1991

Ο αιωνόβιος Τρέμιθος της Απαισιάς

24/05/2023 - Φωτογραφία: Αγνή Τσουλούπα
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Απαισιά, είναι ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το φράγμα του Κούρη. Εκεί, θα βρεις τον πολυτιμότερο θησαυρό του χωριού, που κάνει τους κατοίκους της περιοχής περήφανους.

«Ο Τρέμιθος του Άη Γιωρκού» όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι, είναι το πρώτο που θα αντικρίσεις μόλις επισκεφθείς το χωριό και έχει ύψος 10 μέτρα, μετρώντας 1.500 χρόνια ζωής.

Το φυλλοβόλο αυτό δέντρο έχει ιδιαίτερα πλατιά κόμη με διάμετρο 6,8 μέτρων και βρίσκεται συνήθως σε αυλές σπιτιών, πλατείες χωριών και κοντά σε εξωκλήσια.

Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα εν ζωή δείγματα του είδους Pistacia Atlantica παγκοσμίως και προστατεύεται από το Τμήμα Δασών.