20016

Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου (Δύμες)

23/12/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μέσα στο πανέμορφο δάσος της περιοχής Πιτσιλιάς, δίπλα σε έναν περιποιημένο εκδρομικό χώρο, βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Δύμες. Όταν κτίστηκε εκεί η πρώτη εκκλησία (στα μέσα του 19ου αιώνα), γύρω της είχε μόνο αγρούς, σήμερα όμως βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού, όπου η νέα εκκλησία ξεχωρίζει ως ορόσημο της περιοχής.

Η νέα εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου κτίστηκε δίπλα ακριβώς στην παλιά, κατά τη δεκαετία του 1990 – 2000. Εξωτερικά επενδυμένη με πέτρα του βουνού, με τρούλλους διακοσμημένους με κεραμίδια, και ένα περήφανο ψηλό καμπαναριό να ξεχωρίζει, η εκκλησία αυτή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 300 επισκέπτες. Με λιτή διακόσμηση στο εσωτερικό της, αυτό που τραβάει περισσότερο την προσοχή είναι ο μεγάλος γυναικωνίτης, μπροστά από τον οποίο βρίσκονται κρεμασμένα κόκκινα σακούλια, κατά την τοπική συνήθεια του χωριού.

Η παλιά, πετρόκτιστη εκκλησία, κατασκευάστηκε το 1861 και αποτελείται από ένα επίμηκες κτίσμα με τοίχους πάχους 60 εκ. και τριγωνική σκεπή καλυμμένη με κεραμίδια. Η μικρή και λιτή αυτή εκκλησία, με λιγοστές τις εικόνες να την κοσμούν (μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, από τον 18ο αιώνα) δεν λειτουργείται καθόλου, αλλά το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε την συντήρησή της.

Στις 7 Ιανουαρίου και στις 29 Αυγούστου, η εκκλησία γιορτάζει με λιτάνευση της εικόνας του Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου. Η εκκλησία πανηγυρίζει επίσης και την Δευτέρα του Πάσχα, με ποικίλες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στον χώρο της.

Πληροφορίες: Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών