15576

Υδατόπυργος Λεμεσού: Το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, είχε τη δική του ιστορία!

27/07/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική

Η εικόνα του υδατόπυργου, της μεγάλης, στρογγυλής δεξαμενής νερού που στηρίζεται πάνω από τις στέγες των σπιτιών της Λεμεσού με μια εντυπωσιακή σιδηροκατασκευή, αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης. Δεν έχει κανένα χρηστικό ρόλο από τα τέλη του 1940, όμως η κατασκευή του έγινε συνώνυμη με την ανάπτυξη της πόλης κι έτσι έφτασε να θεωρείται πια σήμα κατατεθέν.

Η Λεμεσός αντιμετώπιζε πάντα πρόβλημα με την προμήθεια νερού στα σπίτια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι της πόλης προμηθεύονταν νερό από πηγές (του Τροόδους κυρίως) και γεωτρήσεις, από κάρα -  νεροφόρες, που πουλούσαν νερό σε στάμνες.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού (λόγω της βιομηχανοποίησης της πόλης), όμως, έκανε το πρόβλημα της λειψυδρίας πιο έντονο και τα μέχρι τότε μέσα αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Με πληθυσμό 12.000 ψυχών γύρω στο 1920, η Λεμεσός χρειαζόταν κάτι περισσότερο από τα κάρα νερού, ή τη δεξαμενή της χαβούζας. Έτσι το 1929 κατασκευάστηκε ο υδατόπυργος, με ύψος που ξεπερνά τα 60 μέτρα, που προμήθευε 2.500 τόνους νερού την πόλη.

Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και ο επιβλητικός όγκος του υδατόπυργου, που ήταν το ψηλότερο σημείο της πόλης για πολλές δεκαετίες, τον έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ταυτότητας της Λεμεσού.

Η Λεμεσός είχε γύρω στους 29.000 κατοίκους το 1930 και από τον υδατόπυργο έφευγαν 3 κύριοι σωλήνες, προς 3 διαφορετικά σημεία της πόλης: προς την περιοχή του δημόσιου κήπου της Λεμεσού, προς την οδό Aνεξαρτησίας και προς την τουρκοκυπριακή συνοικία, δυτικά του ιστορικού κέντρου. Από τα σημεία εκείνα μπορούσαν οι κάτοικοι να προμηθεύονται άφθονο νερό για τα σπίτια τους ευκολότερα, ενώ, παράλληλα περιορίστηκαν οι απώλειες, κατά τα πολλαπλά στάδια τις μεταφοράς του σε προηγούμενες φάσεις.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική φωταγώγηση του υδατόπυργου στην παρουσία χιλιάδων ατόμων, ενώ για τους εορτασμούς της νέα χιλιετηρίδας, στολίστηκε αναλόγως.

 Από το 1947, αφού ξεπεράστηκε η τεχνολογία του υπερυψωμένου ντεπόζιτου, ο υδατόπυργος δε λειτουργεί. Παραμένει, όμως σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και γι’ αυτό αποφασίστηκε και η φωταγώγησή του, ώστε να είναι το ίδιο ευδιάκριτος μέρα και νύχτα, αφού μοιάζει να καλωσορίζει πάντα όσους πλησιάζουν στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

Πηγή: «Ο υδατόπυργος: Το σήμα κατατεθέν της Λεμεσού», Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού
Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Cyprus from Air, Ανδρέας Χριστοφόρου, Γιαννάκης Παναγιώτου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.