2344

Jet Ski

08/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Είναι από τις πιο διαδεδομένες και πιθανόν τις πιο εντυπωσιακές θαλάσσιες δραστηριότητες, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να είναι αυτή για την οποία νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, αλλά στην πραγματικότητα ξέρουμε ελάχιστα. Οι βόλτες με jet ski δεν είναι ούτε ακριβώς άθλημα, αλλά σίγουρα ούτε και παιχνίδι. Μπορούν όμως να χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες και να ενθουσιάσουν όσους τις δοκιμάσουν.

Το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις δελεάζει του πάντες να ασχοληθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους. Και όταν επιλέξει να κάνει κανείς βόλτα με jet ski, με τις σωστές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, σίγουρα αξίζει. Ο Γιάννος, ο οποίος ασχολείται με θαλάσσιες δραστηριότητες και τα jet skis εδώ και 30+ χρόνια στο Πισσούρι το επιβεβαιώνει: «η εμπειρία της ταχύτητας, της άμεσης επαφής με το νερό και η αίσθηση της κίνησης πάνω σε αυτό είναι μοναδική, όμως δεν πρέπει να το αντιμετωπίζεις επιπόλαια».

Μια βόλτα 15 – 20 λεπτών με το jet ski θα ανεβάσει την αδρεναλίνη και θα σου χαρίσει υπέροχες εικόνες, χωρίς να σε θέσει σε κίνδυνο, εφόσον τηρήσεις τις οδηγίες. Ο αναβάτης πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας περιοχής στην οποία θα κινηθεί και να παραμένει στο οπτικό πεδίο των υπευθύνων, να φοράει πάντα σωσίβιο και να μην πλησιάζει άλλα σκάφη σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.

Γενικά, τα jet skis υποχρεώνονται να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα τα 4 χιλιόμετρα / ώρα όταν βρίσκονται στον δίαυλο, κοντά στην περιοχή λουόμενων, όμως μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα (αν και η πιο σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει μηχανισμούς, ώστε αυτή να περιορίζεται στα 50 – 60 χιλιόμετρα / ώρα). Οι άπειροι αναβάτες συμβουλεύονται να διατηρούν αυτή την ταχύτητα, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις στροφές κατά την οδήγηση. «Όταν κάποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά, εφόσον το επιθυμεί κάνουμε μαζί του ένα δοκιμαστικό 5λεπτο πάνω στο jet ski, για να εξοικειωθεί με την οδήγησή του. Αν δούμε ότι δεν είναι άνετος ή ψύχραιμος, τότε τον αποτρέπουμε από το να συνεχίσει», εξηγεί ο Γιάννος.

«Στα χρόνια που είμαι σε αυτή τη δουλειά», συμπληρώνει ο Γιάννος, «έχω δει ατυχήματα, και μάλιστα κάποια πολύ σοβαρά, όμως αυτό έγινε μόνο όταν δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας ή όταν ενοικιάζονταν jet skis σε ανήλικους».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα jet skis μπορούν να τα ενοικιάσουν μόνο άτομα ηλικίας  18+, εφόσον είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο έως και 31 ημέρες. Οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου χρειάζονται ειδική άδεια χειριστή ταχύπλοου για να τα χρησιμοποιήσουν.

Κέντρα water sports για Jet Ski
Enaerios Water Sports: 99 072014
Park Beach Water Sports: 99 665980
Fly Me Water Sports: 99 608390
Andreas Water Sports: 99 415444
Poseidonia Water Sports: 99608245
West Water Sports: 99 662780
Crest Water Sports Centre: 25 635101
MORE Water Sports: 99 810818
Columbia Water Sports (Yiannos & Dia): 99 612262
Xenios Water Sports Pissouri Bay: 99 956913
Chris Water Sports: 99 180931
Force Eight Water Sports: 99 999925