13705

Ενετικό Γεφύρι Τριμίκλινης

24/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο ποταμός Κούρης, διασχίζοντας ολόκληρη την οροσειρά του Τροόδους, έχει αφήσει το στίγμα του, προσφέροντας καταπράσινες κοιλάδες και πανέμορφα γεφύρια στο πέρασμά του. Ένα από αυτά, είναι και το πανάρχαιο γεφύρι που βρίσκει κανείς στο χωριό Τριμίκλινη.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γεφύρια της Κύπρου, το οποίο ανάγεται στην περίοδο του Μεσαίωνα. Το γεφύρι είναι κατασκευασμένο στην κοίτη του ποταμού Κούρη, μέσα σε μια τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Είναι κτισμένο από πέτρες της κοίτης του ποταμού και αποτελείται από 3 συνεχόμενες καμάρες. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση της Επαρχίας Πάφου με το Καλό Χωριό, τα Λεύκαρα και τη Λευκωσία.

Ανάμεσα στις χιλιάδες που διέσχισαν το γεφύρι αυτό συγκαταλέγεται και μία ιστορική μορφή, που έχει συνδέσει με πολλούς τρόπους το όνομά της με το νησί. Στην τοπική, λαϊκή παράδοση το γεφύρι συνδέθηκε με την πορεία που ακολούθησε η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Αγία Ελένη (αν και η παρουσία της στο νησί προηγήθηκε του γεφυριού αρκετούς αιώνες), η οποία, ξεκινώντας από το Σταυροβούνι, πέρασε από εκεί, μεταφέροντας τον Τίμιο Σταυρό και το Άγιο Σχοινίο στο μοναστήρι του Σταυρού στο χωριό Κουκά και στο Όμοδος. Η Αγία Ελένη ήταν αυτή που ίδρυσε, σύμφωνα με την παράδοση, και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων στο Ακρωτήρι.


Βίντεο του Κώστα Κκολή

Η περιοχή δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για πεζοπορία, λόγω της άγριας βλάστησης στην κοίτη του ποταμού, όμως η επίσκεψη στο γεφύρι σε ταξιδεύει έτσι κι αλλιώς σε μια άλλη εποχή, της οποίας η αρχοντιά και το μυστήριο έχουν χαρακτεί στις πέτρες με τις οποίες το έχουν χτίσει.