Πλάτρες

08/10/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Οι Πλάτρες απέχουν από την πόλη της Λεμεσού 39 χιλιόμετρα και από το Τροόδος 9 χιλιόμετρα. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, γι' αυτό άλλο υψόμετρο έχει το χαμηλότερο μέρος του και άλλο το ψηλότερο. O μέσος όρος υψομέτρου των Πλατρών είναι τα 1200 μέτρα. Το υψόμετρο στο οποίο είναι κτισμένο το χωριό, όπως και η τοποθεσία του, θεωρούνται ιδεώδη κι έτσι το κλίμα των Πλατρών είναι ιδανικό: ξηρό κλίμα κατά τους θερινούς μήνες με καθόλου ή ελάχιστη υγρασία και θερμοκρασίες αισθητά χαμηλότερες από των πόλεων (Ιούνιος: 24 βαθμοί Κελσίου, Ιούλιος: 26, Αύγουστος: 28).

Ιστορία 

Οι Πλάτρες είναι πολύ παλιό χωριό, που αναφέρεται ανάμεσα σε 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.). Το χωριό γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 100, το 1901 ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 154, το 1931 στους 396, το 1946 στους 502, το 1960 στους 413, το 1982 στους 442. Σήμερα οι Πλάτρες έχουν 250 μόνιμους κατοίκους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο αυξάνονται μέχρι τις 10,000.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης), πιο λίγοι ασχολούνται με την φρουτοκαλλιέργειες και άλλοι σε υπηρεσίες που έχουν σαν έδρα τους το χωριό.

Το 1878 οι Άγγλοι ανακάλυψαν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά των Πλατρών και τότε η περιοχή άρχισε να μετατρέπεται σε θέρετρο διακοπών. Οι ομογενείς Κύπριοι από την Αίγυπτο, που επέστρεφαν ευκατάστατοι για να γνωρίσουν αυτό τον «επίγειο παράδεισο», αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει η τουριστική ανάπτυξη, τόσο στις Πλάτρες, όσο και στο νησί γενικότερα. 

Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στις Πλάτρες ήταν «Τα Κρύα Νερά» και λειτούργησε το 1900. Ακολούθησαν το «Γκραντ Οτέλ» το 1905, το «Παυσίλυπον» το 1912, το «Ελβετία» το 1915, το «Μοντε Κάρλο» το 1920 και το «Φόρεστ Πάρκ» το 1936. Μετά το 1936 κτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Πεντέλη», «Καλλιθέα», «Σπλέντιτ», «Πετί Παλαί», «Μινέρβα», «Σπριγκ», «Βιέννα», «Σεμίραμις», «Νέα Ελβετία», «Εντελβαϊς», «Μάουντ Ρόγιαλ», «Λάντερνς». Το ξενοδοχείο «Μόντε Κάρλο» διέθετε ευρύχωρη αίθουσα χορού, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στη Κύπρο και γνώρισε μεγάλες δόξες. Στο «Φόρεστ Πάρκ» γίνονταν χοροεσπερίδες και Παγκύπριοι διαγωνισμοί για την εκλογή της Μiss Κύπρος.

Πέρα από τους Κύπριους που παραθέριζαν εκεί, τις Πλάτρες άρχισαν να επισκέπτονται και διεθνείς προσωπικότητες, μέλη βασιλικών οικογενειών από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Αγγλία, διπλωμάτες, αριστοκράτες, καλλιτέχνες κλπ.

Οι Πλάτρες, κατά την περίοδο της μεγάλης τους αίγλης, φιλοξένησαν προσωπικότητες όπως ο Βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, η πριγκίπισσα Μαίρη της Αγγλίας, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μιντώφ, ο καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Βίλλυ Πράντ, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, o νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η διάσημη συγγραφέας Δάφνη Ντυ Μουριέη, ο ηθοποιός Τέλυ Σαβάλας και πολλοί άλλοι.

Κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 — 59) οι Πλάτρες είχαν γίνει στρατόπεδο του Αγγλικού στρατού και τα ξενοδοχεία είχαν επιταχθεί από τις στρατιωτικές αρχές. Έτσι, το χωριό έπαυσε να λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται και πάλι ο τουρισμός στο χωριό μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, όταν τελικά ο τουρισμός των Πλατρών έχασε την παλιά αίγλη που είχε. Τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία νέων τουριστικών εγκαταστάσεων δημιουργείται εκ νέου ένα ρεύμα επισκεπτών στην περιοχή.

swipe gallery

Ονομασία

Υπάρχουν 3 εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος των Πλατρών:

- Η Πλάτρα και στον πληθυντικό οι Πλάτρες, πήρε την ονομασία της από την λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλεί τα πανιά των αγροτών.

