16303

Γεφύρι του Πισκόπου (Φοινί)

16/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα το «Γεφύρι του Πισκόπου» είναι σήμερα ένα από τα μεσαιωνικά γεφύρια της Λεμεσού, που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί θησαυροί της επαρχίας.

Βρίσκεται στην περιοχή Βίνες στο Φοινί, όπου υπάρχει πυκνή, άγρια βλάστηση, χάριν στο νερό του ποταμού που τη διασχίζει. Το γεφύρι έχει ημικυκλικό τόξο 8,9 μέτρων και πλάτος 2,4 μέτρων. 

Σύμφωνα με την παράδοση, ονομάστηκε έτσι όταν ένας από τους επισκόπους των Αγίων Αναργύρων, σώθηκε την τελευταία στιγμή από το ορμητικό ποτάμι, καθώς προσπαθούσε να το διασχίσει. Το μουλάρι που τον μετέφερε, βέβαια, δεν είχε την ίδια καλή τύχη.

Σχετικα

Κάτω από το «Γεφύρι του Πισκόπου» περνά ο ποταμός Διαρίζος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου, που έχει τη ρίζα του στο Φοινί και εκβάλλει στα παράλια της Πάφου.