13413

4 Φανάρια: Το ιστορικό γεφύρι, που έσωσε το κέντρο της Λεμεσού!

05/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Το γεφύρι με την ονομασία 4 Φανάρια βρίσκεται σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Λεμεσού, πάνω από τον ποταμό Γαρύλλη, συνδέοντας κύριες οδικές αρτηρίες και συνοικίες. Εδώ και δεκαετίες, καθημερινά, πλήθος κόσμου διασχίζει την περιοχή, αλλά και το χαρακτηριστικό γεφύρι, που, πλέον, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία αναφοράς της πόλης.

Πίσω στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μέχρι και την έλευση των Άγγλων, πριν την κατασκευή του γεφυριού, το πέρασμα από το σημείο του ποταμού ήταν αρκετά δύσκολο. Πλήθος κόσμου περνούσε από την περιοχή (το κέντρο της Λεμεσού εκείνης της εποχής), με διάφορα μαγαζιά και τεχνίτες να εργάζονται εκεί κοντά, στην οδό Ελευθερίας και στις γύρω γειτονιές. Έτσι, άμαξες, άλογα και πεζοί αναγκάζονταν να περάσουν μέσα από τον ποταμό, ενώ το χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις, το πέρασμα γινόταν όλο και πιο δύσκολο, έως και ακατόρθωτο.

Μάλιστα, το 1880 και το 1894, σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές. Μετά απ’ αυτά τα περιστατικά, η αγγλική διοίκηση αποφάσισε τη δημιουργία ενός γεφυριού για την ομαλή κίνηση και διέλευση στην περιοχή, αλλά και για να μπορεί να γίνει πιο εύκολη η διακίνηση από την Τουρκοκυπριακή συνοικία της περιοχής, με τις Ελληνοκυπριακές.

Η εικόνα του γεφυριού, με τα χαρακτηριστικά, βαριά, σιδερένια κάγκελα, παραμένει απαράλλαχτη μέχρι σήμερα.

Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1900, μετά από τους απαραίτητους σχεδιασμούς και με την παραγγελία ειδικών σιδερένιων τεμαχίων από την Αγγλία. Στην κοίτη του ποταμού κτίστηκαν τοίχοι από πέτρα και καμάρες, που ήταν το στήριγμα της γέφυρας, και συμπληρώθηκαν από ένα σιδερένιο μέρος με δοκάρια.

Χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι τα 4 φανάρια, 2 ανατολικά και 2 δυτικά, σηματοδοτώντας την είσοδο και την έξοδο του γεφυριού, από τα οποία πήρε το όνομα του το γεφύρι και η περιοχή.

Το γεφύρι και οι 2 μικροί κυκλικοί κόμβοι στην αρχή και στο τέλος, έδωσαν τη δυνατότητα να ενωθούν γνωστές γειτονιές και οδοί του κέντρου της Λεμεσού, όπως η οδός Ελευθερίας, η οδός Ναυαρίνου και οι γύρω Τουρκοκυπριακές συνοικίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί οργανικό κομμάτι του γραμμικού πάρκου, που περνά από τον ποταμό Γαρύλλη (μάθε περισσότερα για τον Γαρύλλη εδώ), ενώνοντας όχι μόνο τους δρόμους, αλλά και τις μνήμες των παλιών Λεμεσιανών με τη σύγχρονη καθημερινότητα. Έτσι, για περισσότερο από 1 αιώνα, το γεφύρι συνεχίζει να δίνει το στίγμα του στην περιοχή. 

Πηγή πληροφοριών: Αδάμος Κόμπου, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», 2016

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.