16113
A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες (Πρεσβευτές Λεμεσού)

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού (Κουκά)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Υπήρξε ένα από τα πρώτα μοναστήρια της Λεμεσού, αν και σήμερα το μόνο που διατηρείται είναι η όμορφη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κουκά. Βρίσκεται στη βόρεια άκρη του χωριού και η δημιουργία του μοναστηριού ανάγεται στα χρόνια της αγίας Ελένης (4ος αι. μ.Χ.).

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που σώζεται μέχρι σήμερα, ανάγεται στο 12ο  αιώνα.  Το σχέδιό της ακολουθεί το σχήμα του ελεύθερου σταυρού και αντί τρούλου, έχει ένα γοτθικό σταυροθόλιο. Εκείνο το οποίο προκαλεί θαυμασμό αλλά και κατάνυξη στο εσωτερικό του ναού είναι οι εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται στο 14ο αιώνα, και παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα.

Το μοναστήρι της Κουκάς ήταν πολύ φτωχό, αλλά έγινε γνωστό, καθώς η παράδοση αναφέρει ότι το επισκέφθηκε η Αγία Ελένη. Στο εσωτερικό της υπάρχει εσοχή στην οποία βρίσκονται σήμερα τοποθετημένοι τόσο ο παλαιός και θαυματουργός  Σταυρός της Κουκάς, με τα πριονίδια από το Τίμιο Ξύλο, που λέγεται ότι έφερε η Αγία Ελένη, όσο και ο νεότερος Σταυρός που περιέχει στο εσωτερικό του τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο και πέτρα από τον Γολγοθά.

Φωτογραφίες: Γιάννης ΜακρυγιάννηΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.