30083

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού (Κουκά)

05/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο χωριό Κουκά λειτουργούσε ένα από τα πρώτα μοναστήρια της Λεμεσού. Σήμερα, όμως, σώζεται μόνο η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, λόγω του σχήματος τέλειου σταυρού του κτιρίου.

Η δημιουργία του μοναστηριού ανάγεται στα χρόνια της αγίας Ελένης (4ος αι. μ.Χ.). Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που σώζεται μέχρι σήμερα, ανάγεται στον 12ο αιώνα. Αρχικά, στη μέση του σταυρού πρέπει να υπήρχε τρούλος ο οποίος καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από ένα γοτθικό σταυροθόλιο.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κουκά ήταν ένας από τους οικισμούς στους οποίους η Αγία Ελένη άφησε τρίμματα του Τιμίου Ξύλου. Αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα στον παμπάλαιο σταυρό, που φυλάσσεται σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του 12ου - 14ου αιώνα, που διατηρούνται στο εσωτερικό του ναού.

swipe gallery

Δίπλα στον παλιό σταυρό της Κουκάς, έχει τοποθετηθεί ένας ακόμα με Τίμιο Ξύλο, που τον πρόσφερε στον ναό ο Κωνσταντίνος Λούλης, επιχειρηματίας από την Ελλάδα, που ξεχώρισε το εκκλησάκι λόγω του σταυροειδούς σχήματός του.