24577

Πλάτρες

22/07/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Οι Πλάτρες, απέχουν 39 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού και 9 χιλιόμετρα από το Τροόδος. Το υψόμετρο στο οποίο είναι κτισμένο το χωριό, θεωρείται ιδεώδη και το κλίμα του ιδανικό.

Ιστορία 

Το 1878, οι Άγγλοι ανακάλυψαν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά των Πλατρών και από τότε η περιοχή άρχισε να μετατρέπεται σε θέρετρο διακοπών. Οι ομογενείς Κύπριοι από την Αίγυπτο, αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει η τουριστική ανάπτυξη, τόσο στις Πλάτρες, όσο και στο νησί γενικότερα. 

Πέρα από τους Κύπριους που παραθέριζαν εκεί, τις Πλάτρες άρχισαν να επισκέπτονται και διεθνείς προσωπικότητες, μέλη βασιλικών οικογενειών από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Αγγλία, διπλωμάτες, αριστοκράτες, καλλιτέχνες κλπ.

Πλατεία

Στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται η πλατεία, ο χώρος όπου θα καταλήξει κανείς για βόλτα, φαγητό ή ποτό. Πρόκειται για μια περιοχή με έντονη την παρουσία της αποικιακής αρχιτεκτονικής, ιδίως στα κτίρια δημόσιας χρήσης.

Κοινοτικό Κέντρο

Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών

Το κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, βρίσκεται στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', δίπλα από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Θεματικό Κέντρο Λεβάντας

Πρόκειται για μια πλατφόρμα εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας με βάση την λεβάντα, το χαρακτηριστικό βότανο των Πλατρών, με εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Βρύσες

Βικτωριανές βρύσες παλαιού οικισμού: Πρόκειται για 2 πανομοιότυπες βρύσες που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Βρύση Ρωξάνης Κουδουνάρη: Είναι ένα όμορφο μνημείο, με πολύ ωραία αρχιτεκτονική, κατασκευασμένο με μάρμαρο και με φόντο την τοπική πέτρα του βουνού. 

Πλακόστρωτα μονοπάτια

Μονοπάτι παλιάς συνοικίας: Στην αρχή της διαδρομής, τις εντυπώσεις κλέβει ένας πελώριος δρυς, που προσφέρει πλούσια σκιά το καλοκαίρι.

Μονοπάτι παρεκκλησιού Αγίου Νικολάου: Bρίσκεται δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Τα αρώματα είναι μεθυστικά, ενώ η ηρεμία και η ομορφιά του τοπίου δημιουργούν ένα σκηνικό ιδανικό για ρομαντικές βόλτες.

Μονοπάτι Κοινοτικού Κέντρου: Πρόκειται για ένα από τα μονοπάτια που αποτελούσαν βασικό τρόπο για τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού.

Αρχιτεκτονικό μωσαϊκό

Η αρχιτεκτονική της περιοχής, έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους Ευρωπαίους που την επέλεξαν ως θέρετρο διακοπών. Γι' αυτό και σε ένα δρόμο ενός χιλιομέτρου βρίσκεις 6 διαφορετικές τεχνοτροπίες και δείγματα έξι διαφορετικών σχολών.

Εκκλησίες

Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης: Κτίστηκε το 1880 και αποτελεί κόσμημα για την κοινότητα Πλατρών.

Παρεκκλήσι Παναγίας Φανερωμένης: Το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, αποτελούσε παλαιότερα την εκκλησία της κοινότητας.

Παρεκκλήσι Παναγίας Σαματζιώτισσας (Ιαματικής): Είναι αφιερωμένο στη Παναγιά την Ιαματική, αλλά επικράτησε να λέγεται παρεκκλήσι της Παναγίας της Σαματζιώτισσας.

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου: Χτίστηκε το 1995 στην ίδια τοποθεσία, όπου βρίσκονταν τα ερείπια παλιού μοναστηριού.

