20466

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού (Κουκά)

13/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Υπήρξε ένα από τα πρώτα μοναστήρια της Λεμεσού, αν και σήμερα το μόνο που διατηρείται είναι η όμορφη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κουκά. Βρίσκεται στη βόρεια άκρη του χωριού και η δημιουργία του μοναστηριού ανάγεται στα χρόνια της αγίας Ελένης (4ος αι. μ.Χ.).

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που σώζεται μέχρι σήμερα, ανάγεται στον 12ο αιώνα. Είναι από τις λίγες εκκλησίες που έχουν χτιστεί σχηματίζοντας έναν τέλειο σταυρό. Αρχικά, στη μέση του σταυρού πρέπει να υπήρχε τρούλος ο οποίος καταστράφηκε, μάλλον από σεισμό, και αντικαταστάθηκε από ένα γοτθικό σταυροθόλιο. Η ύπαρξη της εκκλησίας ανάγεται στα χρόνια πριν την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο, ενώ στην περιοχή έχουν βρεθεί και αντικείμενα από αρχαιότερες ιστορικές περιόδους. Για το λόγο αυτό εικάζεται ότι πιθανόν να είναι και η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στο νησί.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μικρό και φτωχικό μοναστήρι της Κουκάς επισκέφθηκε η Αγία Ελένη κατά την άφιξή της στην Κύπρο, αφήνοντας εκεί τρίμματα του Τιμίου Ξύλου, τα οποία τοποθετήθηκαν στον παμπάλαιο σταυρό. Ο Σταυρός της Κουκάς φυλάσσεται σήμερα σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό, ενώ δίπλα του έχει τοποθετηθεί ένας ακόμα Σταυρός με Τίμιο Ξύλο, που τον πρόσφερε στον ναό ο Κωνσταντίνος Λούλης, ένας επιχειρηματίας από την Ελλάδα, που ξεχώρισε αυτό το εκκλησάκι λόγω του σταυροειδούς σχήματός του. Εκείνο το οποίο προκαλεί θαυμασμό αλλά και κατάνυξη στο εσωτερικό του ναού είναι οι εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται στην περίοδο μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, και παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα.