18761

4 Φανάρια: Το ιστορικό γεφύρι, που έσωσε το κέντρο της Λεμεσού!

29/09/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Το γεφύρι με την ονομασία 4 Φανάρια είναι ταυτισμένο με τη νεότερη και αρκετά περιπετειώδη ιστορία της Λεμεσού, αποτελώντας το γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Γαρύλλη, στο σημείο περίπου όπου τελείωνε κάποτε η ελληνοκυπριακή συνοικία και ξεκινούσε η τουρκοκυπριακή. 

Αν και έχει παρέλθει 1+ αιώνας από την κατασκευή του, το γεφύρι παραμένει σχεδόν απαράλλαχτο. Το γεφύρι κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1900, με σιδερένια τμήματα που παραγγέλθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό από την Αγγλία. Στην κοίτη του ποταμού κτίστηκαν πέτρινοι τοίχοι, ενώ το γεφύρι στηρίχθηκε πάνω σε 2 πέτρινες καμάρες.

Αντίθετα, κατά την Τουρκοκρατία, το πέρασμα από το σημείο αυτό ήταν αρκετά δύσκολο. Πλήθος κόσμου που περνούσε από την περιοχή διέσχιζε τον ποταμό και τον χειμώνα το πέρασμα γινόταν όλο και πιο δύσκολο, έως και ακατόρθωτο. Μάλιστα, το 1880 και το 1894, σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές. 

Χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι τα 4 φανάρια, 2 ανατολικά και 2 δυτικά.

Το γεφύρι ένωσε μεν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή συνοικία, όμως αυτός ήταν και ο λόγος που κατά την περίοδο των δικοινοτικών ταραχών η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Καθώς το γεφύρι παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτο, συντηρεί στο ακέραιο την ιστορική μνήμη που το περιβάλλει.

Πηγή πληροφοριών: Αδάμος Κόμπου, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», 2016

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.