- Στη Γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη πλάτρε-ς, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Υπάρχει πληροφορία ότι, επί Φραγκοκρατίας, στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν «Πλάτραι» (“Plâtres”).

- Το χωριό πήρε την ονομασία του από την λέξη «πλάτσα» (ανοιχτός χώρος, πλατεία), που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).

Πλατεία

swipe gallery

Στο κέντρο του χωριού, ανάμεσα στις παλιές συνοικίες των Πλατρών και στα αρχοντικά που δημιουργήθηκαν από τους πρώτους, Ευρωπαίους παραθεριστές, βρίσκεται η πλατεία, ο χώρος όπου θα καταλήξει κάποιος για βόλτα, φαγητό ή ποτό. Πρόκειται για μια περιοχή με έντονη την παρουσία της αποικιακής αρχιτεκτονικής, ιδίως στα κτίρια δημόσιας χρήσης, όπως ο Aστυνομικός Sταθμός και το Tαχυδρομείο. Το κτίριο του Αστυνομικού Σταθμού Πλατρών, κατασκευάστηκε αρχικά από τους Άγγλους ως εκκλησία.

Κοινοτικό κέντρο

swipe gallery

Τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών στεγάζονται σε παλαιό διώροφο κτίριο μπροστά από την «Αίθουσα Γιώργος Σεφέρης». Είναι κτισμένο με πέτρα της περιοχής. Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού ευρίσκεται δίπλα από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Είναι κτισμένο με πέτρα της περιοχής και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Κτίστηκε γύρω στο 1930 και χρησιμοποιείτο από τότε μέχρι σήμερα για τις ανάγκες της Αρχής.

Αίθουσα «Γιώργος Σεφέρης»

Το κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, δίπλα από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Είναι κτισμένο με πέτρα της περιοχής και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σήμερα το κτίριο έχει αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με κεντρικό σύστημα κλιματισμού καθώς και σύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιείται για κάθε είδους εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, συναυλίες και οπτικοακουστικές προβολές. 

Βρύσες

swipe gallery

Βικτωριανές βρύσες παλαιού οικισμού: Πρόκειται για 2 πανομοιότυπες βρύσες που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας. Βρίσκονται στον παλιό οικισμό των Πλατρών, πλησίον της μεγάλης εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης.

Βρύση Ρωξάνης Κουδουνάρη: Είναι ένα όμορφο μνημείο, με πολύ ωραία αρχιτεκτονική, κατασκευασμένο με μάρμαρο και με φόντο την τοπική πέτρα του βουνού. Κατασκευάστηκε το 1936 και βρίσκεται στην οδό Καληδονίας, απέναντι από την Κοιλάδα των Χαρίτων. Στο επιστύλιο αναγράφεται το όνομα της Ρωξάνης Π. Κουδουνάρη, η οποία ήταν η δωρήτρια για το όλο έργο. Με το νερό της κρήνης της Ρωξάνης ξεδιψούν χιλιάδες ντόπιοι παραθεριστές και ξένοι επισκέπτες.

Για να γνωρίζεις…
Το νερό είναι κυρίαρχο στοιχείο στις Πλάτρες, κάτι που είναι εμφανές και στο πλούσιο πράσινο της περιοχής. Πέρα από τις γνωστές βρύσες, μπορεί να βρεις και άλλες σε διάφορα σημεία, όπως αυτή στην είσοδο του παρεκκλησιού της Παναγίας Ιαματικής. Το νερό είναι πόσιμο και πάντα δροσερό, ό,τι πρέπει για να ανακουφιστείς τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Πλακόστρωτα μονοπάτια

Μονοπάτι παλιάς συνοικίας: Η παλιά συνοικία των Πλατρών ξεκινάει λίγο μετά την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Εκεί που κατοικούσαν ήδη από τον 19ο αιώνα οι ντόπιοι, τα δρομάκια σε ξεναγούν στον τόπο αυτό, ακολουθώντας τα βήματα των παλιών. Στη διαδρομή συναντάς και τις 2 βικτωριανές βρύσες που κατασκευάστηκαν επί Αγγλοκρατίας, ενώ, στην αρχή της διαδρομής, τις εντυπώσεις κλέβει ένας πελώριος δρυς, που προσφέρει πλούσια σκιά το καλοκαίρι.

