12749

Γεφύρι του Πισκόπου (Φοινί)

26/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα το «Γεφύρι του Πισκόπου» είναι σήμερα ένα από τα 15 μεσαιωνικά γεφύρια της Λεμεσού, που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί θησαυροί της επαρχίας. Βρίσκεται στην περιοχή Βίνες στο Φοινί, όπου υπάρχει πυκνή, άγρια βλάστηση, χάριν στο νερό του ποταμού που διασχίζει τις πλαγιές αυτές.

Το «Γεφύρι του Πισκόπου» σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τους επισκόπους των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το γεφύρι για την μετάβαση τους στην Πάφο. Το γεφύρι έχει ημικυκλικό τόξο ανοίγματος 8,9 μέτρων και πλάτος 2,4 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο με αδρά πελεκημένους ασβεστόλιθους στα άκρα και με ακατέργαστες σχεδόν πλάκες.

Κάτω από το «Γεφύρι του Πισκόπου» περνά ο ποταμός Διαρίζος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου, που έχει τη ρίζα του στο Φοινί και εκβάλλει στα παράλια της Πάφου, κοντά στο χωριό της Αφροδίτης, τα Κούκλια. Αυτό το τμήμα του ποταμού ενώνεται με τον ποταμό των Καμιναριών στο «Γεφύρι της Ελιάς» και καταλήγει στο φράγμα της Αρμίνου και μετά στο φράγμα του Κούρη.

Σχετικα