24123

Η οδός που συνδέθηκε με τα φλερτ των παλιών Λεμεσιανών!

25/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή

Οι παλιοί Λεμεσιανοί, όταν αναφέρονται σ’ αυτή την οδό, παίρνουν ένα νοσταλγικό ύφος και μια ζεστή, γλυκιά διάθεση τους κατακλύζει, αφού σ’ αυτό το δρόμο φλέρταραν, γελούσαν και έβλεπαν τους φίλους τους, δημιουργώντας έτσι αναμνήσεις και απολαμβάνοντας ανεπανάληπτες στιγμές.

Αρκετές δεκαετίες πριν, λίγο πριν την ανεξαρτησία του νησιού, η οδός Γλάδστωνος έσφυζε από ζωή, αλλά με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι σήμερα. Πλήθος ανθρώπων, που ασχολούνταν με το εμπόριο, έστηναν και λειτουργούσαν τα μαγαζιά τους κατά μήκος της οδού και έτσι ο δρόμος διατηρούσε ένα ζωντανό χαρακτήρα με μανάβικα, σουβλατζίδικα, ζαχαροπλαστεία, αλλά και διάφορα κέντρα διασκέδασης και κινηματογράφους. Αργότερα, ο δρόμος άρχισε να φιλοξενεί κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σχολικές και καρναβαλίστικες παρελάσεις.

Εκεί συγκεντρώνονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως όμως οι νέοι, αφού για τους μαθητές η Γλάδστωνος ήταν η μοναδική ευκαιρία που είχαν να συναντήσουν άτομα του αντίθετου φύλου, να φλερτάρουν, να ανταλλάξουν ματιές και, αν μπορούσαν, 1-2 λόγια. Κάπως έτσι η ζωή προχωρούσε στην πόλη και οι νεαροί, πάντοτε με ευπρεπές παρουσιαστικό, ευγένεια και λεπτότητα, έβγαιναν για να απολαύσουν τη βόλτα τους, πεζοί ή πάνω στα ποδήλατα τους.

Σήμερα, για τους Λεμεσιανούς, η οδός Γλάδστωνος, που ξεκινά λίγο πριν τον Πεντάδρομο, εκεί που είναι η Τζαμούδα (δες περισσότερα για την Τζαμούδα εδώ) αποτελεί απλά ένα πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης, που ενώνει σημαντικές οδικές αρτηρίες. Για όσους όμως η νεαρή ηλικία συνέπιπτε με την περίοδο 1955 – 1977, η Γλάδστωνος ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Για αυτούς, ο δρόμος ήταν το «στέκι» τους και το σημείο που σημάδεψε τα πιο όμορφα τους, ίσως, χρόνια.

Πληροφορίες: Αδάμος Κόμπου, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», 2016
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.