30465

Εκκλησία Παναγίας Γλυκιώτισσας

18/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η ιστορία της μικρής αυτής εκκλησίας ξεκινά χρόνια πριν, κοντά στο ακρογιάλι της Κερύνειας, όπου χτίστηκε το παρεκκλήσι της Παναγίας Γλυκιώτισσας. Η ασυνήθιστη αυτή ονομασία της Παναγίας φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ιστορία των Κερυνειωτών, οι οποίοι την έφεραν μαζί τους, όταν έφθασαν πρόσφυγες στη Λεμεσό.

Το εκκλησάκι βρίσκεται σήμερα στην περιοχή της Νέας Εκάλης Λεμεσού, αγναντεύοντας και πάλι θάλασσα. Σε ό,τι αφορά το όνομά του, η παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία η Γλυκιώτισσα γλίτωσε κάποτε τους Κερυνειώτες από τη φοβερή ασθένεια της πανώλης (γι’ αυτό και το προσωνύμιο αποδίδεται στο ρήμα «γλιτώνω»). Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν πως το όνομα σχετίζεται με το γλυκό νερό αρχαίου πηγαδιού που βρισκόταν εκεί.

Το εκκλησάκι που έχτισαν οι Κερυνειώτες πρόσφυγες στη Λεμεσό, εγκαινιάστηκε μετά από μια σημαντική ανακαίνιση το 2014 και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως γιόρταζε και το εκκλησάκι στην ακτή της Κερύνειας. Το εκκλησάκι αυτό, βέβαια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως για τελετές γάμων, χάριν στη μοναδική θέα που απολαμβάνει κανείς από εκεί, αλλά και το ειδυλλιακό περιβάλλον στο διπλανό Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού.

swipe gallery

Στη νότια πλευρά της εκκλησίας, παράλληλα με τον δρόμο, υπάρχει ένα όμορφο, πλακόστρωτο μονοπάτι, μήκους 500 περίπου μέτρων, που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της περιοχής να κάνουν μια χαλαρωτική βόλτα, ανάμεσα στα δέντρα, με θέα ολόκληρη την πόλη.