10394

Λάνεια

06/08/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Λάνεια είναι ένα χωριό της ημιορεινής Λεμεσού που έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, τόσο με τη μακραίωνη ιστορία του, όσο και με την ιδιαίτερη ομορφιά των γραφικών δρόμων και σπιτιών του.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 575 μέτρων μόλις 30 λεπτά από την πόλη, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και άγρια βλάστηση.

Ονομασία

Το όνομα του χωριού σήμερα αποτελεί «μήλο της έριδος». Για την πλειοψηφία των κατοίκων η γραφή είναι «Λάνια», όμως σε επίσημα έγγραφα καθιερώθηκε ως «Λάνεια».

Ιστορία

Το χωριό πιθανόν να κατοικήθηκε γύρω στο 1600 π.Χ. ως οικισμός που εξυπηρετούσε τη μεταφορά χαλκού από τα μεταλλεία του Τροόδους. Σε διάφορες περιοχές του χωριού, βρέθηκαν κατά καιρούς αγγεία και άλλα αρχαία αντικείμενα.

Δρομάκια και αυλές

Περπατώντας στη Λάνεια συναντάς παντού γραφικά δρομάκια, πολύχρωμες, ξύλινες πόρτες, όπως και δεκάδες φωτογραφίες από την καθημερινότητα του χωριού από τις αρχές του 20ου αιώνα.

swipe gallery

Ο δρυς

Αιωνόβιος δρυς: Σε μικρή απόσταση από το χωριό κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σήμερα ένας αιωνόβιος δρυς, που αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Σχετικα

Μουσεία

Παραδοσιακό σπίτι: Έχει εξοπλιστεί με όλα τα εργαλεία, σκεύη και έπιπλα που χρησιμοποιούσαν τα νοικοκυριά τους περασμένους αιώνες.

Ελιόμυλος: Η Λάνεια διέθετε τον δικό της ελιόμυλο, όπου οι γεωργοί μετέφεραν τη συγκομιδή των ελαιόδεντρων για να πάρουν το λάδι της χρονιάς.

Οινοποιείο: Ένα παλιό οινοποιείο όπου μπορεί κανείς να δει τα πελώρια πιθάρια που φυλαγόταν το κρασί, αλλά και τη μεγάλη πρέσα για το λιώσιμο των σταφυλιών.

Τσαγκαράδικο: Ένα καλοδιατηρημένο εργαστήριο με όλα τα εργαλεία του παραδοσιακού τσαγκάρη, αποδίδει φόρο τιμής στους τεχνίτες του χωριού.

Γκαλερί

Το χωριό έχει προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Έτσι, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες διάφορες γκαλερί και εργαστήρια, πολλά από τα οποία είναι ανοιχτά για επισκέψεις από το κοινό.

swipe gallery

Εκκλησίες

Εκκλησία Παναγίας Ελεούσας: Υπολογίζεται ότι χτίστηκε μετά το 1650, όταν οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει το χωριό επέστρεψαν σε αυτό.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Ένα από τα παλαιότερα παρεκκλήσια του χωριού, του οποίου η τοποθεσία μαρτυρά τη μακραίωνη παρουσία κατοίκων στην περιοχή.

Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας: Ένα από τα πιο πρόσφατα παρεκκλήσια της Λάνειας, βρίσκεται εν μέσω των αμπελώνων που αποτελούσαν κάποτε ένα από τα φέουδα της περιοχής.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Παναγίας Βαλανά (παλιό): Χτίστηκε με αφορμή την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε αυτό. 

Παρεκκλήσι Παναγίας Βαλανά (νέο): Το νέο παρεκκλήσι που υποδέχεται τους επισκέπτες στον εκδρομικό χώρο.

swipe gallery

Εκδρομικός χώρος

Ο εκδρομικός χώρος της Παναγίας του Βαλανά φωλιάζει κάτω από τη σκιά των πεύκων, αποτελώντας μια εναλλακτική τοποθεσία για πικ - νικ. Διαθέτει περίπου 10 ξύλινους πάγκους, που μπορούν να φιλοξενήσουν παρέες και οικογένειες.

swipe gallery

Σχετικα

Πάρκο και παιδότοπος

Ένα γαλήνιο πάρκο, που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ρέμα που διασχίζει το χωριό. Είναι ιδανικός προορισμός για σύντομες βόλτες, για δροσιά το καλοκαίρι, αλλά και ως σκηνικό για γαμήλιες φωτογραφίες.

swipe gallery

Βρύσες

Στο χωριό ρέει άφθονο νερό, που το πρασινίζει ολόχρονα. Η βρύση στην είσοδο του και η βρύση στο ρέμα κοντά στον μεγάλο πλάτανο, το επιβεβαιώνουν.

swipe gallery

Φαγητό – Ποτό

Lania Tavern (25 432398)

Platanos Tavern (25 434273)

Καφενείο του χωριού

swipe gallery

Διαμονή

Lania Royal Oak House (99 469870)

Listed Villa in Laneia (99 608316)

The Spidaki

swipe gallery