοχείο για 40 χρόνια για να επιβιώσει

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

ΘρησκείαΎπαιθροςΚοινωνική ΖωήΑρχιτεκτονική

Από το 1915 περίπου μέχρι και τις αρχές του 1950, για 4 περίπου δεκαετίες, το παμπάλαιο αυτό μοναστήρι του 11ου – 12ου αιώνα είχε αποκτήσει πια νέα λειτουργία. Η εξέλιξη αυτή, που έσωσε το μοναστήρι από την εγκατάλειψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ανέδειξε τελικά σε αγαπημένο προορισμό για αυτούς που αναζητούσαν ένα καταφύγιο χαλάρωσης στο ειδυλλιακό του περιβάλλον.

Η αλλαγή στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Μέσα Ποταμό άρχισε να συντελείται το 1914, όταν ο Μητροπολίτης Κιτίου, Μελέτιος Μεταξάκης, έβαλε το θεμέλιο λίθο για ένα νέο μοναστηριακό ξενώνα. Η απόφαση αυτή ήρθε προκειμένου να γλιτώσει το μοναστήρι από την ερήμωση, αφού είχε μείνει για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς μοναχούς. Ο ξενώνας χτίστηκε σε σχέδιο του Ζ. Βόνδα από την Αλεξάνδρεια και είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, μετά την ανακαίνιση του 2002.

Ο ξενώνας χτίστηκε με προσωπικά έξοδα του ίδιου του Μεταξάκη. Ως ξενοδοχειακή μονάδα αξιοποιήθηκε και από το διάδοχό του, το Νικόδημο Μυλωνά. Το πυκνό δάσος της περιοχής, τα πλούσια νερά, η γαλήνη του τοπίου, έκαναν τον ξενώνα αγαπημένο προορισμό διακοπών για κόσμο από την Κύπρο και το εξωτερικό. Όταν το μοναστήρι έπαψε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, ερήμωσε ξανά για περίπου 50 χρόνια.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.

9192