Αθλητικό Κέντρο

Περιτριγυρισμένο από καταπράσινες πλαγιές, διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μίνι ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, αντισφαίρισης, πετόσφαιρας, χειροσφαίρισης, χώρους γυμναστηρίου και μία φιλόξενη καφετέρια.

Sparti Adventure Rope Park

Είναι το πρώτο θεματικό πάρκο στο είδος του σε όλη την Κύπρο, το οποίο προσφέρει μια διαφορετική ευκαιρία για άσκηση και επαφή με τη φύση.

Μονοπάτια της φύσης

Μονοπάτι Καληδονίων: Το μονοπάτι με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, ξεκινά βόρεια του Ψηλού Δέντρου και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράκτη μέσα από ένα ωραιότατο πυκνό δάσος.

Μονοπάτι Πουζιάρη: Βρίσκεται και αυτό στην περιοχή βόρεια του Ψηλού Δέντρου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος. 

Μονοπάτι Μιλλομέρη: Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην είσοδο των Πλατρών, λίγο πριν την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης.

Μονοπάτι της Μηλιάς: Μια σύντομη διαδρομή, με ομαλό έδαφος, περιτριγυρισμένη από άγρια βλάστηση με θάμνους και πευκοδάσος, οδηγεί στο ενετικό γεφύρι της Μηλιάς.

Γεφύρι της Μηλιάς

Πρόκειται για γεφύρι από το οποίο περνά ο Κρυός Ποταμός, με κατεύθυνση προς νότο και διασχίζει τα ανατολικά των Πλατρών.

Σχετικα

Καταρράκτες

Καταρράκτης Καληδονίων:  Είναι από τους πιο ψηλούς στην Κύπρο, με το νερό να πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων.

Καταρράκτης Μιλλομέρη: Βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα των Πλατρών και ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του.

Σχετικα

Σχετικα

Βράχος Αγίας Ειρήνης

Από εκεί, μπορείς να δεις από ψηλά το χωριό και να απολαύσεις την εξαίρετη ομορφιά του.

Ποδηλατικές διαδρομές

Ολόκληρη η περιοχή των Πλατρών διασχίζεται από 2 ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές, κατάλληλες για να απολαύσεις τις φυσικές ομορφιές του Τρόοδους.

Ξεχωριστά προϊόντα

«Δια Χειρός Αγλαής»: Ένα ιδιαίτερο σαπωνοποιείο στο χωριό που παράγει καλλυντικά αποκλειστικά φυσικής προέλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν μαύρη πεύκη, κυπαρίσσι, αλλά και θεραπευτικά αρωματικά φυτά του νησιού, όπως λεβάντα, γεράνι και δενδρολίβανο.

swipe gallery

Σοκολατοποιείο Πλατρών: Το Σοκολατοποιείο Πλατρών, φτιάχνει υπέροχα χειροποίητα σοκολατάκια με ξεχωριστές γεύσεις, όπως κυπριακό λουκούμι, ζιβανία, κουμανδαρία, σουσούκο και λεβάντα.

swipe gallery

Φαγητό και ποτό

Η συτζιά του μαύρου (25 580006)

International Restaurant (99 780950)

Ψηλό Δέντρο (25 813131)

Skylight (25 422244)

 Το Ανώι (25 422900, 25 423939)

Καληδώνια Ρωτής (25 421019)

The Village Tavern (99 663772)

John's Restaurant (25 421840)

Ο Πήγασος (25 421744) 

Orosimo Cafe (25 422150)

Le Marquis Cafe-Pub (99 258371)

Το Mαγαζάκι (25 421744)

Καφέ Αντώνης (99 804292)

Victoria's Bistro & Wine Cellar (99 780950)

Tegridy Park

swipe gallery

Ξενοδοχεία

Forest Park Hotel (25 421751)

Spring Hotel (25 421330)

Semiramis Hotel (99 090806)

Edelweiss Hotel (25 421335)

Petit Palais Hotel (25 421723)

New Helvetia Hotel (25 421348)

Kallithea Inn (25 422002)

swipe gallery