3804

Τρακασόλ: Ένα ξεχασμένο βιομηχανικό υλικό, που έγινε ορόσημο της Λεμεσού!

06/12/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Πολιτισμός - Τέχνες
Αρχιτεκτονική

Το 1913, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα της Λεμεσού, κατασκευάστηκε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται στην Κύπρο. Ακριβώς 100 χρόνια μετά, ένας χώρος που λειτούργησε ως αποθήκη, έμελλε να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη ζωή της πόλης.

Οι αποθήκες Τρακασόλ, ένα σύμπλεγμα αιθουσών με τριγωνική στέγη, χτίστηκαν κοντά στις εκβολές του ποταμού Γαρύλλη (σήμερα στην είσοδο της Μαρίνας Λεμεσού) και ανήκαν στην αγγλική εταιρεία Tragasol Gum Supply Company Ltd. Κατά τη δεκαετία του 1950, οι αποθήκες πουλήθηκαν στην Αποικιακή Κυβέρνηση και έγιναν μέρος του λιμανιού.

Εικάζεται ότι η λέξη tragasol προήλθε από το dragacanth (τράγκανθο < τράγος και αγκάθα), φυτό της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Από αυτό παραγόταν ένα είδος ζελατίνης, που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή τροφίμων, αλλά και στην υφασματουργία και στην επεξεργασία δέρματος.

Το νοτιοανατολικό και παλαιότερο τμήμα του συμπλέγματος Τρακασόλ, χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος καραντίνας του Τελωνείου του λιμανιού.

Αργότερα, η ζελατίνη αυτή άρχισε να παρασκευάζεται από πυρήνες χαρουπιών. Η πλούσια παραγωγή της Κύπρου σε χαρούπια, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει το νησί δημοφιλής προμηθευτής της ύλης αυτής, που χρησιμοποιήθηκε στη βιομηχανία για την παραγωγή ελαστικών μεμβρανών και φωτογραφικών φιλμ. Μεγάλος όγκος των εξαγωγών γινόταν από το λιμάνι της Λεμεσού.

swipe gallery

Από τις σημαντικότερες προσπάθειες στην προώθηση της παραγωγής της Κύπρου σε χαρούπια, ήταν η εξαγωγή τραγκασόλ στην Αγγλία. Εκεί, το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αλεξίπτωτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πορεία, η σταδιακή διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού, υπονόμευσε τη χρήση των πυρήνων χαρουπιού.

Στις αποθήκες Τρακασόλ δούλευαν δεκάδες μόνιμοι εργάτες, ενώ το καλοκαίρι προσλαμβάνονταν εποχιακό προσωπικό, ιδίως μαθητές, που δούλευαν για το χαρτζιλίκι.

Η παρακμή του εμπορίου χαρουπιών στην Κύπρο μετά το 1960, είχε σαν συνέπεια να οδηγηθούν σε μαρασμό τα κτίρια που σχετίζονταν με αυτό. Το 2008, η προώθηση των σχεδίων για την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού, έφερε ξανά στο προσκήνιο το εγκαταλελειμμένο κτίριο των ιστορικών αποθηκών.

swipe gallery

Οι αποθήκες λίγο πριν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. 

Το 2012 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του συμπλέγματος. Το νότιο τμήμα των αποθηκών αποτελεί σήμερα έναν εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων 1500 τ.μ. Σήμερα, στις αποθήκες Τρακασόλ πραγματοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκδηλώσεις της πόλης, αλλά και δεξιώσεις ή και επιδείξεις μόδας ακόμα.

Πηγές: «Η θάλασσα και η παπαρούνα» της Κρίστιαν Χρίστου, «Η χαρουπιά» του Ιδρύματος Ευαγόρα & Κάθλην Λανίτη
Φωτογραφίες: «Η θάλασσα και η παπαρούνα» της Κρίστιαν Χρίστου, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Αρχείο Μαρίνας Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.