swipe gallery

Μονοπάτι παρεκκλησιού Αγίου Νικολάου: Το μονοπάτι βρίσκεται δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στη βορειότερη πλευρά του χωριού. Το βρίσκεις κατεβαίνοντας τις σκάλες δεξιά από το εκκλησάκι, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πράσινο καταφύγιο, δώρο του ποταμού που διασχίζει την περιοχή. Τα αρώματα είναι μεθυστικά, ενώ η ηρεμία και η ομορφιά του τοπίου δημιουργούν ένα σκηνικό ιδανικό για ρομαντικές βόλτες, που καταλήγουν στην Κοιλάδα των Χαρίτων.

Μονοπάτι Κοινοτικού Κέντρου: Το δίκτυο των μονοπατιών του χωριού περιλαμβάνει και μια διαδρομή εξίσου πράσινη με εκείνη δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα από τα μονοπάτια που αποτελούσαν βασικό τρόπο για τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού, το οποίο συνδέει τις εξοχικές κατοικίες της περιοχής με το κέντρο των Πλατρών.

Αρχιτεκτονικό μωσαϊκό

Η αρχιτεκτονική της περιοχής έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους Ευρωπαίους που την επέλεξαν ως θέρετρο διακοπών. Για αυτό και σε ένα δρόμο ενός χιλιομέτρου βρίσκεις 6 διαφορετικές τεχνοτροπίες και δείγματα έξι διαφορετικών σχολών: Γερμανική Σχολή, Μαλτέζικη Σχολή, Σχολή των Άλπεων, Κοινοπολιτειακή Σχολή, Σχολή της Αγγλικής Υπαίθρου, Δανέζικη Σχολή.

swipe gallery

Εκκλησίες

Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης: Το 1880 χτίστηκε η εκκλησία αυτή, πιο κοντά προς τις Πλάτρες απ’ ό,τι το αρχικό εκκλησάκι με το ίδιο όνομα, για να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Η εκκλησία κατεδαφίστηκε και χτίστηκε στο ίδιο μέρος νέα, μεγαλύτερη και μεγαλοπρεπέστερη, με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη Φρίξου Ι. Δημητρίου, του επενδυτή του καζίνου της Πάρνηθας. Τα εγκαίνια της έγιναν το 1973. Είναι αρχιτεκτονικά και αισθητικά ωραίος ναός, αποτελεί κόσμημα για την κοινότητα Πλατρών και είναι αξιοθέατο μνημείο για τους επισκέπτες της κοινότητας.

Παρεκκλήσι Παναγίας Φανερωμένης: Το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης αποτελούσε παλαιότερα την εκκλησία της κοινότητας. Χτισμένο σε κοντινή απόσταση από τις Πλάτρες, σήμερα λειτουργείται 2 φορές το χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Παναγίας Σαματζιώτισσας (Ιαματικής): Άρχισε να χτίζεται το 1940 πάνω στα ερείπια παλαιού Μοναστηριού. Το παρεκκλήσι αποπερατώθηκε το 1975. Είναι αφιερωμένο στη Παναγιά την Ιαματική (αυτή που θεραπεύει) αλλά επικράτησε να λέγεται παρεκκλήσι της Παναγίας της Σαματζιώτισσας από την τοποθεσία Σαμάτζια στην οποία είναι χτισμένο, κοντά στο ξενοδοχείο Forest Park. Στο παρεκκλήσι γίνεται λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα και την 31η Αυγούστου.

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου: Χτίστηκε το 1995 στην ίδια τοποθεσία, όπου βρίσκονταν τα ερείπια παλιού μοναστηριού. Οι κάτοικοι του χωριού λειτουργούσαν το εκεί ευρισκόμενο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου 1 φορά το χρόνο μέχρι το 1930. Σήμερα γίνεται λειτουργία 2 φορές το χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου και την Κυριακή του Θωμά.

Αθλητικό κέντρο

swipe gallery

Περιτριγυρισμένο από καταπράσινες πλαγιές, το μοντέρνο αυτό αθλητικό κέντρο αποτελεί ένα πρόσφατο απόκτημα για την κοινότητα Πλατρών, με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μίνι ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, αντισφαίρισης, πετόσφαιρας, χειροσφαίρισης και χώρους γυμναστηρίου. Διαθέτει επίσης άνετους χώρους αποδυτηρίων και μια πολύ φιλόξενη καφετέρια.

