Η ταυτότητα της Λεμεσού ορίζεται από τη σχέση της με τη θάλασσα. Γι’ αυτό και οι αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, αποτελούν σταθμούς της εξέλιξής της μέσα στις δεκαετίες. Καθοριστική ήταν η κατασκευή του μόλου, ενός έργου που άλλαξε την εικόνα της πόλης και ιδιαίτερα την εικόνα του πιο χαρακτηριστικού σημείου της, του παραλιακού μετώπου.
Μετά το 1878, οι Άγγλοι αποφάσισαν ότι ήθελαν για λιμάνι τη Λεμεσό και έτσι τέθηκαν οι βάσεις για δραστικές αλλαγές στην εικόνα της πόλης, που κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου θύμιζε περίκλειστο φρούριο, με τους τοίχους των κτιρίων να αγγίζουν τη θάλασσα.
Έτσι, ανάμεσα στη θάλασσα και στα σπίτια της πόλης, άρχισε να δημιουργείται ένα πέρασμα, το οποίο εξελίχθηκε σε παραθαλάσσιο δρόμο. Γύρω στη δεκαετία του 1930, η δημιουργία φωταγωγημένου πεζοδρόμου στο παραθαλάσσιο μέτωπο, αναβαθμίζει την περιοχή.
Σταδιακά εμφανίζονται και μερικά καφενεδάκια, 1 – 2 κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, που προσελκύουν την προσοχή του κόσμου στον μόλο.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και αφού η Λεμεσός είχε δείξει ότι εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο, οι εκτεταμένες εργασίες στον παραλιακό πεζόδρομο τον έφεραν πιο κοντά στη σημερινή του μορφή. Τα έργα για τη δημιουργία του παραθαλάσσιου πάρκου στις αρχές του 21ου αιώνα, ολοκλήρωσαν την εικόνα που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα.
Έτσι, ενώ στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού στις αρχές του 20ου αιώνα κινούνταν κυρίως ναυτικοί και υπάλληλοι του λιμανιού, σήμερα είναι προορισμός αναψυχής για όλους.
Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, «Λεμεσού Μνήμες», Δήμος Λεμεσού
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.