A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Εκκλησία Παναγίας Γλυκιώτισσας

Η ιστορία της μικρής αυτής εκκλησίας ξεκινά χρόνια πριν, κοντά στο ακρογιάλι της Κερύνειας, όπου χτίστηκε το παρεκκλήσι της Παναγίας Γλυκιώτισσας. Η ασυνήθιστη αυτή ονομασία της Παναγίας φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ιστορία των Κερυνειωτών, οι οποίοι την έφεραν μαζί τους, όταν έφθασαν πρόσφυγες στη Λεμεσό.

Το εκκλησάκι βρίσκεται σήμερα στην περιοχή της Νέας Εκάλης Λεμεσού, αγναντεύοντας και πάλι θάλασσα. Σε ό,τι αφορά το όνομά του, η παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία η Γλυκιώτισσα γλίτωσε κάποτε τους Κερυνειώτες από την φοβερή ασθένεια της πανώλης (γι’ αυτό και το προσωνύμιο αποδίδεται στο ρήμα «γλιτώνω»). Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν πως το όνομα σχετίζεται με το γλυκό νερό αρχαίου πηγαδιού που βρισκόταν εκεί.

Το εκκλησάκι που έχτισαν οι Κερυνειώτες πρόσφυγες στη Λεμεσό, εγκαινιάστηκε μετά από μια σημαντική ανακαίνιση το 2014 και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως γιόρταζε και το εκκλησάκι στην ακτή της Κερύνειας. Το εκκλησάκι αυτό, βέβαια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως για τελετές γάμων, χάριν στη μοναδική θέα που απολαμβάνει κανείς από εκεί, αλλά και το ειδυλλιακό περιβάλλον στο διπλανό Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.