Sparti Adventure Rope Park

swipe gallery

Το Adventure Rope Park Sparti είναι το πρώτο θεματικό πάρκο στο είδος του σε όλη την Κύπρο, το οποίο προσφέρει μια διαφορετική ευκαιρία για άσκηση και επαφή με τη φύση. Αυτός ο ασυνήθιστος και ενδιαφέρων χώρος είναι ιδανικός για οικογενειακές εκδρομές μέσα στο πανέμορφο δάσος των Πλατρών, αφού οι δραστηριότητες είναι κατάλληλες για όλους, από νήπια μέχρι και ενήλικες χωρίς ηλικιακό όριο (ο μεγαλύτερος σε ηλικία επισκέπτης μέχρι σήμερα ήταν πάνω από 80 χρονών). 

Το πάρκο πήρε το όνομά του από την Αρχαία Σπάρτη, όπου τέτοιου είδους δραστηριότητες συνηθίζονταν για τη σωματική και πνευματική εκπαίδευση των παιδιών, από μικρή ηλικία. 

Με περισσότερες από 110 δραστηριότητες κατευθείαν από τη Γαλλία, το πάρκο αλλάζει την οπτική γωνία στις επιλογές άθλησης στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η διασκέδαση μπορεί να είναι βασικό συστατικό στην άσκηση. Κάποιες από τις δραστηριότητες, όπως το τελεφερίκ επιτάχυνσης και το σχοινί ελεύθερης πτώσης, έφτασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω Κύπρου από τις ΗΠΑ.

Μονοπάτια της φύσης

Μονοπάτι Καληδονίων: Το μονοπάτι με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, ξεκινά βόρεια του Ψηλού Δέντρου και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράκτη μέσα από ένα ωραιότατο πυκνό δάσος, παραπλεύρως του Κρυού Ποταμού. Το μονοπάτι ακολουθεί ανηφορική πορεία και η υψομετρική διαφορά από τη μία άκρη μέχρι την άλλη είναι 400 μέτρα (1200 μέτρα υψόμετρο στο Ψηλό Δέντρο, 1600 μέτρα υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο) και χρειάζεται κανείς 1 — 2 ώρες για να το διασχίσει. Η διαδρομή είναι ολόκληρη κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, με έντονα τα αρώματα των ενδημικών δέντρων και των θάμνων δίπλα στο ποτάμι. Αν πάρεις την απόφαση να κάνεις μπάνιο στον καταρράκτη, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το νερό είναι αρκετά κρύο, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η δύναμη με την οποία πέφτει από το βράχο είναι αρκετά μεγάλη.

swipe gallery

Για να γνωρίζεις:
Το σημείο εκκίνησης που βρίσκεται στον κύριο δρόμο Πλατρών — Τροόδους (απέναντι από το χώρο των κυβερνητικών κατοικιών) επιτρέπει στους επισκέπτες να κατηφορίσουν προς το Ψηλό Δέντρο, κάτι που απαιτεί σαφώς λιγότερες αντοχές και δυνάμεις. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία, κατά προτίμηση αδιάβροχα, αφού το μονοπάτι διακόπτεται αρκετές φορές από το ποτάμι και υπάρχει κίνδυνος να βραχεί κάποιος. Οι πεζοπόροι είναι καλό να έχουν μαζί τους νερό, ενώ το καλοκαίρι, αν επιθυμούν να κάνουν μπάνιο στον καταρράκτη, είναι καλό να έχουν μαγιό και πετσέτα μαζί τους.

Μονοπάτι Πουζιάρη: Βρίσκεται και αυτό στην περιοχή βόρεια του Ψηλού Δέντρου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος. Η μία διαδρομή οδηγεί στη νότια πλαγιά του Τροόδους, ενώ η άλλη οδηγεί στην κορυφή του καταρράχτη των Καληδονιών. Ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει κανείς, θα διανύσει απόσταση 9 χιλιομέτρων ή 12,5 χιλιομέτρων. Το μονοπάτι μπορεί να το διασχίσει κάποιος ακολουθώντας κυκλική ή γραμμικρή πορεία, ενώ στο σημείο εκκίνησης, ξεκινούν και 2 ποδηλατικές διαδρομές. 

