7173

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια στον παραλιακό της Λεμεσού, μνημείο μιας άλλης εποχής!

21/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, στη γωνία του παραλιακού δρόμου που συνορεύει με την ανατολική πλευρά του Δημοτικού Κήπου της Λεμεσού, στέκει ένα εντυπωσιακό σπίτι με μεγάλη, καταπράσινη αυλή. Πρόκειται για την κατοικία του γιατρού Παυλίδη, ένα από τα λίγα κτίρια της ηλικίας του που επιβιώνει στο παραλιακό μέτωπο.

Το κτίριο είναι έργο Άγγλου αρχιτέκτονα, με αυστηρές, συμμετρικές γραμμές και νεοκλασικά στοιχεία (οι κίονες που παραπέμπουν σε αρχαιοελλληνικά μοτίβα στέκουν μέχρι σήμερα αναλλοίωτοι). Η όψη του σπιτιού κατάφερε να διατηρηθεί ακέραια μέσα στις δεκαετίες, κάτι που διαπιστώνει κανείς συγκρίνοντας πρόσφατες εικόνες με τη φωτογραφία του 1930, που εξασφάλισε ο ιστοριοδίφης Τίτος Κολώτας.

Σε αυτό συνέβαλε η πρόθεση που είχε εξ αρχής η οικογένεια των ιδιοκτητών να το συντηρήσει. Εξωτερικά το κτίριο είχε φροντιστεί επαρκώς, ώστε να προστατευθεί από την επέλαση του χρόνου.

Το αρχοντικό, όπως διατηρήθηκε στη σύγχρονη εποχή. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Νεοφύτου

Το 2019 ξεκίνησαν στο κτίριο και οι εργασίες συνολικής αποκατάστασης, αφού για αρκετό καιρό είχε μείνει ακατοίκητο. Σκοπός της αναπαλαίωσης είναι να καταστεί και πάλι λειτουργικό, αποτελώντας ένα μνημείο της εποχής του και ένα ακόμα στολίδι για το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1930 διακρίνονται μέλη της οικογένειας Παυλίδη, καθισμένα στην παραλία ακριβώς μπροστά από το σπίτι.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.