24259

Η ιστορία της κατασκευής του μοναδικού διπλογέφυρου στην Κύπρο!

13/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος

Από τα πρώτα έργα της σύγχρονης οδοποιίας στην Κύπρο, ένα γεφύρι που παραμένει μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του, δεσπόζει απαράλλαχτο σε μια καταπράσινη κοιλάδα της ημιορεινής Λεμεσού από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η σημερινή του μορφή, βέβαια, οφείλεται σε αλλαγές που έγιναν στην κατασκευή σε διαφορετικές χρονολογίες, οι οποίες μαρτυρούν και την ιστορική εξέλιξη των μεταφορών στην περιοχή.

Το διπλογέφυρο της Τριμίκλινης δημιουργήθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, όταν οι Βρετανοί κατασκεύαζαν στο νησί το οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις τους και ιδίως το οδικό δίκτυο στα ορεινά, που προηγουμένως ήταν ανύπαρκτο. Η πρώτη φάση της κατασκευής του γεφυριού ολοκληρώθηκε το 1901, με σκοπό να εξυπηρετεί μόνο κάρα. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε το 1917, μετά την εμφάνιση των πρώτων μηχανοκίνητων οχημάτων, που είχαν άλλες απαιτήσεις από το οδικό δίκτυο.

Η Τριμίκλινη αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων σημείο διερχομένων, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της υπαίθρου που επισκέπτονταν τα αστικά κέντρα, αλλά και όσους μετέβαιναν για εμπορικούς σκοπούς από την πόλη στην ύπαιθρο. Από το γεφύρι αυτό γινόταν για σειρά δεκαετιών η σύνδεση Λεμεσού – Τριμίκλινης – Τροόδους και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή διατηρείται μέχρι σήμερα και ένα ενετικό, πετρόκτιστο γεφύρι, που υποδηλώνει ότι το σημείο αυτό ήταν ανέκαθεν κομβικό.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.