swipe gallery

Μονοπάτι Μιλλομέρη: Το μονοπάτι έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράχτη, ο οποίος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην είσοδο των Πλατρών, λίγο πριν την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή, αν και έχει κάποια κλίση, καθώς ακολουθεί καθοδική πορεία προς τον καταρράκτη.

swipe gallery

Μονοπάτι μηλιάς: Μια σύντομη διαδρομή, με ομαλό έδαφος, περιτριγυρισμένη από άγρια βλάστηση με θάμνους και πευκοδάσος, οδηγεί στο ενετικό γεφύρι της μηλιάς. Μεγάλη ποικιλία από ενδημικά φυρά πλαισιώνουν τη διαδρομή, από χαμηλούς θάμνους και αρωματικά βότανα, μέχρι πλατάνια και δρύες, όσο πλησιάζεις κοντά στην κοίτη του ποταμού. Αν και μικρή η διαδρομή, σε κάθε βήμα οι μυρωδιές εναλλάσσονται, ενώ μόλις φτάσεις στο γεφύρι νιώθεις ένα κύμα δροσιάς να σε περιβάλλει.

Γεφύρι της μηλιάς

swipe gallery

Πρόκειται για γεφύρι από το οποίο περνά ο Κρυός Ποταμός, που πηγάζει από τη Χιονίστρα, τον κυπριακό Όλυμπο, με κατεύθυνση προς νότο και διασχίζει τα ανατολικά των Πλατρών. Ο ποταμός σχηματίζει στο πέρασμα του μια καταπράσινη κοιλάδα με μοναδική χλωρίδα, πανίδα και καταρράκτες, μέσα στην οποία βρίσκεται και το γεφύρι της μηλιάς. Ακολουθώντας τις πινακίδες προς τον καταρράκτη του Μιλλομέρη, θα βρεθείς καθ' οδόν για το γεφύρι. Το μονοπάτι που ξεκινά από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, λίγα μέτρα μετά το στρίψιμο προς τον καταρράκτη, θα σε οδηγήσει στο γεφύρι.

Για να γνωρίζεις:
Η ροή του νερού στον Κρυό Ποταμό είναι συνεχής, με αυξομειώσεις, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αποτελεί πηγή ζωής για την κοινότητα των Πλατρών και για τις άλλες κοινότητες τις οποίες διασχίζει. Εκβάλλει στο δέλτα του ποταμού Κούρρη, όπου ενώνεται μαζί με άλλους παραπόταμους και καταλήγει στο φράγμα του Κούρη, το μεγαλύτερο της Κύπρου. Στην πορεία του Κρυού Ποταμού σχηματίζονται οι καταρράκτες των Καληδονιών και του Μιλλομέρη, που είναι οι πιο γνωστοί στη Κύπρο.

Καταρράκτες

swipe gallery

Καταρράκτης Καληδονίων: Η ονομασία του καταρράκτη των Καληδονιών πρέπει να προήλθε από τους Άγγλους (και μάλιστα τους Σκωτσέζους). Όταν επισκέφτηκαν την περιοχή, γύρω στο 1878, είδαν περίπου 2 χιλιόμετρα περίπου βόρεια των Πλατρών τον καταρράκτη, ο οποίος τους γοήτευσε. Η εικόνα τους θύμισε  την πατρίδα τους και τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας (Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία). Οι κάτοικοι των Πλατρών τον γνωρίζουν από τότε ως Καταρράκτη των Καληδονιών. Ο καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς στην Κύπρο, με το νερό να πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράχτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλό Δέντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.

Για να γνωρίζεις:
Αν θέλεις να δεις τον καταρράκτη, αλλά θέλεις να αποφύγεις να διανύσεις το 1,5 περίπου χλμ κατηφορικού μονοπατιού, μπορείς να επιλέξεις μια εναλλακτική διαδρομή, αρκετά μικρότερη. Με αυτοκίνητο, από το σημείο εκκίνησης απέναντι από τις κυβερνητικές κατοικίες, μπορείς να φθάσεις μέχρι ενός σημείου κατά μήκος του μονοπατιού, στην τοποθεσία που ονομάζεται «Θρονί του Μακαρίου», αφού ο Εθνάρχης το επέλεγε για να ατενίζει τη θέα. Από εκεί, θα διανύσεις μέρος του μονοπατιού με τα πόδια, για να φτάσεις στον καταρράκτη.

