Όταν η αποβάθρα της Μαρίνας Λεμεσού ήταν σε… καραντίνα!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Στα λιμάνια το πήγαινε – έλα των προϊόντων ελέγχεται από τα τελωνεία. Όμως για το πήγαινε – έλα των ανθρώπων, εφαρμόζονται άλλου είδους ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τον 20ο αιώνα η αποβάθρα της περιοχής, όπου βρίσκεται σήμερα η Μαρίνα Λεμεσού, ήταν σημείο ελέγχου και απομόνωσης των επικίνδυνων ή ύποπτων περιπτώσεων.

Η εγγύτητα της Κύπρου με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής είχε σαν αποτέλεσμα τις συχνές μετακινήσεις ταξιδιωτών από χώρες, όπου κάλπαζαν οι επιδημίες διαφόρων ασθενειών. Η αποβάθρα στη δυτική πλευρά του Παλιού Λιμανιού, λοιπόν, ήταν ο χώρος που υποδεχόταν τις περιπτώσεις ταξιδιωτών, που θεωρούνταν ύποπτοι για μεταφορά ασθενειών και χρειαζόταν να απομονωθούν. Στην αποβάθρα, μάλιστα, υπήρχαν κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησίμευαν για την απολύμανση κάποιων από αυτούς.

Σήμερα, η περιοχή αυτή καλύπτεται από τις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Λεμεσού. Ο χαρακτηρισμός της «αποβάθρας της καραντίνας» έχει ξεχαστεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως ο χώρος συνεχίζει να διατηρεί ένα κοινό παρονομαστή με την παλαιότερη ιδιότητά του. Η Μαρίνα Λεμεσού, όπως και εκείνη η αποβάθρα των αρχών του 20ου αιώνα, υποδέχεται χιλιάδες κόσμου, διαφόρων εθνικοτήτων, από δεκάδες διαφορετικές χώρες, ταξιδιώτες, επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κάτοικους. Ευτυχώς, η περιοχή πια, όχι μόνο σε καραντίνα δεν είναι, αλλά αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές και όμορφες γωνιές της πόλης. 

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.

12242