16602

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον αγνώριστο παραλιακό της Λεμεσού!

18/06/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Η θάλασσα είναι η μάνα της Λεμεσού. Η ταυτότητα της πόλης, ο χαρακτήρας της ίδιας, αλλά και των ανθρώπων της, ο τρόπος ζωής των κατοίκων της, έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εγγύτητα της στη θάλασσα. Η σχέση με το γαλάζιο εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες, αλλάζοντας και την εικόνα της πόλης και ιδιαίτερα την εικόνα του πιο χαρακτηριστικού σημείου της, του παραλιακού μετώπου.

Όταν το 1878 οι Άγγλοι ανέλαβαν τη διοίκηση του νησιού, αποφάσισαν ότι ήθελαν για λιμάνι τη Λεμεσό και έτσι τέθηκαν οι βάσεις για δραστικές αλλαγές στο μέτωπο προς τη θάλασσα. Ενώ κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου η πόλη θύμιζε περίκλειστο φρούριο, με τους τοίχους των κτιρίων να αγγίζουν τη θάλασσα, αυτό άρχισε να αλλάζει από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στη θάλασσα και στα σπίτια της πόλης, άρχισε να δημιουργείται ένα πέρασμα, το οποίο εξελίχθηκε σε παραθαλάσσιο δρόμο.

Κοιτάζοντας πίσω στις προηγούμενες δεκαετίες του παραλιακού και της περιοχής του Παλιού Λιμανιού (που ήταν το πρώτο και για πολλά χρόνια το μόνο λιμάνι της πόλης) διαπιστώνεις πόσο έχει αναπτυχθεί η περιοχή. Εκεί που κινούνταν κυρίως ναυτικοί και υπάλληλοι εταιρειών, σήμερα έχει διαμορφωθεί ένας προορισμός χαλάρωσης και αναψυχής για όλο τον κόσμο. Ο παραλιακός πεζόδρομος άρχισε να διαμορφώνεται τμηματικά από την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, φιλοξενώντας αρχικά ταπεινά καφενεδάκια και 1 – 2 κέντρα αναψυχής.

Σχετικα

Η φωταγώγηση του δρόμου, η λειτουργία ξενοδοχείων (όπως το Continental) και η ανάπτυξη της περιοχής, ήταν μοχλός για να συνεχιστεί η αναβάθμισή της.

swipe gallery

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και ενώ η Λεμεσός είχε δείξει ότι τείνει να εξελιχθεί σε εμπορικό κέντρο, οι εκτεταμένες εργασίες στον παραλιακό πεζόδρομο τον έφεραν πιο κοντά στη σημερινή του μορφή. Τα έργα για τη δημιουργία του παραθαλάσσιου πάρκου στις αρχές του 21ου αιώνα, ολοκλήρωσαν την εικόνα που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα.

swipe gallery

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες παρουσιάζουν τον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού τόσο διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα, ώστε πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι όντως υπήρξε κάποτε έτσι.

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, «Λεμεσού Μνήμες», Δήμος Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.