Καταρράκτης Μιλλομέρη: Βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράχτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα. Ο καταρράκτης πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «μιλλός», που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός + μέρος = Μιλλομέρης). Η ροή νερού από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι ονόμασαν τον καταρράχτη Μιλλομέρη. Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων. Ο καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία που ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Με τα έργα όμως που έγιναν, το δρόμο και το μονοπάτι που ανοίχτηκαν για προσπέλαση σ' αυτόν, ο καταρράκτης του Μιλλομέρη αποτελεί πια ένα από τα αξιοθέατα των Πλατρών και ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του.

Βράχος Αγίας Ειρήνης

swipe gallery

Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού στο δρόμο που οδηγεί από το Ψηλό Δέντρο στο Μέσα Ποταμό. Από το βράχο της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται σε ύψωμα, μπορείς να δεις από ψηλά το χωριό και να απολαύσεις την εξαίρετη ομορφιά του. Κάτω από την Αγία Ειρήνη, στη ρεματιά του Κρυού Ποταμού, την άνοιξη κελαηδούν τα αηδόνια.

Ποδηλατικές διαδρομές

Ολόκληρη η περιοχή των Πλατρών διασχίζεται από 2 ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές, κατάλληλες για να απολαύσεις τις φυσικές ομορφιές του Τρόοδους. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, μέσα από ένα ποδηλατικό δίκτυο μήκους 57 χιλιομέτρων, του οποίου η υψομετρική διαφορά δεν υπερβαίνει τα 400 μέτρα, ο ποδηλάτης μπορεί να διασχίσει κυκλικά ολόκληρη την οροσειρά του Τρόοδους.

Η εκκίνηση των ποδηλατικών διαδρομών βρίσκεται στο Ψηλό Δέντρο, δίπλα στην εκκίνηση του μονοπατιού του Πουζιάρη, ενώ μια ενδιαφέρουσα στάση, λίγα μέτρα έξω από τις Πλάτρες, προσφέρει θέα προς το μικρό  φράγμα στο Πέρα Πεδί, όπου θα βρεις ένα φιλόξενο κιόσκι με χάρτη για να σε κατευθύνει για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Φαγητό και ποτό

Ψηλό Δέντρο

Σε κομβική τοποθεσία, πάνω στο ποτάμι, το εστιατόριο – ιχθυοτροφείο πέστροφας, έχει γίνει αγαπημένος σταθμός για καφέ, γλυκό και φαγητό πριν και μετά τις εξορμήσεις μέσα στη φύση. Το εστιατόριο ετοιμάζει καθημερινά το δικό του κρέας κλέφτικο, όπως επίσης και 1 είδος εποχιακά όσπρια, ενώ προσφέρει και επιλογή take away.

Διεύθυνση: Αηδονιών 13
Τηλέφωνο: 25 813131

Skylight

Πολυτελές και κομψό, το εστιατόριο έχει χωρητικότητα άνω από 400 θέσεων, με εσωτερικό χώρο και πλατεία, όπως επίσης και πισίνα που λειτουργεί ως φυσική προέκταση του εστιατορίου. Είναι αγαπημένο μέρος για τους λάτρεις της καλής κουζίνας, με μοναδικές σπεσιαλιτέ που έχουν ξεχωρίσει εδώ και χρόνια.

Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 524
Τηλέφωνο: 25 422244

Ανώι

Το εστιατόριο βρίσκεται σε μία από τις πιο δροσερές τοποθεσίες των Πλατρών, πάνω στον κύριο δρόμο που οδηγεί προς το Ψηλό Δέντρο. Είναι χωρητικότητας 250 ατόμων και διαθέτει άνετο χώρο στάθμευσης. Το εστιατόριο διαθέτει καθίσματα σε υπαίθριο χώρο, με θέα στο πράσινο του ποταμού, αλλά και στο εσωτερικό, με τη συντροφιά του τζακιού. Μετά το γεύμα προσφέρει παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, γλυκίσματα και φρούτα εποχής δωρεάν.

Διεύθυνση: Ολύμπου 37
Τηλέφωνο: 25 422900, 25 423939

Καληδώνια – Ρωτής

Ένα οικογενειακό εστιατόριο, που φιλοξενεί τους επισκέπτες των Πλατρών από το 1975, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Παραδοσιακές γεύσεις και φαγητό με σπιτική φροντίδα είναι αυτά που το καθιστούν μια από τις κορυφαίες επιλογές του κόσμους, ενώ σε αυτό συμβάλλει και η και λαχταριστή μηλόκρεμα που σερβίρει.

