6601

Παυσίλυπο: Το ιστορικό ξενοδοχείο που διακήρυσσε ότι οι Πλάτρες «διώχνουν τη λύπη»!

10/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή
Ύπαιθρος
Αρχιτεκτονική

Πλησιάζοντας κανείς στο κέντρο των Πλατρών, περνά από ένα ιστορικό κτίριο που σήμερα βρίσκεται κρυμμένο πίσω από την πρασινάδα που έχει αγριέψει και έχει καλύψει ολόκληρη σχεδόν την πρόσοψή του. Πέρα από τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του διεθνώς γνωστού τουριστικού θέρετρου των Πλατρών, το Παυσίλυπο έμεινε γνωστό και για το ιδιαίτερο όνομά του, που υποδηλώνει μέχρι σήμερα ότι όποιος βρεθεί εκεί, θα ξεχάσει και τις στενοχώριες του.

Το Παυσίλυπο ήταν από τα πρώτα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, μετά την άφιξη των Άγγλων στο νησί το 1878, που ανέδειξε τις Πλάτρες στο πρώτο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου. Αρχικά, δεν ήταν παρά μόνο το εξοχικό σπίτι της οικογένειας του Ηρακλή Σκυριανίδη, ενός δραστήριου επιχειρηματία από τη Λεμεσό, ο οποίος λειτουργούσε κοντά στο λιμάνι της πόλης και ένα από τα πρώτα παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής.

Όταν οι παραθεριστές άρχισαν να αυξάνονται στις Πλάτρες, το οικογενειακό εξοχικό εξελίχθηκε σε κατάλυμα, επεκτείνοντας τους χώρους του, ώστε να φιλοξενήσει όσους έφταναν στις Πλάτρες για τις διακοπές τους. Στο κτίριο προστέθηκαν περισσότερα δωμάτια, ενώ όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου (μπαρ, εστιατόριο, υποδοχή) φιλοξενούνταν σε έναν ενιαίο χώρο. Για την εξαγγελία της λειτουργίας του ξενοδοχείου, επιστρατεύθηκαν οι δημοφιλείς διαφημιστικές πρακτικές της εποχής, με τη δημοσίευση ενός ρυθμικού, επιγραμματικού κειμένου:

Έτσι, το 1900 λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειας Σκυριανίδη, η οποία δημιούργησε στα μέσα του 1930 και το ξενοδοχείο Forest Park. Για την ακρίβεια, το Παυσίλυπο υπήρξε το έναυσμα για τη δημιουργία του μεγαλεπήβολου ξενοδοχείου που αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξης στις Πλάτρες.

swipe gallery

To Παυσίλυπο κατά τα χρόνια της ακμής του.

Ο Ηρακλής Σκυριανίδης, χάριν στο κοινό που προσέλκυε το Παυσίλυπο, είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και η γνωριμία με μια οικογένεια ξενοδόχων Ελλήνων της Αιγύπτου ήταν καθοριστικής σημασίας. Εκείνοι έπεισαν τον Σκυριανίδη να στείλει τον γιο του, Γεώργιο, για σπουδές στην Ecole Hotelier στη Λωζάνη και με την επιστροφή του στις Πλάτρες, ο Γεώργιος Σκυριανίδης εμπνεύστηκε ένα ξενοδοχείο σύγχρονων, διεθνών προδιαγραφών, το Forest Park.

swipe gallery

Το Παυσίλυπο παρέμεινε κλειστό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και πρόσφατα. Τον Μάιο του 2019, η πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο κλειστό κτίριο τα χαράματα, είχε σαν αποτέλεσμα να καεί σχεδόν ολοσχερώς. Ακόμα και εκτός λειτουργίας, το ξενοδοχείο παρέμενε ένα ορόσημο για τις Πλάτρες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που γνώρισαν την ασυνήθιστη λέξη «παυσίλυπο» χάριν στην επιγραφή που ξεχώριζε στην είσοδό του. Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά, ήταν αναπόφευκτα το τέλος μιας εποχής.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.