32695

Μονή Παναγίας Αμασγούς (Μονάγρι)

26/08/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοντά στο χωριό Μονάγρι της Λεμεσού, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Αμασγούς. Eίναι κτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρη.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα, αλλά καταστράφηκε και ξανακτίστηκε επανειλημμένα. Για αιώνες είχε ερημώσει και τις εκτάσεις του ενοικίαζαν αγρότες της περιοχής. Από τα αρχικά κτίρια διατηρείται μόνο ο ναός, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1960 και στη δεκαετία του 1990, ανεγέρθηκαν νέες εγκαταστάσεις.

Το ασυνήθιστο όνομα «Αμασγού», συνδέεται από κάποιους με την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού). Αν και υπήρχε μακρά ιστορία μεταξύ των εκκλησιών της Αντιόχειας, αρχαίας πρωτεύουσας της Συρίας και της Κύπρου κατά τα βυζαντινά χρόνια, σαφείς ενδείξεις για τη σύνδεση του ονόματος με την ιστορία αυτή δεν έχουν εντοπιστεί.

Σε μικρή απόσταση από τη μονή, βρίσκονται οι σκήτες του Αγίου Ιωάννου του Μοναγρίτου και των Αγίων Σεργίου και Βάκχου.