Διεύθυνση: Ολύμπου 31
Τηλέφωνο: 25 421019

Εστιατόριο Μίμης

Σε ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, το εστιατόριο προσφέρει πιάτα της κυπριακής κουζίνας, ποτό και καφέ, τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο και στη βεράντα του, με θέα στην κεντρική πλατεία των Πλατρών.

Διεύθυνση: Ολύμπου 1
Τηλέφωνο: 25 421449

The village tavern

Ένα γραφικό ταβερνάκι, με παραδοσιακές γεύσεις, μέσα στα δρομάκια του χωριού, με δροσερή βεράντα για τα καλοκαίρια και τραπεζαρία με ξυλόσομπα και τζάκι για τους χειμώνες.

Διεύθυνση: Μακαρίου Γ'
Τηλέφωνο: 99 663772

John's Restaurant

Στο πιο πολυσύχναστο σημείο του χωριού, ένα παραδοσιακό εστιατόριο με μεγάλη αυλή καλυμμένη από πράσινο, υποδέχεται εδώ και χρόνια τακτικούς επισκέπτες της περιοχής.

Τηλέφωνο: 25 421840

swipe gallery

Orosimo Cafe

Ακριβώς απέναντι από τον παιδότοπο των Πλατρών, το χαρούμενο και πολύχρωμα αυτό στέκι προσφέρεται για να απολαύσει κανείς καφεδάκι, αλλά και σπιτική μηλόπιτα με παγωγό.

Τηλέφωνο: 25 422150

Le Marquis

Ένας ιστορικός χώρος διασκέδασης από τις χρυσές εποχές των Πλατρών, πήρε νέα ζωή με την πρωτοβουλία της νέα γενιάς της οικογένειας ιδιοκτητών και, πέρα από τις βραδιές με ζωντανή μουσική στην υπόγεια pub, φιλοξενεί και όσους κάνουν στάση για καφεδάκι δίπλα στον χώρο στάθμευσης του χωρού.

Τηλέφωνο:  99 258371

Το μαγαζάκι

Ένα στέκι για καφέ και ιδιαίτερες γεύσεις τσάι, παγωμένη μπύρα, αλλά και πιάτα της ημέρας (με παραδοσιακές κυπριακές συνταγές, μαγειρεμένες με σπιτική φροντίδα, από λουβιά και κολοκυθάκια με αυγά, μέχρι κρεατικά της ώρας και μαχαλεπί για επιδόρπιο). Στον χώρο λειτουργεί και κατάστημα με βιολογικά, παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από χωριά της γύρω περιοχής.

Καφέ Αντώνης

Λαχταριστοί, φρεσκοψημένοι, παραδοσιακοί λουκουμάδες, με μέλι, σιρόπι ή υπέροχες σως από σοκολάτα, παραδοσιακά γλυκά, καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά, έχουν κάνει τους επισκέπτες να αγαπήσουν το μενού του καφέ, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την είσοδο του χωριού, προς την κεντρική πλατεία.

Διεύθυνση: Φανερωμένης 110
Τηλέφωνο: 99 804292

Ξενοδοχεία

swipe gallery

Αποτελώντας το παλαιότερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου, η περιοχή των Πλατρών συνεχίζει να διατηρεί μερικά από τα πιο γνωστά ορεινά καταλύματα του νησιού. Το πιο γνωστό από τα ξενοδοχεία είναι το Forest Park Hotel (τηλέφωνο: 25421 751), το πρώτο που χτίστηκε στις Πλάτρες και φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες στα μέσα του 20ου αιώνα. Από τα παλαιότερα είναι και το Spring Hotel (τηλέφωνο: 25 421 330), που λειτουργεί από το 1952. Επιλογές για διαμονή αποτελούν επίσης το Semiramis Hotel (τηλέφωνο: 99 75 6 796) και το Edelweiss Hotel (τηλέφωνο: 25 421 335), ενώ το νεότερο ξενοδοχείο του χωριού είναι το Petit Palais Hotel (τηλέφωνο: 25 421 723) κτισμένο το 1996. Το Kallithea Hotel du Chocolat (97 758744) είναι η νέα εκδοχή ενός παλιού ξενοδοχείου, το οποίο φιλοξενεί πια και εργαστήριο σοκολάτας.

Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: (+357) 25 813112, 99 410520
Email: [email protected]

swipe gallery

18918