12417

Φράγμα Τριμίκλινης (Σαϊττά)

23/04/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια επιμήκης λίμνη, περικυκλωμένη από πεύκα, θάμνους και την χαρακτηριστική χλωρίδα της οροσειράς του Τροόδους, αποτελεί και πηγή ζωής για τη γύρω περιοχή, αλλά και ένα μοναδικό αξιοθέατο στην ορεινή Λεμεσό. Η τεχνητή αυτή κατασκευή, στο φράγμα της Τριμίκλινης, που καταλήγει σε έναν τεχνητό καταρράκτη, είναι η ξεχωριστή «γαλάζια λίμνη» της Λεμεσού.

Σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρα, βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση από την Τριμίκλινη, τον Σαϊττά και τον Μονιάτη. Το φράγμα της Τριμίκλινης έχει χωρητικότητα 340.000 κυβικών μέτρων και σχεδόν πάντα υπερχειλίζει, με αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό θέαμα, όταν το νερό πέφτει πάνω στα σκαλιά που έχουν κατασκευαστεί στη νότια πλευρά του, δημιουργώντας ένα βουερό καταρράκτη.

Από αυτό το φράγμα, που βρίσκεται κτισμένο πάνω στον ποταμό Κούρη, αρδεύεται και η έκταση του χωριού, όπου καλλιεργούνται διάφορα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα (όπως δαμασκηνιές, αχλαδιές, μηλιές κ.α.). Πέρα από το ζωογόνο ρόλο που έχει για τη γύρω περιοχή, η τεράστια αυτή λίμνη μοναδικής φυσικής ομορφιάς φιλοξενεί πια και έναν πολύτιμο βιότοπο, που έχει δημιουργηθεί γύρω της, προσφέροντας καταφύγιο σε διάφορα πουλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δες περισσότερες εικόνες και το υπέροχο βίντεο – αφιέρωμα που δημιούργησε το All About Limassol για την Τριμίκλινη εδώ.